Tekil Mesaj Gösterimi
Alt 19.08.2011, 06:55   #1
Sivaslilar.Net
Site Habercisi
NO AVATAR
 
Sivaslilar.Net Şuan Sivaslilar.Net isimli Üye şimdilik offline Konumundadır

Üyelik Tarihi: 03.08.2005
Mesajlar: 1.847
Tecrübe Puanı: 936 Sivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz seinSivaslilar.Net kann auf vieles stolz sein
Standart Gurbet köyleri harap etti



Binin üzerindeki yerleşim yeri sayısı ile Türkiye'nin en büyük ili konumunda olan Sivas'ta kırsaldan kente olan göç binlerce köyün sahipsiz kalmasına neden oldu.

Yaklaşık bin 250 köyü bulunan Sivas'ta özellikle son yıllarda artan göç nedeniyle kırsalda hayat bitme noktasına geldi. Bir zamanlar insanların oturduğu evler ören haline gelirken, çocukların eğitim gördüğü yüzlerce okulda kaderine terk edildi.
Yaz aylarında kalabalıkların buluştuğu köy meydanları ve köy harmanları ıssız ve boş kaldı.
Sivaslı Halk Ozanı Ali Kızıltuğ'un 1969 yılında seslendirdiği “Asrı Gurbet Harap Etmiş Köyümü” parçasında vurguladığı göç sorunu aradan geçen 42 yıla rağmen hala çözülemedi.
Geçim sıkıntısı, işsizlik, ürettiğinin karşılığını alamama gibi nedenlerle çözümü şehirlerde arayan köylü, doğup büyüdüğü toprakları terk etmek zorunda kaldı.
Sivas'ın yüzlerce köyünde sadece birkaç hane kalırken, birçok köy tamamen boşaldı. Bu köylere bağlı bazı mezralarda artık yaşam kalmadığı için devletin hizmet haritasından çıkarıldı.
Devletin yaptığı son nüfus sayımında da yaşanan göç tüm çıplaklığı ile gözler önüne serildi.
Sivas'ta 2009 yılında 633 bin 347 olan nüfusun 417 bin 756'sı il ve ilçe merkezlerinde yaşarken, 215 bin 591'i köy ve beldelerde hayatını sürdürüyordu.
2010 yılında ise 642 bin 224 kişi olan nüfusun 433 bin 932'si il ve ilçe merkezlerinde yaşarken, 208 bin 292'sinin ise köy ve beldelerde yaşadığı ortaya çıktı. Yani 2009 yılına göre köylerde yaşayan vatandaşların sayısında yaklaşık 7 bin kişilik bir azalma yaşandı.
Eski görüntülerinden çok uzak olan Sivas'ın köylerinde yaz aylarının gelmesi ile birlikte hareketlilik yaşansa da, kışın gelmesi ile birlikte köyler nerdeyse tamamen boşalıyor.
Kış aylarında bazı köylerde ki hane sayısı ikiye kadar düşerken, Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2010 yılında yaptığı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre, Sivas genelinde yüzlerce köyün nüfuslarının 20 kişi ve altında olduğu gözleniyor.
Yine devletin verilerine göre Sivas'ta son 12 yılda 417 köyün okulu öğrenci yetersizliği nedeniyle kapatıldı.
Her sene daha kötüyü giden köylerin durumu yaşanan bu soruna acil olarak önlem alınması gerektiğini ortaya koyarken, üretimin azaldığı köylerin tekrar canlandırılması hem Sivas hem de Türkiye için büyük önem taşıyor.

Hürdoğan
Sivaslilar.Net isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla