Tekil Mesaj Gösterimi
Alt 31.12.2009, 00:12   #330
Urumçi
Usta Yiğido

Urumçi - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Urumçi Şuan Urumçi isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 07.06.2011 16:22

Tecrübe Puanı: 693 Urumçi FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR
Standart Cevap: Bugün seçim olsa kime oy verirsiniz?

Alıntı:
goramaz Nickli Üyeden Al?nt? Mesajı Göster
Bakın Amerikadaki sistem dini inanışı koruyucu bir anlayıştır. fransadaki ise dini öteleyici. Urumçinin deyişiyle deizim tanrıyı reel hayatın dışına atr. bizdeki de birincini yapmaya çalışıyor ama uygulamda Fransa ..
diğer taraftan evrensel bir anayasa için evrensel kriterlerimizin olmayacağını ifade etmeye çalıştım ama siz bunu benden daha iyi ifade ettiniz..insan bazında ''saf akıl''ın olmadığını düşünüyorum. bu yüzden ortak bir akılla bir anayasa hazırlanması çok zordur
işte insanda "saf akıl" olmadığı için birleştirici bazı kavramların etrafında toplanmak zorunda, zira insanın saf akıla sahip olduğuna inansa idim anarşist olurdum hatta insan saf akıllı olsaydı sosyolojinin betimlediği ilkel anarşist sistemden günümüz sistemine gelmezdi. İnsanın saf aklını engelleyecek bağdaşıklıkları vardır temelini aile oluşturan. Ailenin en büyük halide millettir. Bu sebepten milletine sahip çıkmak gerekir. Milliyetçilik ve milli birlik teşbih ile ailecilik ve aile birliğine benzetilebilir.

Türkiye'de uygulanan ya da uygulanmaya çalışılan laikliğin din ve devlet işlerinin birbirinden ayırırken devletin siyaseten değil ilke olarak dini koruma kollama göreviyle ve buna müteakib bireylere toplumsal zararları olmadığı müddetçe din ve vicdan özgürlüğü sağlama tanımı dışında tartışılmasının ya da başka sistemlere benzetilmesinin saçma olduğunu düşünüyorum. Zira laiklik bugün gündem yaratan bir hurafeden öte değil. Bir şey oldu laiklikle ört, bir şey oldu türbanla ört, bir şey oldu açılımla ört gibi milletin beynine örtülmüş bir örtüden ibaret olduğunu amma gerçek manasıyla laiklik kavramının anlattığım sınırlar etrafında yaşanması gerektiği gerekliliğinin idrakiyle yaşamayı her bireyin algılamasını temenni ediyorum..

Saygılar...