Tekil Mesaj Gösterimi
Alt 21.11.2009, 13:21   #10
Urumçi
Usta Yiğido

Urumçi - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Urumçi Şuan Urumçi isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 07.06.2011 15:22

Tecrübe Puanı: 676 Urumçi FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR
Standart Cevap: Dersim İsyanın Nedenleri ve İsyan Öncesi Genel Durum

o isyanla ilgili bir çok spekülatif haber dönmekte ortada, ilk olarak aşiret isyanları olarak aşiretlerin tamamının iştirak etmesi aşiret töresine göre gerekli olan bir şey. Yani toplumun genelinin bir isyanı ve bastıralamadığından hava bombardımanı yapılmıştır. Ancak hava bombardımanı sivil kayıplara yer verse de bu denli abartıldığı kadar olmadığı görüşündeyim zira dönemin demografik şartlarına göre Dersim yöresinde 40.000 isyancı-sivil kayıp 12.000 sürgün toplamda 52.000'lik bir nufus yoktur. İlk olarak Tunceli ve yöresinin iklim şartları bu kadar yoğun bir nufüsa şuanda dahi elverişli değil iken o zaman şartlarında bu nüfus oranına ulaşması mantık dışıdır.

Ha sivil kayıplar bombardımanda olmuştur ancak ben inanmıyorum insanları kadın, çoluk, çocuk demeden katledebileceklerine. Zira Türk töresi böyle bir eyleme yer vermez. Yani komutanların böyle bir emir verdiğini varsaysak bile bizim askerimiz bu denli bir vahşete girişemez... Zira inançımızdan öte genetik de bir gerçeklik bu zira İster İslamiyet'te olsun ister öncesindeki kam dininde olsun Türklerin töresine ve adabına ters düşen bir hareket. Muhtemelen bana böyle bir emir verilseydi, yahut buradaki kim olursa olsun böyle bir emire maruz kalsa idi ilk başta isyan ederdi... Yani askerin infialine sebebiyet verir. O yüzden bunu Türk Milletinin Mehmetçiğinin hazmedebileceğini sanmıyorum...

Ama dediğim gibi bombardımanda sivil kayıplar olmuştur, ama esas harekatın bombardıman olmadığını da 3000 olarak lanse edilen asker kayıbından anlamış bulunuyoruz...

Tabii şöyle bir şeyde var bugün kandil dağlarını Türk Ordusu'nun bombalaması bundan 70 80 sene evvel Türk Ordusu Kürt şehirlerini bombaladı diye de servis edilebilir. Bu gibi durumlara maruz kalmamak için Genelkurmay bombardıman haritasını açıklasa daha somut bilgilere ulaşılabilir.