Cevap: GÜNÜN HADİSİ
--------------------------------------------------------------------------------
Efendimiz (Aleyhisselatü Vesselam), Arefe günü tutulan oruç hakkinda þöyle buyurmaktadir:
"Arefe günü tutulan oruç, geçmis bir senenin ve gelecek senenin günahlarina keffaret olur."(*)
(Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 457)
---
Baska bir rivayette ise Hz. Aiþe söyle demistir:
"Arefe gününün orucu bin gün oruç tutmak gibidir."(**)
(Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 460)
---
Ubâde bin es-Sâmit’ten:
– Peygamberimiz (Aleyhisselatü Vesselam) Arefe günü söyle buyurdu:
"Allah salihlerinizi bagisladi, salih olmayanlarinizi da salih olanlariniza badgisladi. (Bu arefe günü) Rahmet inip her yere yayiliyor. Sonra magfiret yeryüzüne dagiliyor. Dilini ve elini koruyan her tevbekâr ondan nasibini alýyor. Seytan ve askerleri Arafat daginda durup, Allah’in onlara kardi bu lütufkâr davranisi seyrediyorlar. Magfiret inince, seytan ve askerleri:
"Eyvah vah halime! Ben onlari uzun zamandir saptirmaya ugrastim, günahlar islettim, sonra Allah’in magfireti gelip onlari sardi. Eyvahlar olsun!" diyerek büyük bir üzüntü ve telas içinde oradan dagilirlar."
(Taberânî)
---
(*) "Keffaret olur", günahlari örter, affettirir, demektir. Bizim gibi neredeyse bir günah denizinde yüzen ahir zaman Müslümanlari için bundan daha büyük bir müjde olabilir mi? Iste af ve magfiret firsati!
(**) Demek ki, bir günlük arefe orucu, üç yillik normal günlerde tutulan oruç sevabina denktir.