Atatürk'ün, Hz. Muhammed hayranlığı
Ergenekon sanıklarından Erol Mütercimler'in hazırladığı kitabı “Fikrimizin Rehberi: Gazi Mustafa Kemal” ile ilgili yapılan röportaj'da Can Dündar'a bir çok konuda cevap vermiştir.
25 yıldır bu kitabı hazılamak için çalıştığını anlatan Mütercimler "Can, 1 sene boyunca araştırma yaptığını söylüyor, ben 25 yıldır araştırdım bir belgesel hazırlayacak bilgiye ulaşamdım" dedi.
Kardeşini kazayla vurdu
Mim Kemal Öke’nin anılarından öğrendim. Bu kitapla ilk kez yazılıyor. Mesela kız kardeşi Makbule’yi kaza kurşunuyla yaralaması. Atatürk silahını temizlerken tabancası ateş alır ve kurşun Makbule Hanım’ın yüzünde bir sıyrık bırakarak, yaralar. Tabii çok üzülür. “İz bırakmasın” der doktorlara. Ama kimse bunu garanti edemez. Mim Kemal ama kendine güvenir ve garanti eder, gerçekten de iz kalmaz.
Hz. Muhammed’e hayrandı
Fatİh Sultan Mehmet ve İslam Peygamberi Muhammed’e hayrandı. Peygamberin sosyal devrimlerien hayranıdır. 1930’da ona İslam Peygamberi hakkında yazılmış bir kitap gönderilir ama gerçekler kadar yanlışlarla olduğu için beğenmez. “Muhammed’i bana, sönük bir derviş gibi tanıtmak gayretine kapılan bu gibi cahil adamlar, onun yüksek şahsiyetini anlayamamışlar” demiştir ve Uhud Savaşı’nın planını çizdikten sonra İnönü’ye dönerek şöyle devam etmiştir “Büyük bir komutan olarak bak bakalım bundan daha mükemmel bir savaş yapabilir miydik?”