Cevap: Türk kimdir Sorusuna En güzel Cevaplar
Derya Gemici isminde bir vatandaş bu soruya örneklerle şöyle cevap veriyor:
Anneannem ve dedem Yugoslav göçmenidir hatta annem ve teyzem de Üsküp doğumludur. Babam ise Bulgaristan doğumlu göçmen bir ailenin çocuğudur. Küçükken anneannem ve dedemlere bu göçmenlik meselesiyle ilgili çok soru sorardım. Anneanne siz Arnavut musunuz? Anneanne siz eskiden de Müslüman mıydınız? vs... Her seferinde aynısını aldığım o yanıt o kadar güzel olurdu ki:
-Yavrucum deden, ben, annen ve teyzen Arnavut olarak doğdu; ama sonra devletimiz bizi yeterince koruyamadı ve isterseniz gidin, dedi. İşte devletimiz bize isterseniz gidin dediğinde de Türkiye bize kucak açtı ve biz de buraya geldik, yerleştik. Bizler de Türk olduk, yani bizler Türk'üz. Evet, Türk olarak doğmadık ama Türk olmayı seçtik. Zor şartlar altında vatandaşlarına gidin demek yerine, kalın ve savaşın diyen milletin mensubu olmayı seçtik. Ama yavrucum, bu seni yanıltmasın, benim ve senin köklerimizi inkâr edemeyiz. Evet, Arnavut kökümüz var ama bizler şu anda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Türkleriz. Müslümanlık konusuna gelince de, evet, bizler Müslümanız ve bildiğim kadarıyla ailem de öyle; ama Müslümanlıktan önceki köklerimizi bilmiyorum. Bir de yavrucum, sakın ha Türklerin hepsi Müslümandır diye bir yanılgıya kapılma; çünkü değildir. Bu topraklarda yalnızca Müslümanlar yaşamaz. Bunları büyüdükçe daha da iyi anlayacaksın. "