Alıntı:
Siyahnur Nickli Üyeden Al?nt?
Ismet Inönü´yü anarken :istiklal mahkemeleri , ekmek karnesi,varlik vergisi, köy endüstrileri, Kuran kurslarina yapilan baskinlar, idam sehpalari, Minarelerde bi garip ses´i , es gecmek objektif bir bakis acisi olamaz herhalde.
|
1- İstiklal Mahkemeleri Atatürk tarafından kurdurulmuştur. İstiklal Mahkemelerinin kurulması doğrudur, yaptığı yanlışlarda olmuştur ama genel olarak doğru işler yapmıştır. Kurulma nedenlerini de irdelemek gerek. Yoktan varolmamıştır ya İstiklal Mahkemeleri.
2- Ekmek Karnesi hangi yıllarda kullanılmıştır. 1929 olabilir mi örneğin hani dünya ekonomik bunalımı ile insanların açlıktan öldüğü dönem mi mesela? Bence karneyle ekmek alınmasını eleştirmek yerine insanların açlıktan ölmemesinden dolayı kutlanmalıdır. 2. bir karneli ekmek dönemi de 1940'lı yıllar hani şu 2. dünya savaşının olduğu dönem, hakkaten ya sen nasıl olur da dünya savaştan kasıp kavrulurken insanlarını bolluk içinde yaşatamazsın. Allah belanı versin senin be İsmet Paşa, senin için yaptıklarımız haram olsun. Mesela Batı Cephesinde yaptıklarımız haram olsun sana....
3- Varlık vergisi de pek ilginç. Çok haklısınız
Şükrü Saraçoğlu'nun başbakanlığında çıkarttığı bir kanunda tabii ki suçlu İsmet Paşa'dır.
4-Köy enstitülerine gelelim. Ben de kızarım İsmet Paşa'ya. Kapatması büyük yanlıştı.
5-Kaçak Kuran kurslarına şimdi de baskın yapılıyor. Gayet doğal. Ama en azından Kuran kursları durduğu yerde yıkılmıyor, gençler can vermiyordu o zamanlar.
6-İdam sehbaları herhalde yine İstiklal Mahkemesidir.
7-Minarelerdeki garip ses senin konuştuğun dildir. Kendi dilinden bu kadar iğrenen bir halkı da ben görmedim dünyada.
8'de benden. İnsanda vicdan olacak. Nesnel bakacak dediğiniz gibi. Bir de cidden araştıracak. Uğur Mumcu'nun bir sözü vardır, Bilgi sahibi olmadan Fikir sahibi olmak ile ilgili. Lütfen gelen ilk ayeti unutmayın ama tek taraflı da okumayın. Size verilenle yetinmeyin. Ben şahsım adıma öyle yapıyorum. Evime gelen dostlarım var bu sitede, kendileri de gördü kütüphanemi, tek tip değildir kitaplarım. Benden nacizane önerimdir.
Saygılar.
Bu arada büyük komutan ve devlet adamı,Kurtuluş Savaşındaki büyük askeri dehasının yanında, Türkiye'yi 2. dünya savaşı dışında tutmakla bile büyük bir saygıyı hak eden İsmet İnönü'yü sevgiyle anarım.
EK: Sivaslılar sitesinde olduğumuzu da unutmayalım. Sivas'a yaptıkları da cabası. Sivas O'nun başbakanlığı döneminde en parlak günlerini yaşamıştır.