Alıntı:
AĞAOĞULLARI Nickli Üyeden Al?nt?
Sayın mansur 58:köy odaları başlıkli yazını okudum.Çok güzel işlemişsiniz. Beni yine o eski günlere götürdün .Yaşadığım yılları hatırlattın çok teşekkür ederim eline yüreğine sağlık. Yazdıklarınızın her biri birer hatıra,öykü,anı ne derseniz odur farketmez. Bunların her biri geçmişe dayalı bir tarihtir.Bu gibi yazıları okumak kişinin bilgi dağarcığını güçlendirir. Fakat siteyi geziyorum bu tür konulara pek itibar edilmiyor. Aslında bunlar okunması gereken konular.
Ben bu siteye birkaç konu yazdım okunmadığını anlayınca ara verdim. Çok zaman zamanımda olmuyor.Bu tür konular birer kültür kaynagıdır. geçmişini bilmeyen geleceğinibilmez.
Ağanın misafiri dövmesini okuyunca kıtabımda olan bir fıkra aklıma geldi. Aslında yaşanmiş bir olaydır. Geçmiş zaman içerisinde kalk arasında çok çeşitli konuları içerisine alan hikayeler,öyküler, menkibeler söylenir. Bunların bir çoğu kimler tarafından söylendiği Bilinmez. Bunlar anonim söylemlerdir.
Geçmiş zaman içerisinde köye br mısafir gelir ağanın odasına konaklar. Yenilir içilir kaheden sonra sohbete başlanır. Köylü toplanır sohbet ilerler ikram izzet saygıda kusur edilmez. Yatma saatı gelir herkes çekilir el yatar gün batar . Sabah olur kahvaltı yapılır mısafır yolcu olacaktır. Herşeyi hazırlanır ayakkabısını giymek için odanın kapısını açar çıkar.Ayakkabnın biri saklanmıştır.
Köyün adı kutdüğün köyü dür aynı köyün karşısındaki köyün adı da bayındır köyü imiş. Köyler karşılıklıymış ev sahibi misafirin ayakkabısının birini bulamaz utanır sıkılır mahcup olusa da bir yalan uydurmak zorunda kalır. Ayakkabının birini dana yemiş der. Misafir yapılan hürmet karşısında birşey söyleyemez köyden ayrılırken ev sahibine derki "KUTDÜĞÜN BAYINDIR /BİRBİRİNDEN HAYINDIR /DANA PAPUÇ YEMEZ AMA / BU BİZE BİR OYUNDUR" der kalın sağlıcakla Ağaoğulları 11/04/2012.
|
Çok sağolun eksik olmayın efendim. Sizin de elinize yüreğinize sağlık olsun.
Bizim küyümüzdeki kendi sülalemizin 320 yıllık Köy Odası orjinal halılarıyla, şöminesiyle ve tavan ahşap işlemeleriyle hala ayakta duruyor.