Sondan başlayayım: Fikirlere veya eylemlere saygı duyulmasının konuşulacağı, tartışılacağı yer tam da burası. Zira bu insanlar fikirlerinden dolayı idam edildiler. Bir de toplumu sömürüye karşı mücadeleye birleşmeye çağırıyorlardı.
Önceleri kanunlarımızda fikirlerde suçtu. Sözüm ona kaldırıldı ama halen fikir suçlarından, demokratik haklar için mücadeleden içerde yatan yüzlerce suçlu(!) var.
Bu konuyu burada tartışmayacağız da nerede tartışacağız? Hüseyin inan başlığı sadece Hüseyine taziye yerimi olacak? Elbette neden idam edildiği tartışılacak. Fikrinin saygınlığı/değilliği tartışılacak.
İlk iletide sen fikirlerine katılmadığını ama saygı duyduğunu söyledin. Ben de Hem fikirlerine, hem demokratik mücadelelerine katılıyorum, hem de saygı duyuyorum, doğru olan tek yol demiştim.
Nette, sözlüklerde Saygı duymak ile saygı göstermenin anlamının aynı olduğunu açıklanıyor. Bakılabilir.
Hatta uludağ sözlükte yorum da yapmış. Bak ne söylemiş:
Alıntı:
saygı duymak:
ülkemizde çok abuk şekillerde kullanılan bir eylemdir. fikrine katılmıyorum ama saygı duyuyorum(?). insan'ın katılmadığı bir şeye nasıl saygı duyabildiğini anlayabilmiş değilim. ancak bu, fikirlerin tartışılmasını ya da demokrasi'yi engellemez. sadece kabullenirsin, sana ve hiç kimseye zararı yoksa kabullenirsin, başka insanların fikirlerine/inançlarına karışmazsın ya da saldırmazsın olu biter. yalandan "modern insan"cılık oynamak komik geliyor bana. bi de bunun forumlarda yaşanan versiyonu var ki, tam komedi: (bkz: emeğe saygı)ne emek, ne emek.
not:gerçek emeğe saygım her zaman vardır, çalıp çırpmaya değil.(bkz: rep)*
(whentheclockstrikesmidniteimo ntheprowloflove, 23.04.2007 14:09)
|