Sivas'ta yaşayan 46 yaşındaki Mehmet Bakır düğün sezonunun açılmasıyla birlikte Kayseri'den getirdiği faytonu gelin arabası olarak kullanıyor.
Düğün günü öncesinde faytonu ve 2 atını süslettiren Bakır, artık düğün sahiplerinin gelin arabası olarak fayton kullanmak istediğiklerini belirterek büyük talep gördüğünü söyledi.
12 yıldır yaz aylarında Sivas'tan İstanbul Büyükada'ya giderek faytonculuk yapan Mehmet Bakır kendisine gelen talep nedeniyle Kayseri'den Sivas'a bir fayton getirdi. Düğün sezonunun açılması ve sünnet olacak çocukları gezdirmek amacıyla fayton getiren Bakır, çiçekçide süsleme yaptırarak çalışmalarına başladı. Faytonla gelin getirme gibi adetlerin eskiden kalma bir gelenek olduğunu belirten Bakır insanların artık klasik olan düğün arabalarından sıkıldığını ve farklı şeyler aradıklarını bu nedenle de tanıdıklar vasıtasıyla kendisene başvurarak faytonu düğün arabası olarak kullanmak istediklerini belirtti. Bakır'ın faytonu katılacağı düğün için gelin arabası olarak özenle süslendi. Faytonunun ve atlarının tüllerle süslenmesini seyreden Bakır, "Ben İstanbul'da faytonculuk yapıyordum. Ancak faytona Sivas'tan da talep geldi. Ben de Kayseri'den bir fayton alarak Sivas'a getirdim. Bazı insanlar düğünlerinde farklılıklar yapmak istiyor ve alışılmışın dışına çıkmak istiyor. Bu nedenle düğün yapacak olanlar düğünlerinde gelin arabası olarak faytonu kullanmak istiyor. Bazı sünnet düğünlerinde de sünnet olacak çocuklar faytonla gezdirilmek istiyor. Bu noktada da devreye biz giriyoruz. Atlı gelin arabasına Sivas'ta çok büyük ilgi var. Yoğun talepler geliyor. Biz de düğün sezonunun açılmasyla birlikte bunları karşılamaya hazırlanıyoruz. Belli bir fiyatımız yok . Anlaşmaya göre düğün sahiplerinden fiyat alıyoruz. Çünkü bazıları saatlik bazıları da günlük istiyorlar . Bizde düğün günü öncesinde faytonumuzu ve atlarımızı bir gelin arabası gibi süsletiyoruz." dedi. İlk kez bir fayton ve at süslediğini belirten çiçekçi Bekir Coşkun ise müşteri geldiğinde ilk önce şaşırdığını ancak daha sonra diğer gelin arabaları gibi süslediğini belirtti. Coşkun süslediği fayton ve atlar için normal gelin arabalarından aldığı ücretin aynısını aldığını dile getirdi.
(Doğan Haber Ajansı)