Cevap: DİVRİĞİ ULU CAMİİ
Sizce bu muazzam eseri turizme kazandırmak için ne yapılmalı? Hangi düzenlemelere ve reklam kampanyalarına ihtiyaç var? Bence öncelikle:
- İç ve dış restrorasyonu yapılmalı ve çevre düzenlemesi elden geçmelidir.
- Sivas-Divriği arası yol yeniden yapılandırılmalı; hatta duble yol olmalıdır.
- Camii'nin bulunduğu bölgeye çok amaçlı, faaliyetlerin yürütülebileceği bir "turizm information" bürosu kurulmalıdır.
- Bu kurumda kadrolu çalışacak, bölgeyi ve eseri iyi bilen en az iki dil bilen bir rehber bulundurulmalıdır.
- Turizm acentalarına burası tanıtılmalı ve gezilerin bir ayağı haline getirilmelidir. Gerekirse acentaların istekleri yerine getirilmelidir.
- Turizm Bakanlığının ve hatta cumhurbaşkanının özel ilgisi var bu ilgiyi kullanıp, yurtiçi ve yurtdışı tanıtımlarında Divriği Ulu Camii'nin özel bir konumu olması sağlanmalıdır.
- Türkiye'de bu alanda uzmanlaşmış sanat tarihçilerinden ve tarihçilerden yeni bir Divriği Ulu Camii araştırması istenmelidir. Çünkü çalışmalar bence yetersiz ve ayrıca cami süslemeleri içinde birçok sırrı da barındırıyor. Bu sırların günışığına çıkması turistler için bir çekim noktası olabilir.
- Ve tabi son olarak biz Sivaslıların ülkenin heryerinde bu camiyi tanıtması, kişileri bu alana yönlendirmesi gerekmektedir. Tabi bundan önce bizlerin bu camiye gitmesi gerekiyor. Çünkü hala bu muhteşem eseri, yanıbaşımızda olmasına rağmen görmemiş birçok vatandaşımız var. Burayı görseler hayranlıklarını gizlemeyeceklerdir. Şahsen ben beş dakika öylece kalakaldım ilk gördüğümde.
Sanırım daha yapılacak çok şey vardır. İnanıyorum ki herkesin yapabileceği bir şey vardır? Neler yapılabilir sizin düşünceleriniz nelerdir? Bu eseri önce Türkiye'ye sonra da dünyaya tanıtmalıyız. Saygılarımla...