Bazı ulusal basın ve yayın organlarının sürekli çeşitli bahanelerle 2 Temmuz'u gündeme getirmesi ve birtakım konuları çarpıtması Cem Vakfı Sivas Şube Başkanı Ali Rıza Kaçan'ın da tepkisine neden oldu. Sohbet ortamında söylenilen bir sözün bile ertesi gün manşetlere taşındığını ve bir takım sözlerin saptırıldığını dile getiren Kaçan, bu tür yaklaşımların toplumdaki barış ve huzuru zedelediğini söyledi.
Sivas Cem Vakfı Şube Başkanı olarak 8-9 yıldır görev yaptığını ve bu süre zarfında asla ayrımcılıktan yana bir tavır sergilemediğini belirten Kaçan, aksine birleştirici bir tutum içerisinde olduğunu söyledi. Kaçan; “bizler tüm Sivas halkı olarak, etle tırnak gibiyiz. Hangi düşünceye, hangi mezhebe, inanışa sahip olursak olalım bir bütünüz ve kimsenin bizi birbirimizden ayırmaya gücü yetmez” dedi.
Ulusal çapta yayın yapan bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerde kendisinin görevi bırakacağına ilişkin görüşlerine yer verildiğini ve bu görüşlerin başka bir konuyla iç içe yer aldığını dile getiren Kaçan, bu haberlerde korkuyormuş da görevi bırakıyormuş gibi bir hava estirildiğini söyledi. Bu konuyu Sivas'ın Sesi Gazetesi olarak bizimde ele aldığımızı ve halkında zihninde ‘Acaba başkan korkuyor mu, bunun için mi görevi bırakıyor?” gibi soru işaretlerinin oluşabileceğine dikkat çeken Kaçan; “Bizim kimseden korkumuz yoktur. Eğer korksaydık bu görevi 8-9 yıl boyunca yapmazdık” dedi.
“BÜYÜK DERSLER ALDIK”
Geçmişte acı bir olay yaşandığını ve bu olayın tüm insanlığı üzdüğünü dile getiren Kaçan, Sivas'ta bir daha böyle bir olayın yaşanacağına ihtimal vermediğini söyledi. Geçmişte yaşanan bu üzücü olaydan büyük dersler alındığını dile getiren Kaçan, şu şekilde konuştu:
“Biz bugüne kadar görevimizi en iyi şekilde yerine getirdik. Hiçbir zaman ayırıcı değil, birleştirici olduk. Bugün de öyleyiz, yarın da öyle olacağız. Bizim, toplumda barışı ve huzuru sağlayan yönümüz de budur.
Sivas farklı dinden, kültürden ve mezhepten insanların bir arada, barış ve huzur içerisinde yaşadığı bir ildir. Bu nedenle de farklı bir takım kötü oyunların ve emellerin merkezi haline getirilmek isteniyor. Geçmişte bunun acı bir örneğini yaşadık ve bundan büyük dersler aldık. Bu kentte bir daha böyle bir üzücü olayın yaşanacağına da ihtimal vermiyoruz. Sivas halkı sağduyulu ve her düşünceye saygı duyan bir halktır. Kimse bizi ayıramaz, kimsenin de buna gücü yetmez. Bizler et ile tırnak gibiyiz.
Birileri hepimizin yarası olan bir konuyu sürekli kaşımak istiyor. Bunda başarılı olamayacaklar, olmaları da mümkün değildir."
“BİZİM KORKUMUZ YOK!”
Ergenekon örgütü tarafından Sivas'taki Ermeni cemaati liderine yönelik yapılması planlanan suikast girişiminin şehirde bir korku oluşturduğunun iddia edildiğini ancak Sivas'ta böyle bir durum olmadığını belirten Cem Vakfı Sivas Şube Başkanı Kaçan, kendisinin de korktuğu için görevi bırakacağına ilişkin söylentilerin yayılmaya başladığını söyledi.
Böyle bir durumun söz konusu olmadığını kendisinin tamamen farklı nedenlerle görevi bırakmak istediğini dile getiren Kaçan, 'kentte her an yeni bir 2 Temmuz Yaşanacağı korkusu olduğu' yönündeki ifadelerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Kaçan, şu şekilde konuştu:
"Ermeni cemaati lideri, M. Durmaz Güler'e Ergenekon örgütü tarafından yapılması planlanan suikast güvenlik güçlerimizin başarılı çalışmalarıyla önlenmiştir. Bu doğal olarak kentte bir tedirginlik doğurmuştur, ancak kimseyi de korkutmamıştır ve korkutamaz da. Ayrıca 'kentte yeni bir 2 Temmuz yaşanacak' korkusu da yoktur. Çünkü burada halk barış ve kardeşlik içerisinde yaşıyor. Bazı ulusal basın ve yayın organları bu tür konuları saptırıyorlar. Bir sohbet ortamında söylediğimiz söz onlara yapılmış bir açıklama gibi manşetlere taşınıyor. Bu doğru ve etik değildir. Ben görevimi genç ve dinamik arkadaşlarımıza bırakmayı düşünüyorum. Ancak ulusal basın yayın organlarında başka bir konuyla birleştirilerek bu farklı bir tarafa çekildi.
Sanki biz yaşanan bu olaydan korkuyormuşuz da bu görevi bırakmak istiyormuşuz gibi bir hava estirdiler. Oysaki biz 8-9 yıldır bu görevin başındayız. Bu görevi genç arkadaşlarımıza bırakmayı düşünüyoruz. Bizimde yaşlı bir dedemiz, "sen bırakma bunu, işte 2 Temmuz'da aktifsiniz, önümüze düşüyorsunuz" gibi sözler sarf etti. Fakat bunu çarpıtarak başka yöne çektiler."
DEVAM ETME KARARI ALDIM
Daha önce görevinin bırakma kararı aldığını ancak bu tür şeylerinde etkisiyle bu kararından vazgeçtiğini söyleyen Kaçan, "4 yıl daha görevimin başındayım" dedi. Kaçan sözlerini şu şekilde noktaladı:
"biz bu göreve bunlarında şeyiyle devam edeceğiz. Görevimi bırakmama kararı aldım ve bu işi yürüteceğim. Bizi bir 4 yıl daha bu görevin başında olmaya sürüklediler. Herkes şunu iyi bilsin, Sivas'ta hiçbir problem yoktur. Herkes birlik ve beraberlik içerisindedir. Bizim bu kardeşliğimiz devam edecek ve daha da büyüyecek. Ben 9 sene korkmamışım şimdi mi korkacağım. Biz Sivas'ın en zor şartlarında bile aşure yapmışız. Ve bu işe Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanımız Beşir Köksal ile ben önder olmuşum. Biz bunları yapmışız ve her zaman bu halkı kaynaştırmış bir araya getirmişiz. Biz dünde beraberdik bugünde beraberiz, yarında beraber olmaya devam edeceğiz. Biz bir bütünüz."
Sivas'ın Sesi Gazetesi