Cevap: ''Kürt Açılımı'' Nedir ?
Öncelikle hakkımdaki güzel düşünceler için çok teşekkür ederim.
Şimdi konudaki bazı şeyler aslında çok ilgi çekici.
Mesela döneme ait bilemediğimiz şeyşer veya bize yanlış aksettirilen şeylerin olma ihtimali de büyük. İsmet Paşa ile Atatürk'ün aralarının çok iyi olduğu konusu ( özellikle Cumhuriyet sonrası) tartışılan bir konudur. Neden dile getirilmedi? O zaman da Atatürk ( bana göre tabi. Elimde bu konuda şudur diyebileceğim şu an için bir kayıt bulunmamakta çünkü) sağduyulu davranarak işlerin yolunda gitmesi için bazı şeylere göz yumdu.Çok partili hayata geçiş döneminde Cumhurbaşkanının kurulacak partiyi belirlemesi ( İktidarda kendi partisi ve bir işleyişi bulunmasına rağmen) bu partideki başkanları ataması buna örnek olabilir.
Sözle giderilemeyen sorunlar, diğer insanlara belli edilmeden, akıllıca 2 kişi arasında çözülebilir ki bu da akıl gerektiren bir iştir. Olsa olsa Mustafa Kemal'e yakışır görüşündeyim.
Atatürk'ün sözünün ise mantıklı bakıldığında ırkçılıkla alakası yoktur. Tam tersinedir aslında.
"Kendini Türk hisseden herkes bu vatanın öz evladı... " hisseden kelimesi manayı değiştiriyor aslında. Türk olmasına gerek yok gibi bir mana çıkmaktadır buradan.( eğer cümle de harfiyen böyle ise) 1071'den beri Anadoluda karışımlar oldu gitti. Kim nereden bilecek kendisinin ortaasyadan helen o boylardan birisi olduğunu? Cihana hükmederken diğerleri ile ilişkilerimiz de oldu. Araplarla münasebetimiz oldu, karıştık, Ruslarla oldu karıştık, Balkanlarda karıştık.Tarih belgesellerinde bile Türklük ile ilgili konularda geçen karakterlere bakın. Hepsi çekik gözlü, kısa boylu vb. Alakamız mı var? Ama soyumuz oralara kadar dayanıyor. Atatürk'ün bu sözünde ayrımcılık, ırkçılıktan çok bence birleşim var. Kim olursan ol, biz biriz ve buyuz diyor.
Bir insanın kendisini Türk hissetme hakkı olduğu gibi diğerlerinin de başka şeyler hissetme hakkı elbette vardır. Var da. Adamlar senin askerini polisini şehit ediyorlar, meydanda bomba patlatıyorlar, mahkemeye gelince ben Kürt'üm. Benim dilim Kürtçe , ben sadece Kürtçe konuşurum diyor. Mahkeme eywallah diyor, talep yerine getiriliyor, gündemde o kadar önemli konu varken birden bu konu meclise geliyor, 2 haftada yasa çıkıyor, adam duruşmasında Kürtçe konuşuyor. ( Bu şahıs T.C. deki bir üniversitede Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitiren bir Türkçe Öğretmenidir) Buna rağmen ben Kürdüm, eziliyorum, burada mutsuzum deniliyorsa, bu şımarıklıktır. Herkese kolayca söylenmemesi gerekirse de bu tip insanlara söylenecek şey " Ya sev, ya terket" tir. Maksat üzüm yemek değil, bağcııyı dövmek çünkü. Ben Kürdüm, eyvallah. Ben baskı altındayım, bana yardım. Eyvallah. Bana yatırım yapılmıyor, işim yok para ver bana. Eyvallah. Çocuk başına 150TL. Ben vergi vermem, elektrik faturası da ödemem. Eyvallah. Ben kendi devletimi kuracağım. Bana istediğim toprakları ver. ( Oldu. Uzanayım şuraya da çıplak?)
Eğer kişi TC hüviyetini taşıyorsa, kökeni ne olursa olsun, Türktür. İspanyada türkiyedeki tavizler verilse, şu an 5'e bölünecek. Galler vb. konumlarını zaten en az benim kadar bilirsiniz. Amerika? En somut örneği o dur aslında. Elinizde ABD vatandaşlığı kimliği olsun, çıkın meydanlarda ABD polisine taş atın, sokak ortasında polisi öldürün, okul basıp öğretmen kaçırın, sonra da pişkin pişkin ben kendimi ABD'li hissetmiyorum. Bana toprak vereceksin. Kendi devletimi kuracağım deyin bakalım ne oluyor? İdam edilmez veya ömür boyu hapse mahkum edilmez iseniz yapılacak şey sizi tekrar girmemecesine ülkeden kovmak olacaktır. Her fırsatta da örnek aldığımız ABD'nin bu yönünü neden örnek almayız bilemedim. Biz mi çok demokratiğiz? ABD Saddamı yakaladı, Kurban Bayramı gününü bekledi ve o gün herkesin gözü önünde sallandırdı. Bin Ladin'i buldu delik deşik etti.
Bize de Apoyu verdi. Besleyin bunu dedi. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu derim ben.