[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez. Üye Olmak İçin Tıklayın...]
-Malik Ecder Özdemir Kimdir? Efsane Vekillerimizden ve Sivaslı Bakanlarımızdan Mahmut Özdemir’in kardeşi olduğunuzu biliyoruz ama sizin siyasi yaşantınız nasıl başladı?
1973’de abimin Sivas’tan ilk adaylığı ile başlayan ve bu güne kadar kesintisiz devam eden bir siyasi yaşantım var. Bu dönem 5. Dönem milletvekili adaylığım. Bundan önce kesintisiz 10 yıl CHP’de Parti Meclisi üyeliği yaptım.
-Geçmiş Dönem Sivas vekiller içerisinde aday gösterilen tek vekil sizsiniz. Bunu neye bağlıyorsunuz?
Aday gösterilen değil de 29 ilde bütün üyelerin katılımı ile ön seçim yapıldı. 29 ilden bir tanesi de Sivas’tı ve bir tek ben 1. sırada çıktım.
-Özellikle Dikimevi’nin taşınmaması konusunda çabalarınızı biliyoruz. O dönem Merhum Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte mücadele etmiştiniz. Dikimevi konusunu anlatabilir misiniz?
1949 yılında kurulmuş 350-400 kişinin çalıştığı en son teknoloji ile üretim yapan, Pazar problemi olmayan Sivas ekonomisinin can damarlarından birisi olan bir işletmeydi. Ne yazık ki bütün gayretlerimize rağmen AKP’li Sivas milletvekillerinin vurdumduymazlığı sonucunda Sivas’tan sökülerek İstanbul’a taşınmıştır. Sadece bu işletmenin kapanmasından Sivas’taki esnafımızın kaybı 350 kişi çarpı 2000 TL. aylık yani aylık 700.000 TL. 8.4 milyon lira yıllık kayıp söz konusu. Götürülmemesi için MSB’ye soru önergeleri TBMM’ye teklifler sunduk ancak ne yazık ki AKP’nin oyları ile ret edildi. Sivas STSO ve Sivas STK’ ların desteğini arkamıza aldık ancak o dönemdeki AKP vekillerinin bu konudaki sessiz kalışı bu durumu doğurdu.
-Meclis insan hakları komisyonu üyesisiniz. Geçtiğimiz günlerde de Hayvan Haklarını da koruyacağınıza dair bir taahhütname imzaladınız. Bu çevreye duyarlılığınızı gösteriyor. Hidro Elektrik Santralleri ve Nükleer Enerji hakkında ne düşünüyorsunuz?
İnsan hakları deyince çok geniş bir kavram ve içerikten bahsetmek gerekli. Doğaya, her türlü canlıya, çevreye saygısı ve hassasiyeti olmayan bir anlayışın insan hakları kavramını içselleştirmesi mümkün değildir. Bunların hepsi birbirini tamamlayan bütünün parçalarıdır. Özünde çevreyi korumakta bir insan hakkı savunuculuğudur. Hem kendimizin hem de gelecek nesillerin hakkını savunmaktır. Özellikle Nükleer enerji santralleri tüm dünyada terk edilirken ülkemizde yeni yeni ön plana çıkartılması ülkemizin geleceği açısından ciddi bir tehdittir. HES’ler ile ilgili de Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ve Hidro Elektrik santraller toplum sağlığı ve geleceği açısından Nükleer enerji ile kıyaslanamaz. Ancak ülkemizde özel sektör yatırımlarının çevreyi tahrip eder biçimde hoyratça HES inşaatları ile doğayı yok etmesi kabul edilemez.
-Geçtiğimiz sene CHP parti meclisine seçilirken birçok önemli isimden daha fazla oy alarak 1. Olarak PM’ye girmiştiniz, Sivas’ta yapılan ön seçimde de 1. Çıktınız hatta Türkiye’de önseçim ile listeye girebilen tek milletvekili sizsiniz. Hem Türkiye’de hem Sivas’ta size olan bu güvenin nedeni sizce nedir?
Özellikle 1 dönem milletvekilliği yaptıktan sonra kendi ilinde önseçimde birinci sıraya gelmeyi önemsiyorum. Normalde bu sürecin siyasi açıdan insanı yıpratmış olması gerekli ancak bu benim için tam tersi oldu. Demek ki dilimizin döndüğü ve gücümüzün yettiği kadarı ile önce partililerimizin sonra Sivas’taki hemşerilerimizin dileklerini taleplerini karşılayabilmişiz ki böyle bir başarılı sonuç elde etmişiz. Tabii muhalefette bir milletvekili başarısı o ildeki iktidar milletvekillerinin başarısızlığının karinesidir. Umarım muhalefette bu kadar çalışan vekil olarak iktidarda Sivas’a yatırım getiren milletvekili olurum.
-Şehirdeki reklamlarınızda “9 yıldır Sivas büyüdü mü” diye soruyorsunuz. Bu soruyu biz size sorarsak cevabınız ne olurdu?
Bu soruya doğru ve objektif cevap verdiğinde Sivas adına üzülüyorum. Keşke Sivas’ın 9 yıllık AKP iktidarında büyüdüğünü, Sivas’ta işsizliğin azaldığını, uzun yıllardan bu yana olan göçün tersine döndüğünü söyleyebilseydim. Ne yazık ki acı gerçek Sivas 9 yıllık AKP iktidarı döneminde ekonomik, nüfus ve sosyal yaşam olarak gerilemiş ve küçülmüştür. Milletvekili sayımızın düşmesi, verilen göç bunun göstergesidir. Bunu tersine çevirmek için de hazırlıklarımız tamam, biz hazırız.
-Sivas’ın gündemini seçimlerden bile daha çok meşgul eden bir Stadyum bilmecesi var. Bu konu hakkındaki değerlendirmeleriniz nelerdir?
Stadyum konusunun çok farklı detayları var. Öncelikli olan Sivas’ın geleceğidir. Türkiye’de yapılacak olası bir turnuvanın gerçekleşmesi için belli standartlar var. Arkadaşlarımız UEFA’nın mevcut standartlarını incelediler stad kapasitesinden, araç park kapasitesine, koltuk aralıklarının mesafesinden, cafe standartlarına kadar bir çok konu var. Bu noktada yapılması gereken başta stad kapasitesinin 30.000 ve üzerinde olması ile birlikte tüm standartlara uygun yapılmasıdır. Böyle olmalı ki Sivas kazansın. Karşı oluruz olmayız ama son Fenerbahçe maçında deplasman taraftarının Sivas’a maddi getirisi ortadaydı, uluslar arası anlamda 5-6 maçın yapıldığını düşünebiliyor musunuz. Her ülkeden 20.000 taraftar gelse bu tek seferde en az 80.000 turist demektir. İkinci konu ise verilen yerin değerinde bir yatırım yapılması. Şimdiki iktidarın hazırladığı projeye göre TOKİ mevcut spor kompleksi ve Atatürk Spor Salonunu, tabiri caiz ise ucuza kapatmak amacında. Böyle bir şeye bir Sivas milletvekili olarak izin veremem. Sivas, Trabzon’da yapılan yeni stadyumu finanse edemez. Ayrıca sosyal devlet diyoruz. Şirket yönetmiyoruz, ülke yönetiyoruz. Devlet kar amacı gütmez gerekirse zarar dahi eder, önemli olan Sivas’ın, Türkiye’nin geleceğidir. Sivas’a hak ettiği gibi bir kompleks yapılsa bunda ülke ne kaybeder? Kaybetmez Sivas kazanır Türkiye kazanır. Bu konuya gelmişken TOKİ başkanının -ki kendisi AKP’den Trabzon Milletvekili adayı- Sivas hakkında söylediği sözlere de değinmeden geçemeyeceğim. Bu ne kadar büyük bir ayıptır, bir bürokrat böyle bir sözü bir il hakkında nasıl söyler. “Sivas’ı satsan bu kadar para etmez” ne demek? Sana mı kalmış? Ben bir Sivaslı olarak AKP’den aday olsam “Bu kişi ile aynı partiden aday olamam” der istifa ederdim. İşin garip tarafı da mevcut AKP vekillerinin ağzından bir tek cümle çıkmadı, O’nu eleştirmediler. Sivaslı olmanın ayrıcalığını, Ülkeyi kurtaran kararların alındığı bu şehrin güzelliğini, insanlarının mertliğini, doğruluğunu anlayamamış bu bürokrat eskisi, yeninin milletvekili adayına eğer meclise girerse en güzel cevabı o kürsüde yüzüne bakarak vereceğim. Bizim iktidarımızda spor politikaları var. Belki de bu politikaları hazırlayan tek partiyiz. Bu politikalar içerisinde ülkede yeni stadyumlar söz konusu ve alınacak her uluslar arası organizasyonda büyük şehirlerin dışında orta ölçekli şehirler kullanılacak, Sivas’ta bunlardan birisi.
-Sitemize girme imkanı bulabiliyor musunuz?
Yoğun seçim çalışmaları nedeni ile buna çok fazla zaman bulamıyorum. Ancak geçmiş dönemlerde girebiliyordum. Geçtiğimiz yıllarda da site yöneticisi arkadaşlarınız beni Ankara’da ziyaret etmişti. Tüm üyelerinize ve takip edenlere sevgiler, saygılar.
-Seçim sonuçları hakkında bir öngörünüz var mı?
Seçime 5 gün varken çok objektif bir değerlendirme yaptığımızda AKP’nin hızlı bir şekilde hem Sivas’ta hem de Türkiye’de oy kaybettiğini CHP’nin de hem genel Başkanımız Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylemleri hem de toplumun her kesimin sorunlarına karşı ürettiği çözüm önerileri ile ciddi bir yükseliş yaşadığını görüyoruz. Bu nedenle hem Sivas hem de Türkiye itibari ile çok umutlu olduğunu ifade edebilirim.
-Sivaslı seçmenlere son olarak söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?
Seçim kampanyası boyunca Demokrasilerde seçimin ne anlama geldiğini ifade etmeye çalıştım. Seçimler hem seçmenin kendisi ile hem de seçilenlerin seçmenlerle hesaplaştığı bir platformdur. Bu seçimlerde sandık başına gidecek her insanımız elini vicdanına koyarak, hem kendisinin hem ülkesinin geleceğini hesap ederek oyunu kullanmalıdır. 9 yıllık AKP iktidarı döneminde Türkiye ekonomide siyasette sosyal yaşamda hukuk ve adalet alanında çok ciddi kayıplara uğramıştır. Bir 4 yıl daha AKP iktidarına ne Sivas’ın ne de Türkiye’nin sabrı kaldığına inanıyorum. Teşekkür ediyorum. Hayırlı bir seçim olsun diliyorum.
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez. Üye Olmak İçin Tıklayın...]