Alıntı:
sultansehir Nickli Üyeden Al?nt?
ingiliz savaş bakanı churcill ki sonradan ülkesine başbakan oldu bu adam hatıralarında Sultan vahdettinin atatürk'e kendi parasından para verdiğini fakat bunu bildikleri halde yakalayamadıklarını yazıyor. nedenini de padişahın desteğiaçıkca değil el altından veriyor olması diye açıklıyor. Sonun da da ekliyor zaten hiçbir osmanlı padişahından vatanını satmasını beklemiyorduk öyle de oldu vahdettin beş parasız öldü diyor. Adam giderken bir kuruş para almıyor aslında topkapiyigezenler bilir ne değerli taşlar var ikisini alsa yanına tamam veya italya ya sürüldükten sonra gelen teklifleri değerlendirse tamam ama o vatan kurtuldu ya diyor kendini önemsemiyor.
Atatürk diyor ki tarihini bilmeyen milletin geleceği olmaz doğru diyor. Ama nedense bize yanlış öğretiyorlar tarihimizi emin olun hiçbir Osmanlı padişahı bu milleti utandıracak birşey yapmamıştır.
|
Merhabalar Churchill Vakfından attığım epostaya cevap geldi aynen koyuyor ve
Türkçe'ye çeviriyorum...
Ben Yazdımki:
Hi,
I want to ask something about Churchill's memories.
Someone says that, Churchill says in some book which was written by Churchill: Ottoman empire last Sultan Vahidettin gave money to Mustafa Kemal and English Government knew that but could do nothing about it. And Churchill
adds that "We couldn't think about that the Ottoman's Sultans is not treacherous" is it true or not. Or this things are any book which was written by Churchill or his memories?
Burak İNAN
Türkçesi:
"Merhabalar, Size Churcihill'in anıları ile ilgili bir soru sormak istiyorum.
Birisi bana Churchill'in kendisinin yazdığı bir kitabında: Osmanlı Sultanı Vahidettin'in Mustafa Kemal'e para verdiğini ve İngiliz Hükümetinin'de bunu bildiğini fakat birşey yapamadığını söylemiş ve eklemiştir "Osmanlı sulanlarının hain olmadığını bilemezdik" bu doğru mu ya da değil mi? Veya böyle bir şey Churchill'in yazdığı bir kitapta ya da anılarında var mı?
Burak İNAN
Cevabı veren adam bu Vakfın birinci yöneticisi, ben e-postayı başka birisine attım ancak o kişi konuyu editörlerine ilettiğini onun daha iyi cevap verebileceğini söyledi, bu cevap mesaj attığım gün geldi ancak editör sanırım araştırmalardan dolayı biraz geçikti, bugün geldi. Editör bana verdiği cevabı 5 kişiye de iletmiş aynı anda. Merkezden gelen cevap:
Richard M. Langworth CBE
Editor, The Churchill Centre
Dear Burak İNAN
The phrases "Ottoman's Sultan" (and "Sultans"), "Sultan/Sultans was
treacherous" and "Sultan's treacherous/treachery) do not come up in digital
scans of 50 million words by and about Churchill including all his published
works, letters, speeches and papers. Also, i didn't touch, thing like that.
(Osmanlı Sultanları, hain sultanlar ve sultanların hainlikleri gibi ifadeler Churchill tarafından yazılmış mektup, konuşma, belge yada çalışmaları ve hakkında yazılanları kapsayan 50 milyonluk arşivimizde mevcut değildir. Ayrıca bende böyle birşeye raslamadım.)
However, Churchill greatly admired Mustafa Kemal, the great Turk who had
adopted his own principles of “summits” and compromise with ancient foes.
From my book, chapter 20, "People," page 321:
Mustafa Kemal
The tears which men and women of all classes shed upon his bier were afitting tribute to the life work of a man at once the hero, the champion,and the father of modern Turkey. During his long governmentship a policy of admirable restraint and goodwill created,for the first time in history, most friendly relations with Greece.
1938, 15 DECEMBER. (“NEW LIGHTS IN EASTERN EUROPE,” EVENING STANDARD; repritned in STEP BY STEP, 297.)
(Ne varki Churchill Atatürk'e büyük saygı duymaktadır, Büyük Türk kendi pirensiplerini zirveye taşımış ve eski düşmanları ile uzlaştırmıştır. Kendi kitabımdan Bölüm-20 sayfa 321 (Burda biraz reklam yapmış
Mustafa Kemal
Her sınıftan kadın ve erkeğin gözyaşlarının onun tabutuna sızması bu büyük kahramana, üstün niteliklere sahip bir lidere ve modern Türkiye’nin Ata’sına layık bir dışavurumdan başka bir şey değildir. O'nun uzun yönetimindeki etkin politikası ve tarihte ilkkez Yunanistanla dostane ikişkiler kurup iyi niyet yaratması taktire şayandır. 15 Kasım 1938.("Doğu Avrupada yeni ışıklar", Evening Standart (İngilterenin en önemli gazetelerinden);Tekrar basımı STEP BY STEP, s.297)
Adamın e posta adresi:
richard@langworth.name
Buda Vakıftan başka birisinin adresi:
preed@winstonchurchill.org dileyen doğrulayabilir...
Yani, Churchill Sultan Vahidettin'in ne hain olduğunu söylemiştir ne de hain değildir demiştir. Konu hakkında herhangi bir yorumu yoktur, Churchill hakkındaki dünyanın en önemli kurumu olan Churchill vakfı editörü bunu söylüyor. Şimdi Lütfen ben bu kadar uğraşmışken siz de Vahidettin'in Atatürk'e para verdiğine dair bu görüşe nerden vardınız? Ya da böyle başka bir iddianız var mı? Vahidettin'in Atatürk'e para verdiğine dair bir tek belge gösterebilir misiniz?Yani bırakın Churchill'i zaten ben onu referans edinmiyorum herhangi bir başka Türk ya da yabancı tarihçinin elle tutulur bir belgesini ya da iddiasını gösteriniz. Cevapları Nutuk'ta yazıyor yanlız onu şimdiden söyleyeyim
Bu konularla ilgili tek kaynak kendimiziz arkadaşlar, lütfen ama lütfen tarih konusunda alternatif tarihçilere inanmayınız, kendiniz araştırınız, benim alanım Tarih değil turizm ama ben kendi tezimi bile Türkiye'nin Turizm Tarihi konusu üzerine yapıyorum, sadece tarihi iyi öğrenmek amacım, bir ilki gerçekleştirmek. Bu tezi araştırırken yakın tarihimizle ilgili Tarih kurumunda, milli kütüphanelerde eski belgelerle çok içli dışlı oldum, yeni yeni şeyler öğrendim, sizde yapabiliyorsanız yapın, şehirlerinizdeki kütüphanelere gidin, İstanbuldakiler Beyazıta, Ankaradakiler Turizm Bakanlığı yanındaki Miili Kütüphaneye, Tarih Kurumuna, İzmirdekiler Opera Salonu yanındaki milli kütüphaneye gidin, hiç birini yapamıyorsanız bir markete gidin, bir kitapçıya gidin NUTUK alın, Atatürk'ten öğrenin Kurtuluş Savaşını, çünkü en iyi bilen ve en akıcı anlatan O bu büyük savaşımızı.
Saygılar....