Yasaklar dini, ideolojik, siyasi değil bilimsel olmalıdır. Zira değişik kültüre sahip olanlar karşı çıkabilir. Bilim evrenseldir. Tespitleri, sonuçları doğru olduğu için karşı çıkılmazdır.
Fazla yenilip içildiğinde her yiyecek ve içeceğin zararları vardır. Hatta zehirleyenleri vardır. Şarap az kullanıldığı zaman ilaç derecede etkili olduğunu. Bilhassa kana ve kalbe yararlı olduğunu sağlıkçılar söylemektedir. Okumak, araştırmak lazım.
Ben de kalkıp asitli içecekler yasaklanması lazım desem olur mu? Zira zararaından başka hiç bir yararı yok. Mideyi çok tahrip etmekte. Bilhassa çocuklar için..
Bu yüzden tamamen yasaklamak yerine, yukarda mansur58'in iletisindeki bilimsel olan "peki ne yapılmalı" önlemlerine katılıyorum. Her şeyin eğtimle çözüleceğini sık sık söyleyenlerdenim. Tutucu, takıntılı değilim.
Alıntı:
PEKİ NE YAPILMALI?
Tüketiciler Birliği tarafından hazırlanan alkol raporunda alınması gereken önlemler şu şekilde sıralanıyor:
1- Gençlerin içki içmeye başlama yaşını geciktirmek ve alkol tüketmeye başlayan genç insan sayısını azaltmak amacıyla, alkol ve madde kullanımına anlamlı alternatifler sağlanmalı ve özellikle gençlerin alkol konusundaki eğitimi arttırılmalıdır.
2- Alkol promosyonları, ücretsiz dağıtımlar, reklamlar, sponsorluk ve kolay erişilebilirlik gibi gençleri içki içmeye yönlendiren baskılar en aza indirilmelidir. Özellikle okul ve diğer eğitim kurumlarının alkolden arındırılmış çevrelerde olması sağlanmalıdır.
3- Yasa dışı alkol satışının ve üretimin önüne geçilmelidir.
4- TV`lerde özendiricilikten kaçınılmalıdır.
5- Yasalara aykırı yapılan alkol reklamları ile ilgili cezai yaptırımlar arttırılmalı ve mutlaka uygulanmalıdır.
6- Devlet, kanunların uygulanmasını sağlamalı ve yerinde denetimlerle aksaklıklar giderilmelidir. Özellikle şehirlerarası yollardaki benzin istasyonları, mülki amirlik tarafından periyodik olarak denetlenmelidir.
7- Alkollü içkilerin satışı için ruhsat standartları yükseltilmeli ve sıkı denetime tabi tutulmalıdır.
8- Piknik alanları ve mesire yerleri gibi halka açık yerlerde alkol kullanımı engellenerek özellikle çocuk ve gençlerin alkole teşvikinin önüne geçilmelidir.
|