Cevap: RAMAZAN SOFRALARI
Sayın Şahbey eskiden bu yardımlar yoktu farklı ve değişik yardımlar vardı isimi değişti. Değişim bir süreçtir toplumların devamlı değişime ihtiyacı vardır.Dünya ile beraber üzerinde yaşayan insanlar da geğişeçek .Değişmeyen olduğu yerda kalır ilerleyemez.Her şeyin değiştiği gibi Ramazan ayı yardımları ,bağişları bu değişim sürecinin içinde yer alacaktır. Ev paketleri,alo iftar ,Erzak paketleri gibi gelişmeler normaldir.Olduğumuz yerde kalamayız.
Televizyonlarda güzel dini sohbetler oluyor,Camiler dede vaizler hadislerden anlatıyor ,Vaizlerimiz var islami konuda çok şey anlatıyorlar anlayan ve tatbik eden kaç kişi var. Dinleyip geçiyoruz dinlemek ayrı dinlediğini anlamak ayrı .Bunları birbirinden ayırmak gerek.
Camiler de gençlerimiz çoğunlukta bu tabii dir olması gerekendir .Çünkü nesil gençleşti sade camilerde değil kamu sektöründe ve özel sektörde genç nesil hakim.Her yerde her müessesede karşımızda gençleri görüyoruz. Türkiye nın nesli gençleşti yaşlı devri kapandı.
TV lerde biraz arapca dan anlayan dini sohbetlere katılan ya davet üzerine veya istekli olarak gelen kişiler tv ekranlarında din bilgini oluyor ahkam kesiyor. Sorulsa söylediklerinin hiç birini kendiside yapmıyor. Anlatmakla yapmak yani tatbik etmek ayrı şeylerdir. Yapmak zordur bu da zoru başarmaktır.
Mahalle baskısı ile oruç tutanı cuma ya gideni görmemiş olabilirsiniz. Bu konuda araştırma ,inceleme dalında birikimli olunmak gerektirir. Bunlar ince hassas noktalardır. Bunları anlamak için özveri ister bu gün öyle bir toplum olduk ki Allahın bildiğini kuldan yani çevremizden saklıyoruz. Bu bana Mevlananın sözünü hatırlattı " Ya göründüğün gibi ol ,yada olduğun gibi ol "der. Doğruları kabüllenmek zordur,çünkü gerçekler acıdır. Sevgilerimle Ağaoğulları 19/8/2010.
|