Cevap: Kentsel Dönüşüm Başladı
Kentsel dönüşüm neye dönüşüyor?
Belediye, eski sanayi bölgesinde uygulayacağı kentsel dönüşüm projesi kapsamında mülk sahipleri ile görüşmelerini sürdürürken, yapılan görüşmelerde her seferinde farklı uygulamanın ortaya konduğunu belirten sanayi esnafı Belediye’ye “Kentsel dönüşüm neye dönüşüyor?” sorusunu yöneltti.
Belediyenin kamuoyuna yaptığı açıklamada eski sanayinin tümden kaldırılacağı, bunun yerine ön taraflar alış veriş merkezi arka kesimler ise 3 katlı rezidans bina, 18, 16 ve 12’şer katlı binalar ile yeşil alanların yer alacağı belirtilmişti.
Ancak Belediyenin geçtiğimiz günlerde eski sanayi deki mülk sahipleri ile yeniden bir araya geldiği bu kez başka bir projenin teklif edildiği ileri sürüldü.
Eski sanayi de bulunan bazı Mülk sahipleri Belediyenin her seferinde farklı bir proje ile karşılarını çıktığını, son toplantıda ise yine farklı bir projenin artaya konduğunu belirterek “ Belediye bu kez ön tarafta bulunan bazı kişilere ait binaların yıkılmaması, ön ve arka tarafında birleşik dükkanların bulunduğu alanları yıkarak ön tarafa 5’er katlı binalırın yapılması, arka taraftaki binaların tamamen yıkılması teklifi ile karşımıza çıktı. Eğer yıkılacaksa her taraf yıkılmalı ve kimse mağdur edilmeden proje düzgünce uygulanmalı. Bazı kişilerin binalarının yıkılmasın diğerleri yıkılsın mantığına kimse razı olmayacaktır. Öte yandan Belediye rsaları metrekare üzerinden değil değer açısından ele alıyor. Bizlerden alacağı dükkanları değeri düşük olarak hesaplıyor alış veriş merkezlerinden yer vereceğini ancak o dükkanlarında değeri üzerinden hesaplanacağını söylüyorlar. Be ne demektir alırken ucuza alacak ama bize dükkan verirken yüksek değerden hesaplayacak. Yani dükkanları bize geri satacak. Böyle bir uygulama olmaz. Biz şimdi oturup kentsel dönüşüm neye dönüşüyor? Diye düşünmeye başladık” diyorlar.
Belediyenin toplantı ve görüşmeleri basından dolayısıyla kamuoyundan gizli tutması ise farklı farklı açıklamaların yanı sıra bazı iddialarında ortaya çıkmasına neden oluyor.
Yapılan açıklamalar ve ileri sürülen iddialar ise “Her seferinde değişik projelerle mülk sahiplerinin karşısına çıkan Belediyenin resmi bir projesi yok mu? Kensel dönüşüm projesi adı olan ancak netleştirilmemiş bir proje mi ? Kensel Dönüşüm belirsizliğemi dönüşüyor? Bazı binaların yıkılmaması teklifi niçin ve neye göre sunuldu? Gibi bir çok soruların gündeme gelmesine neden oldu.
Belediye Başkanı Doğan Ürgüp’ün yaşanan bu karışıklığa bir son vermesi ve kamuoyunda gündeme gelmeye başlayan sorulara cevap vermesi bekleniyor.
__________________
Hani o, babasına ve kavmine, “Ne bu tapınıp durduğunuz heykeller?” demişti.(Enbiya-52)
|