Warnung: Illegal offset type in [path]/includes/functions_post_thanks.php (Zeile 110)
Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar - Tekil Mesaj Gösterimi - Yöntem yanlışsa, doğru anlamakta mümkün olmayacaktır.
Tekil Mesaj Gösterimi
Alt 20.04.2012, 10:41   #15
halukgta
Tecrübeli Yiğido
NO AVATAR

halukgta Şuan halukgta isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 09.08.2016 12:35

Tecrübe Puanı: 533 halukgta FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR
Standart Cevap: Yöntem yanlışsa, doğru anlamakta mümkün olmayacaktır.

Sayın Mansur Bey, benim yazdıklarımı lütfen önceki ve sonraki cümlelerimle bağlantılı düşününüz. Art niyetli olmayınız. Yalnız bir cümle alırda öncekini yazmazsanız çok farklı anlaşılır. Bakın ben ne yazmışım.

( peygamberimizin genelde namazlarını üç vakitte yani, sabah, öğlen ve akşam şeklinde kıldığı nakledilirse de, bazen de günümüzde kılındığı gibi, beş vakitte kıldığı rivayet edilir.)

Bu sorduğunuz sorunun cevabıydı, yani peygamberimiz namazlarını hangi vakitlerde kılardı diye sormuştunuz. Bende bu cevabı vermiştim. Daha sonra da peygamberimiz bunlarla yetinmeyeceğini her boş anını namazla değerlendireceğini söyledim. Bu sözlerime sanırım siz katılmıyorsunuz ki bana böyle cevap vermişsiniz, buna saygı duyarım en son söylediğim şahsi düşüncemdi. Bakın sizin yazdıklarınızla bir ilgisi var mı?

Yine benim verdiğim cevaplardan yanlış anladığınız konuda bakın ne yazmışsınız.

(Peygamberimiz (SAV) namazları zaman zaman cem etmiştir genelde değildir. Yani bunu her gün yapmamıştır. Zarurete binaen yapılmıştır. Rasullah size göre yanlış yapmıştır.)

Bu cevabı yazdıktan sonra, kendinizce benim adıma hüküm verip bana göre peygamberimiz yanlış yapmıştır demişsiniz. Değerli kardeşim bu sözler iftiradır, vebali vardır hatırlatırım.

Peygamberimizin namazlarını genelde cem ederdi diyen ben değilim, hadis külliyatından, mezheplerin öğretisinden alınmadır. Hatta geleneksel İslam ın öğretisi Kur’an ile sabit olan namazlar cem edilemez der. Daha önce yazmıştım, bugün beş vakit namaz emrini Kur’an dan değil, miraç ile emredildiği anlatılır. Bakın bir kısım hadislerde nasıl geçiyor. Size örneklerini vereyim.

Hz. Peygamber’den (s) gelen çok sayıda rivayetler, onun namazları herhangi bir
sebebe baglı kalmadan cem’ ettigini gösteriyor.

Hz. Peygamber (s) Ögle ve _kindi namazlarıyla Aksam ve Yatsı namazlarını sefer
hali veya korkulu bir durum olmadan birlestirdi. [Malik ibn-i Enes, El-Muvetta,
1. cilt, s. 161]

İbn-i Abbas Resulullah’ın (s) Ögle ile _kindi namazlarını ve Aksam ile Yatsı
namazlarını, Medine’deyken ve tehlikeli bir durum ya da yagmur olmadan,
birlestirmistir. Ve Vakî tarafından rivayet edilen hadiste kullanılan ifadeler söyle:

“Ben _bn-i Abbas’a dedim ki: Onu neden yaptı? O dedi ki: Böylece
(peygamberin) ümmet(i) (gereksiz yere) vebal altına girmeyecekti.
[Sahih-i Müslim (_ngilizce çevirisi), Kitab es-Salât, 4. kitap, 100. bab
Combination of prayers when one is resident, (Mukim iken namazları cem’
etmek) 1520 no’lu hadis, Sünen-i Tirmizî, 1. cilt, s. 26

2918-“Resûlullah korku ve sefer hali olmaksızın öğle ve ikindiyi birleştirerek, akşam ve yatsıyı da birleştirerek kıldı.” [Müslim, Müsâfirîn 49, (705); Muvatta, Kasru's-Salât 4, (1, 144).]

2912-”Resûlullah yol halinde iken öğle ile ikindiyi birleştirirdi, akşam ile yatsıyı da birleştirdi.” [Buhârî, Taksîru's-Salât 13.]

2910-”Resûlullah, güneş batıya meyletmeden yola çıkınca, öğle namazını ikindi vaktine te’hir eder, ikindi olunca mola verir, ikisini cemederdi (beraber kılardı). Yola çıkmazdan önce güneş batıya meyletti (öğle vakti) girdi ise, hareketten önce her ikisini de (öğle ve ikindi) kılar sonra yola çıkardı.”

2911-”…Acele yürümek gerekirse öğleyi ikindiye te’hir eder, ikisini birleştirirdi, keza ufuktaki aydınlık kaybolunca da akşamla yatsıyı birleştirirdi.” [Buhârî, Taksîru's-Salât 16; Müslim, Müsâfirîn 46; Ebû Dâvud, Salât 274; Nesâî, Mevâkît 42]

2397-”Resûlullah hava sıcaksa öğleyi serinleyince kılıyordu, hava serinse ta’cil (edip ilk vaktinde) kılıyordu.” [Nesâî, Mevâkît 4]
“İbn Abbas (r.a) şöyle demiştir: “Nebiyyi Ekrem (s.a.v.) öğle ile ikindiyi, akşam ile yatsıyı (birlikte) yedi (rek’at) ve sekiz (rek’at) olarak kıldırırdı.” (Tecrid-i Sarih Tercemesi, 11/487, Ank. 1972)

Mezheplerin bu konudaki tavırları birbirinden farklıdır. Tehlike, hastalık, yolculuk, hava muhalefeti gibi durumlarda Hanefi Mezhebi hariç, diğer üç mezhep cem'in caiz olduğu görüşündedirler. Kısmen farklı düşüncelerde vardır. Daha da ilginci Hanefi mezhebi haricinde ki mezhepler, bunu sürekli uygulamakta mahsur görmezler ve peygamberimiz hep böyle kılardı derler. Hanefi mezhebinde ise zorunluluk durumunda başvurulacak yöntem olduğunu kabul eder. Bakın bu konuda dahi birliktelik yok. Herkes yaptığı işe peygamberimizi delil gösteriyorlar, ama gerçekler acaba nasıl, doğruyu bilen, emin olan var mı?

Din ve iman emin olmadığımız rivayetlerle yaşanır mı? Bu konuda Allah Kur’an da emin olmadığınız bilginin ardı sıra gitmeyin diye uyarıyordu bizleri, ama duyan dinleyen yok. Bu soruyu kendimize soralım ve cevabını yine kendi nefsimize verelim. Çünkü yaptıklarımızdan sorumlu olacağımızı asla unutmayalım.

Yine bana cevabınızda iftira atmışsınız hatırlatırım. Benim düşüncemde cami cemaat, ezan, benim anlayışımda olmadığını söylemişsiniz. Bunu nasıl söylersiniz, ben böyle bir söz mü söyledim de bana iftira attınız. Yoksa sizin art niyetli düşüncelerinizden mi çıktı bu sonuç. Daha da kötü bir iftira;

(Camileri yıkmayı, ezanı susturmayı düşünüyormusunuz ?)

Demişsiniz. Rabbim korusun bir Müslüman a söylenecek söz mü bunlar. Size sizin iftiralarınız üslubunda elbette cevap vermeyeceğim. Kur’an buna izin vermiyor. Ama bana attığınız iftiranın HÜKMÜNÜ RABBİM E BIRAKIYORUM.

Size bundan sonra cevap vermeyeceğim çünkü niyetinizi, düşüncenizi üslubunuzda belli ettiniz. Hiçbir Müslüman ın, bir başka Müslümana söylememesi gereken sözleri söylediniz. Ben size iyi niyetle cevap vermeye çalıştım Rabbim şahittir. Bu vebal sizinle huzura kadar gidecektir.

Saygılarımla
halukgta isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Yukarıdaki Mesaj için Yandaki Kullanıcılar halukgta'e Teşekkür Ediyor...