Tekil Mesaj Gösterimi
Alt 30.12.2009, 21:20   #325
goramaz
Usta Yiğido

goramaz - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

goramaz Şuan goramaz isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 20.08.2025 21:38

Tecrübe Puanı: 1382 goramaz BU GIDISLE COK MESHUR OLACAK
Standart Cevap: Bugün seçim olsa kime oy verirsiniz?

Alıntı:
Kibrisli Nickli Üyeden Al?nt? Mesajı Göster
Dönem dönem belli anayasalara böyle tanımlar konmuştur... Yunan, İsveç, Fransa, ABD anayasalarında bırakın bir kaç maddeyi belli süre için hiçbir maddesinin değiştirilemeyeceği maddesi konmuştur... Eğer evrensellikten bahsediyorsanız bu tür maddeler dünyanın en ileri demokrasileri olarak nitelendirilen ülkelerinde bile mevcuttur... Amacı nedir? Belli bir devrimden geçmiş ülkeler bu tür maddeleri ülke çıkarlarını korumak amaçlı koymuşlardır... 1924 anayasasına da konma nedeni budur... 61 anayasasında da vardı ama bu maddenin görevi bu kez koruma değil sadece tarihsel gelenektir... 82 Anayasasını bende doğru bulmuyorum ama ilk 4 madde değiştirilemez hem anayasal olarak hem de 1924'deki şartlar yeniden belirmiştir ve anayasanın kendi kendisini koruması gereklidir eğer bu görevi kendi kendine yerine getiremezse halk ya da asker yine anayasada kendisine verilen görevi ifa etmeye kalkışır ki bunu hiçbirimiz istemeyiz...

Hangi azınlıkların dillerinin yer alması gereklidir acaba? Tabumuz olarak kabul edilen Lozan antlaşmasına göre Türkiye toprakları içerisinde yaşayan gayrimüslim genel adıyla bahsedilen 2 azınlık vardır Ermeni ve Rumlar... Onlara özel şartlar sağlanmıştır ve dil de bu konulardan birisidir... Fransa devlet arşivlerinde olan bu antlaşmaya göre "Resmi dil Türkçe olmak üzere gayri müslimlerin vs. vs. vs." gibi bir düzenleme mevcuttur... O bakımdan dediğinizin olması söz konusu olamaz... Hani o madde değişse bile Lozan'a uygun değildir... Ancak o maddeyi değiştiren zihniyet sonra Lozan'ı da tanımam diyebilir...

Başkenti belirlememize gerek yok zaten 13 Ekim 1923 tarihinde verilen yasa teklifi ve oybirliği ile kabul edilmesi ile bu belirlenmiştir...
Aslında verdiğim örnek biraz yalın kaldı farkındayım ama düzelt seçeneğini kaldırmış site yönetimi düzeltemedim.
İl üç maddeden şunu örnek vereyim : Laiklik .
bakın kavramlar evrensel olabilir ama o kavramların içinin ne nasıl doldorulduğu önemlidir.Laiklikten fransa laikliini mi amerika laikliğini mi anlayacağız..Aslında üst konuda yazılan yoruma cevaben evrensel ilkelere dayalı bir anayasanın çok zor olacağını ifade etmek istedim
diğer taraftan bakın azınlık kelimesini ben Rum ve Ermeniler için kullanmadım . Dar anlamda evet bunlar da azınlıktır ama kendilerini Türk olarak kabul etmeyen (edemeyen) insanların da beklentilerine cevap vermek gerekir şayet evrensel kriterleri olan bir anayasa hazırlanacaksa.

Diğer taraftan, bu durum, devletin yapısal şeklini bozacak sonuçlara götürüyorsa bizi evrensel kriterlere dayanan bir anayasa hazırlamak bu bakımdan çok zordur.