Warnung: Illegal offset type in [path]/includes/functions_post_thanks.php (Zeile 110)
Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar - Tekil Mesaj Gösterimi - Güzel Sözler
Tekil Mesaj Gösterimi
Alt 09.02.2013, 10:14   #7382
nene-hatun
Tecrübeli Yiğido

nene-hatun - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

nene-hatun Şuan nene-hatun isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 10.06.2013 10:16

Tecrübe Puanı: 494 nene-hatun FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR
Standart Cevap: Güzel Sözler

Alıntı:
Soyumla(kökenimle) değil fikirlerimle kendimi kanıtlamayı tercih ederim. Soyla övünmek, nasıl bakılırsa bakılsın şoven yaklaşımdır.
Ne alaka cevap ? Soyla kim övünüyor soyunuzdan utanıyor musunuz ana babanızın dedenizin daha ötelerinin kim olduğundan. Soy ancak başkalarına tahakküm etmek anlamında kullanıldığında şoven anlam taşır.

Alıntı:
Asıl anlamayan sizsiniz. Dörtlükte soyun üstünlük olduğu anlatılmaya çalışılıyor. Anlamazlıktan gelmenize rağmen yine de;

"Soy" deyiminin ırkla, türle, cinsle alakalı olduğunu anlamanız sevindirici. Soyu, ırkı, cinsi, türü öven her fikre karşıyım. Zira tür, ırk hakkında fikirler ırkçı ve şoven fikirlerdir. Hitler sonrası pek rağbet görmüyor.

Kahkaha atıp, "komiksiniz" gibi polemiğe açık tartışmalara girmeyeceğim. Tahriklere kapalıyım. Burada değineceklerim sadece kavramların anlamı ve fikirler.
Yukarıda yazdım soy ancak başkalarına tahakküm anlamında kullanıldığında şoven anlam taşır ya da üstünlük. Kaldı ki bu forumda hiç bir zaman şoven ve ırkların üstünlüğü ile alakalı yorum yapmadım yapmam da.
" Soy" deyiminin ırkla, türle, cinsle alakalı olduğunu anlamanız sevindirici."
Böyle bir cümle kurmanız hem komik bir o kadar iftira kokuyor.

Alıntı:
Anlaşılmamış. Asaletin anlamını tekrarlamalıyım anlaşılan. Asillik, soyluluk. İnsanların hiç birisi diğer bir insana karşı asillik ve soyluluk taslayamaz. Bunlar ortaçağ düşünceleri. Ortaçağda asiller, soylular olarak adlandırılan sınıfa karşın, Entellektüeller, köylüler, yoksullar, köleler sınıfı vardı. Asaletlilik, asillik, soyluluk devrimlerle kaldırıldı.

Önceki iletimde söyledim. Bilgi ve kültür insanı diğer sınıflardan farklılaştırmaz. Yani asil ve soylu yapmaz. Aksine herkesten mütevazi ve alçak gönüllü yapar. Nitekim entellektüel insanlar bilgili oldukları halde, bir şey bilmediklerini ifade ederler. Asilim ve soyluyum havalarına girmezler.

Benim nazarımda da asaletlilik, asillik, soyluluk değil kültürlü olmak önemlidir. Asillik, asalet, soyluluk eşittir kültürlü olmak değildir.
Bu çağda insanların artık hikayelerle bilinç kazanacağını düşünmek yanlıştır. Bilimsel kaynaklardan yararlanmalı. Ata, dede, baba eğitimci değildir. Böyle bir üniversiteden mezun olmayı salık vermek ise tam bir ortaçağ kafasıdır. Kaldı ki gelişmiş ülkelerde ebeveynler çocuk eğitimi için bilimsel eğitim almaktadırlar.
Hala asalet ve entellektüelliği eş anlamlı gösteriyorsunuz. Eğer öyle olsaydı sözlüklerde eş anlamlı olduğu belirtilirdi. Yok böyle bir şey. TDK ve diğer sözlükleri inceleyin.

Asaletin birinci karşılığı soyluluk. Soy'un etimolojik kökeni ise tür, cins, ırk tır. Entellektüelliğin anlamı ise bilgi donanımlı insandır.
yorumlarınızdan hiç bir şeyi anlamamış olduğunuz ortada .

Asaletin anlamı soyluluktur ama o soyluluğun içeriği zenginlik şan şöhret değildir. Entellektüelliğin bilgi ve kültür birikimi olmadığını iddia eden mi oldu.?

Ortaçağda bilgi edinmek o çağın gereklerine göre yapılıyorsa öyle yapılıyordur bu çağda da nasıl eğitim alınması gerekiyorsa öyle yapılıyor. Dediğim gibi eğitimli bir ailenin çocuğu anne babasının bu konudaki eksiklerini kendi aldığı eğitimle tamamlar ve gelişir. Farklı bir şey söylenmiyor.Hikayelerle eğtim olmalıdır diye bir iddiamda olmadı.
Ayrıca bu durumun üstünlük yarattığını iddia eden de yok. Ama fark yarattığı ortada cahille kültürlü insan bir değildir. Kendisine kattığı değerler açısından.

Alıntı:
Konunun çarpıtılmasına izin vermeyeceğim. Sosyal olaylara da sanata ta pozitif bakmak gerekir. Zira her ikisi de doğa olgularıdır. Pozitif bakış ise bilimsel bakıştır.

Herkes herkese "bilgi sahibi değilsiniz" diyebilir. Bunun hiç bir önemi yoktur. Kıyafet serbestisinde yine aynı fikirde(özgür olmalı) olduğumu söylemiş ancak yönetimin başka maksatlar için kullandığından belli bir süre ertelenmesi gerektiğini söylemiştim. Başkasının özgürlük sınırı hariç, her hangi bir özgürlüğe müdahaleyi kabullenemem. Konu dışı iletileri konuya dahil etmenin anlamı yok. Okunanı anlamak ta bir yetenektir.
Konuyu çarpıtan yok. Burada işlenen sanatsal bir dörtlüktür. Verdiğim örnek sanatsal ve sosyal olaylara 2+2= 4 mantığınızı ortaya koymak içindi. Özgürlüğe müdahaleyi kimse savunmuyor en azından ama bazı şeylerin olması için şartlarında uygun olması olgunlaşması gerekir. Okunanı anlamak bir yetenektir. Bunun sizde olmadığı ortada.

Alıntı:
Mevlananın "ne olursan ol gel" deyişi kendi gurubunun inancına davettir. Bilmiyorsunuz. Net'te onlarca yazı var bu konuda. "Gel" demeyen hiç bir ideolog veya siyasetçi yoktur. İnsanlar kendi yolunu her yönlü bilgilenerek özgür iradeleri ile belirlemelidir.
Ne o, şimdi de tahsil yarışına mı başladık?

Benim tahsilim hiç kimseyi ilgilendirmez. Tahsilimin kendime yeteceğini umuyorum.

Not: Hırslı tartışmalardan kaçınmışımdır. Bu tartışmada hırslı tavır sezdiğimden devam etmeyeceğim. Zira tecrübem polimiğe gideceğini söylüyor. Ama bu, zaman zaman ezber fikirlere kısa ve öz olarak müdahale etmeyeceğim anlamına da gelmez.
Mevlana insanlara gel derken inancının önemli olmadığını söyler hepimizin insan olduğunu anlatır.Mevlana felsefesini kavrayamamış olmanıza bağlıyorum bunu.

Tahsil yarışına başlamak ne demek bunlar basit lise edebiyat bilgileridir. Eğer liseyi bitirmiş iseniz bunları bilmiyor olmanız şaşırtıcı. O nedenle yazdım. Yoksa kimsenin tahsili beni ilgilendirmiyor.
Merak etmeyin sizinle tartışmayı sürdürmek niyetinde değilim. Okuduklarını zerre kadar doğru anlamlandıramayan biriyle tartışmanın boş olduğu benim de tecrübelerimle sabit. Konuyu da daha fazla baltalamanın bir anlamı yok.

Mevlana dan güzel bir beyitle bitireyim en iyisi.
cahilin sohbetini yere çal çengelini alimlerin eteğine as