Şunu ayırt edelim. Aklın yolu bir derken, varılan sonuçtan bahsediliyor. Akıllar görüşlerini sundu tek bir sonuca vardı, demektir. Ben böyle anlıyorum bu cümleden başkası nasıl anlar bilemem.
Akıllar bir ama yöntemler bir mi? Yöntemler bir olmaya bilir. Ama sonuç birdir. Sonuç çalışanın karnının doymasıdır. Yöntemlerin doğruluğu yada yanlışlığı yada eksikliği yada fazlalığı tartışılır. Ama sonucu tartışabilir miyiz? Bu işçilerin karnı doyacak. Bu kesin.
Patronların yönteminin doğruluğu yada yanlışlığı zaten tartışılmış ve sonuca bağlanmıştır. Anayasalarda çalışanların hakları belirlenmiştir. Fakat her yöntemin doğruluğu, patronların yöntemleri gibi tartışılmamıştır. Yukarda verdiğim matematik probleminde yapılan farklı yöntemlere yanlış diyebilir miyiz? Diyemeyiz. Hepsi doğru fakat birisi diğerinden daha kısa zaman harcanarak yapılabilir.
Patronların yöntemleri kendilerine göre doğrudur. Sonuçta ikisi de karın doyuruyor. Ama birisi diğerinden daha iyi çalışanına sahip çıkıyor.
Yöntemsel doğrularda aklın bir olması gerektiğine ben inanmıyorum. Çünkü böyle olsaydı senin dediğin gibi katliamlar çıkmaz tam tersine katliamların durması gerekir.
Örnek, amerika ırakta ki petrolün kendisinde olmasını istiyor. Farklı yöntemlerle bunu ele geçirecek. 1. yöntem savaş açarak, 2. yöntem kardeş ülke olarak(alabildiği kadar almak) 3. yöntem ... uzar gider. Şimdi 1. yöntemin doğruluğu tartışılır mı? Tartışılır. Tartışalım. Savaş açmak insan öldürmek "iyi" birşey değildir. Tüm amerikalılar bu yöntemin yanlış olduğunu biliyorlar diyelim. Çünkü insan öldürmek suçtur. Eğer amerikalılar bu yöntemde uzlaşsalardı, insan öldürmenin suç olduğunu kabul edip savaş açmasalardı, dünyada katliamlar, kavga döğüşler olmazdı

Yani yöntemlerde uzlaşı her zaman sağlanamaz. Yöntemlerin doğruluğunu her insan kabul etmez, yanlışlığını da her insan kabul etmez. Şimdi diyeceksin amerikanın petrolü alması(sonuç) doğru mu. Onlara göre doğru olabilir
Burda şunu da belirteyim, sonuçlar bence değişkenlik gösterir. Diyoruz ya tek bir doğru vardı diye. İşte o doğru, bir başkası bu doğrunun yanlış olduğunu ispatlayana kadar doğrudur. Bunu da söyleyim. Şey gibi düşünün, profesörler yumurtaya bazı hastalıklar için zararlı demişlerdi ama başka profesörler çıktı herhangi bri zararı olmadığını söyledi mesela. Yani sonuçlar, bizim doğru bildiğimiz DOĞRUlar değişkenlik gösterebilir.