Warnung: Illegal offset type in [path]/includes/functions_post_thanks.php (Zeile 110)
Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar - Tekil Mesaj Gösterimi - Sivas'ın referandum tarihçesi
Tekil Mesaj Gösterimi
Alt 18.08.2010, 07:12   #1
Sivaslilar.Net
Site Habercisi
NO AVATAR

Sivaslilar.Net Şuan Sivaslilar.Net isimli Üye şimdilik offline Konumundadır

Tecrübe Puanı: 983 Sivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz sein
Standart Sivas'ın referandum tarihçesi

12 Eylül’de yapılacak olan anayasa değişikliği referandumu öncesinde Türkiye ve Sivas’ta siyasilerin çalışmaları büyük hız kazandı.

Bir aydan az bir süre kalan referandum öncesi yaşananlar seçim atmosferini aratmazken, bugüne kadar 5 kez referandum yapılan Türkiye’de Sivaslıların halk oylamasına olan ilgisi Türkiye ortalamalarının üzerinde yer alıyor.
Türkiye'de ilk referandum, 27 Mayıs 1960 askeri müdahalesinin ardından hazırlanan 1961 Anayasası için yapıldı. Sivaslılar o dönemde yapılan referanduma yüzde 85,8’lik bir katılım gösterdi. 1961 yılında yapılan referandumda sandıktan yüze 74,8 oranında evet, yüzde 25,2 oranında ise hayır oyu çıktı.
Sivas halkı referanduma ikinci kez yine bir askeri darbeden sonra gitti. Bu kez 1982 Anayasası halkın oyuna sunuluyordu.
7 Kasım 1982 tarihinde yapılan referanduma Sivaslıların yüzde 90,3’ü sandık başına giderken, sandıktan yüzde 91,8 ile yine evetçiler çıktı.
Hayırcılar yüzde 8,2'te kalırken halk bugün değiştirilmesi için çalışılan 1982 Anayasa’sına evet diyordu.
Sivaslıları sandık başına götüren üçüncü referandum halkın ezici çoğunlukla kabul ettiği 1982 Anayasa'sının bazı siyasilere getirdiği 5 yıllık siyasi yasaktı.
6 Eylül 1987 günü seçmene "yasaklar kalksın mı, kalkmasın mı" sorusu soruldu. Sivaslıların yüzde 94,7’si sandık başına gitti. Sivaslı bu referanduma yüzde 61,1 oranında hayır derken evet diyenlerin sayısı yüzde 38,9’da kaldı. Ancak Türkiye genelinde yüzde 50,1 ile yine evetçiler kazandı.
25 Eylül 1988 tarihinde halktan yerel seçimlerin bir yıl öne alınıp alınmaması için sandık başına gitmesi istendi. 4. referandum da Anayasa'da yapılmak istenen bir değişiklik içindi. Sivaslıların yüzde 88.5’i sandık başına giderken, yüzde 62,7 hayır, yüzde 37,3 evet çıktı. Halk 13 Kasım 1988 gününe erkene alınan yerel seçimlere dur dedi.
Türkiye'nin sandık başına gittiği 5. referandum 2007 yılında 367 sayısına kilitlenen siyasi krizle oldu.
Cumhurbaşkanını halk seçsin önerisini kabul edildi ve 11. Cumhurbaşkanını halkın seçmesine dönük Anayasa değişikliği yapıldı.
Dönemin cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, değişikliği referanduma götürdü.
Türkiye tarihinin en düşük katılımlı, referandumuna Sivas’ta da katılım az oldu.
Sivaslı seçmenin yüzde 72,7’s'i sandık başına gitti. Sandığa gidenlerin yüzde 80 pakete evet oyu verirken hayır oyu kullananlar yüzde 19,5'de kaldı.

Kaynak: Sivas Hürdoğan
Sivaslilar.Net isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Yukarıdaki Mesaj için Yandaki 2 Kullanıcı Sivaslilar.Net'e Teşekkür Ediyor...