Cevap: Yöntem yanlışsa, doğru anlamakta mümkün olmayacaktır.
Hiç bir bilgi toptan reddedilemez. Kur'an süzgecinden geçirilir ve öyle kabul edilir. Çünkü bu yolu izlememizi peygamberimiz bizlere önermiştir. Bakın peygamberimiz ne diyor.
Allah bazı farizalar vazetmiştir, onları aşmayın. Bazı hadler koymuştur, onlara yaklaşmayın. Bazı şeyleri haram kılmıştır, onları yapmayın. Bazı şeyleri de unutmaksızın size rahmet olması için hatırlatmamıştır, onları da araştırmayın.
Mahmud Ebu Reyye, Muhammedi Sünnetin Aydınlatılması, sayfa 403
Ey insanlar ateş tutuşturuldu ve karanlık gecenin parçaları gibi fitneler yakınlaştı. Allah’a yemin ederim ki aleyhimde tutunacak bir şeyiniz yoktur; Kuran’ın helal kıldıkları dışında bir şeyi helal kılma-dım. Kuran’ın haram kıldıkları dışındakileri de haram kılmadım.
İbni Hişam Siret 4 sayfa 332
Benden sonra, benim adıma söylenecek çok söz duyacaksınız, Bu sözleri KURAN İLE KARŞILAŞTIRINIZ ki, benim sözüm olup olmadığı hakkında delalete düşmeyesiniz. Her kim ki, ben söylemediğim halde bu sözü peygamber söyledi dese BUYURSUN KENDİNİ CEHENNEMDEKİ YERİNE HAZIRLASIN.
Allah’ın kitabında helal kıldığı helal, haram kıldığı haramdır. Hakkında sustuğu ise serbesttir. Allah’ın serbest bıraktıklarını kabul edin ve bilin ki Allah hiçbir şeyi unutucu değildir.
Ebu Davud K. Etime 39/Tırmizi K. Libas 6 İbni Mace K. Etime 60/ El-Müracaat sayfa 20
Sizce yukarıdaki peygamberimizin hadisleri, bizleri nereye yönlendiriyor, sizce çok açık değil mi? zaten Kur'anda bizleri bu doğrultuda sizlere indirdiğime iman edin, onun ipine sarılın, peygamberiniz de size yalnız Kur'an ile hükmedecek, demiyor mu ayetlerinde?
Sizce aşağıdaki hadis, bizleri nereye yönlendiriyor ve uyarıyor?
Allah Kur’a na göre amel eden kavimleri yükseltir, onun gösterdiği yoldan gitmeyenleri de alçaltır.
Rivayet Ömer b. Hattab Müslim
Rabbim cümlemizi Kur'anın ipine sarılan kullarından eylesin.
saygılarımla
|