Warnung: Illegal offset type in [path]/includes/functions_post_thanks.php (Zeile 110)
Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar - Tekil Mesaj Gösterimi - SİVASIMIZIN TARİHÇESİ
Tekil Mesaj Gösterimi
Alt 07.02.2010, 15:36   #9
AĞAOĞULLARI
Tecrübeli Yiğido
NO AVATAR

AĞAOĞULLARI Şuan AĞAOĞULLARI isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 08.11.2017 12:02

Tecrübe Puanı: 600 AĞAOĞULLARI FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR
Standart Cevap: SİVASIMIZIN TARİHÇESİ

GELİŞEN SİVAS: Sivas ın zengin kültür mirasını ortaya çıkaran araştırma inceleme yapan yazarlara borcumuz olduğunu unutmayalım. Bu gün kü yetişen genç nesle Sivas tarihiyle ilgili geçmişe dönük zengin kaynak hazırlıyorlar. Bunu takdirle karşılamak gerek. Bizim gençlik yıllarımızda bu gibi yazarlar yok denecek kadar azdı. 1950 Yılları Sivas ın içine kapalı olduğu yıllardı ama yinede o yılların özlemini
çekiyorum. Cumhuriyet Üniversitesinin kuruluşundan sonra sosyal ve kültürel yapısında dışa açılmaya başlayan Sivas takdirle karşıladığımız Sivaslı araştırmacı yazarların azimli çabalarıyle geçmişe ait kültür varlıklarını gün ışığına çıkardılar. İstanbul da yaşayan bir Sivaslı olarak Sivas tarihi ile ilgili çıkan yayınları takip ediyorum. Bu eserleri zevkle okuyorum. Bu tür eserleri el emeği göz nuru dökerek meydana getiren yazarlara çok teşekkür ederiz. Sivas bir kültür şehridir. Şehir
çeşitli medeniyetlerin izlerini taşır. Gençlik yıllarım Sivas ın tozlu yollarında geçti.
Her sokagında her caddesinde hatıralarım var. Sivas ın eski güzelliğini ve özellığını özlüyorum. Bir konuya temas etmek istiyorum: Bağdat yolu üzerinde bulunan hanlar tam olarak gün ışığına çıkmadı. Sivastan başlayalım Tuzlahan,Serçehan, Ulaşhanı, Tecerhanı, Deliktaş Derbentliği hanı taşı dahi
kalmamış temellerini buldum.Kösrelihan bu hanın taşları kağnılarla çekilerek Sivasa taşınmış. Bu günkü ayakta duran hükümet konagının yapımında kullanılmış. Alacahan restore edilmiş ,Hasançelebi hanı yok olmuş.Bunlar Sivas
bölgesinin belli başlı Hanlarıdır. Deliktaş derbentliği hanı Alacahanla eş değerde bir handı taşından toprğından bir eser kalmamış. temellerini buldum çok geniş ve kapsamlı bir hanmiş 1765 Yıllarından 1910 Yıllarına kadar bölge halkına hızmet etmiş. Osmanlı arşivinden çıkardığım vesikalar detaylı bilgi vermektedir. Burada yolların güvenliğini sağlayan ve deliktaş bölgesinin emniyetini koruyan derbent ağalığı ünvanını taşıyan soydan kalan bir çok aile bulunmaktadır. Bu gün bunların soyadları farklıdır Ağaoğulları,Deliktaş, Tecer, Derbentoğlu, Erdoğdu, Yalçın, gibi soyadlar taşımaktadırlar. Deliktaş mezarlığında Deliktaş derbent ağalarından Salih ağanın mezarı bulunmaktadır 1830-1870 tarihini taşımaktadır ki bu tarihler yanlış olsa gerek .Aşık Ruhsati baz alındığında bu tarihin yanlış olduğu anlaşılıyor. Aşık Ruhsati ali ağaya ve onun oğlu Salih ağaya yıllarca hizmet vermiş. Biz dönelim konumuza Sivas ın yazlık sinemaları ,kışlık sinemaları, Parkları ,Bahçeleri, Hanları ,Hamamları, eski el sanatları başka idi. Şimdi bunları geçmişe dönük yayınlarda okuyoruz eski günleri hatırlıyoruz.
Sivasta çok döküman var bunların her biri bir kaynak. Sivasta genç kalemler
çıkmış farklı kalemlerden çıkan çıkan eserler Sivas ın sosyal ve kültürel yapısını
değiştirmiş. Bu Sivas için yeterli değil. Sivas ın kalkınmasında gelişmesinde yeni yetişen genç nesil bu görevi üslenmeli. Tarih ve kültür yönüyle Sivası geliştirmeli. Saygılar M. AĞAOĞULLARI.7/02/2010.
AĞAOĞULLARI isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Yukarıdaki Mesaj için Yandaki 2 Kullanıcı AĞAOĞULLARI'e Teşekkür Ediyor...