Cevap: Kur'an da emredilen zekat, mezheplerin öğretisi zekat...
Abicim, Zekatın hicri takvime göre yılda bir defa verilmesi farzdır. Zekatın farz olduğunu biliyoruz ama yılda bir defa olduğunu nerden çıkardın? dersen, peygamber efendimizden sonra o zamanın imamları bizlerin zamanını görüp gerekli derlemeri yapmış zaten. İslam ilmihallerinde yazar okumanızı tavsiye ederim. Ha siz her hadislere pek güvenmiyorsunuz ama hatırlatırım ki Kuranda namaz kılın der ama nasıl kılacağımızı anlatmaz. Yani Kurandan sonra hadisler bizim temel klavuzumuzdur. Her önünüze gelen hadise inanın demiyorum tabi. Zekat konusunda peygamber efendimizden rivayetle "şöyle şöyle yapmıştır, şu kadar vermiştir.. vs." gibi şeyler var zaten. Ama Zekatı size sadece yılda 1 defa verin demiyor kimse. 1 defalığına kesin verinde onun dışında ne kadar verirseniz verin. Sizin için daha iyi olur. İslam ilmihalinde alimler belirlemiş zekatın ölçülerini, Kuranda zekatın miktarı verilmiyor diye çelişki kurmaya luzum yok. Gelgelelim tüccar şu kadar vermeli, memur bu kadar vermeli, orta halin aşağısı şu kadar vermeli, diye birşey hiç duymadım ben. Siz toprağı sulamışsa şu kadar verir, diye bir örneği alıntı yapmışsınız ama her kim yazdıysa bana ilginç geldi. Bildiğim kadarıyla Zekat kişiyle ölçülmez. Zekat verilecek olan mala göre ölçülür. Yani altının şu kadarı, TLnin şu kadarı, 100 hurmanın şu kadarı, 20 koyunun şu kadarı vs.
Şunu ilave etmek istiyorum. Peygamber efendimizden sonra sahte hadisler çıkmış, çoğu temizlenmiş, günümüze en sağlamları gelmiştir. Eğer biz hadislerin doğruluğuna güvenmezsek, Kuranında doğruluğuna güvenmemiş oluruz. Kuranda peygamber efendimizden sonra derlenmiş toplanmıştır, bazıları bu esnada bazı ayetlerin değiştiğini öne sürerler. Ama Hicr suresinde ne yazıyor biliyorsunuzdur. O zaman Kurana nasıl güveniyorsak, hadislerin doğruluğunada güvenmemiz lazım gelir diye düşünüyorum. Saygılar.
|