Tekil Mesaj Gösterimi
Alt 14.11.2009, 10:36   #14
Urumçi
Usta Yiğido

Urumçi - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Urumçi Şuan Urumçi isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 07.06.2011 15:22

Tecrübe Puanı: 710 Urumçi FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR
Standart Cevap: SİZCE HARF İNKILABI NEDEN OLMUŞTUR ?

Alıntı:
barikat58 Nickli Üyeden Al?nt? Mesajı Göster
Sayın Urumçi destan yazıyorsun Orda belirttim ingilizler 400 yıl önce ecdadı tarafından yazılanı okuyor ben bugün 80 sene önce benim ecdadımın yazdığını okuyamıyorum !! Osmanlıca yazılan bir çok kitap yok edildi.Tüm halk sıfırdan okuma yazmaya başladı bilim olarak teknoloji olarak 700 yıl geriye gittik ! Mustafa Kemal Atatürk "Neslimiz ecdadını tanıdıkça daha büyük işler başaracaktır" diyor lakin ecdadımı tanıyacağım kaynaklar yabancı dilde kaldı Tamam belki bazı kitaplar çevrildi falan filan ama çoğu kitap özünü kaybetti ve bir tarif hyok oldu !!!
ya kusura bakma ama 400 sene önceki metinleri okusaydın şuan, şu dilin sadeliğiyle gurur duyardın ben sadece 100 sene evvelinde kafayı yedim

Merak etme o kaynaklar yokedildi hurafe, osmanlıdan miras kalan tüm fermanlar, osmanlı dönemi kitapları eserleri hepsi devlette ve çeviri halinde bulunmakta, sadece sen o kitaplara ulaşamıyorsun, senin yerine üniversiteler ulaşıyor, tarih ve edebiyat profları ulaşıyor okuyor yorumluyor yazıyor. Yani onlar orada.

Evet bakınız eğer baki kalırsak 2000 yılından kalanlar 2400 de anlaşılacak.

Ayrıca sheakespeare i anlamıyorlar pek anlaşılmaz bir yazar o. senin romantizm olarak baktığın cinsel bir tanımlama ve günümüz ingilizcesine o kadar da yakın değil dil statik değişir çünkü, adamlar güncel versiyonunu okuyor. Ya da eserlerini okuyacak erginliği tiyatrocular edebiyatçılar eğitim sistemlerinde ediniliyor.

Bizdeyse yok öyle bir şey okula git sınava gir çık falan. Yahu Osmanlıca'yı Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü sadece 1 sene görür mü? görse ne öğrenir? işte sorun bu, bizim Türk abecesine sahip çıkarken Osmanlı Elifbasını da unutmamamız unutturmamamız gerekiyor... Tarih arasında köprü böyle kurulur galiba

Ayrıca Osmanlı'nın son döneminde halkın geriye ya da ileriye gittiği yok, devlet adamlarını bile anlamıyorlar, bizim konuştuğumuz dil halkın dili, bundan 300 sene önceki eserlerdeki o şaşalı dil devletin, brükratın, memurun dili
ee halkın bir şey okuduğu da yok, garibim sapan sürüyor otlak güdüyor, savaş çıkınca askere gidiyor. Azıcık aşım ağrısız başımda. Pek bir şey değişmedi, zaten okur yazar elit zümre de çabuk adapte oldu ki kısa zamanda meyvalarını verdi bu değişim...

Ayrıca bir Tarih yokoldu derken Türk Tarihi'ni Osmanlı arşivlerini derleyerek, toplayarak biraraya getiren, Bunun yanında İslamlık Tarihini derleyen toplayan, Bunun yanı sıra Osmanlı Öncesi Türk tarihini araştıran bir dönemde bunun olmasını bekleme Tarih yokedileydi kurumlar yokedilirdi yerlerine doğum günleri 23 24 25 tarihleri sırasıyla olan kurumlar getirilirdi... Sonra milli eğitim sistemi yürürlüğe girmezdi, tarih eksik bırakılırdı, daha önce de anlattım biz tarih okumaya 1924 tevhidi tedrisat çalışmaları ile başladık 1940 da bir ara yaşadık o ara hala gidiyor hadi hayırlısı