Arkadaşlar, öncelikle özür dilerim...
Öfke ile süreci bildiğinizi düşünerek açıklama yapmadan doğrudan fikirleri mi yazdım.
Yani tam gün yasası ile ilgili süreç neydi, ne bekleniyordu, bu 10 tl işi nedir bildiğinizi var sayarak doğrudan konuya balıklama daldım.
Öncelikle süreci ve gelinen noktayı anlatayım.
Tam gün yasası diye bir karar çıkarak (devlet hastanesindeki süreci demiyorum) üniversitede çalışan hocalar ile ilgili düzenleme yapıldı. Özetle hocaya ya üniversitede çalışacaksın ya da dışarıda dendi. Üniversite de çalışacak hocalara da performans adında bir uygulama başlatıldı.
Üniversitedeki hocalarında çoğu (parayı özellikle sevenler) üniversiteleri bırakarak özel hastanelere, vakıf hastanelerine ya da kendi muayenehanelerine geçti. Bu o kadar çok oldu ki, büyük üniversitelerde kliniklerde hoca kalmadı. Örneği, Çapa, Ankara Ü, Ege vs vs..
Mesela bizde daha geçen hafta işinde oldukça da iyi 4 Prof. ve 1. Doç. Anadolu Hastanesine geçti.
Bu durumda gerçekten üniversitelerde eskiden de sık dile getirilen bize sadece asistanlar bakıyor durumu oldu. Böyle oluca da şikayetler arttı.
İnsanlar hastalarını tedavi ettirmek için bu dışarıdaki hocalara eskisinden olduğundan üç beş katı para akıtarak ancak tedavi edilebilir oldu (Çomak bir yere sokulmuş oldu

)
Bu arada delet hastanelerinde doktor arkadaşlara iyi tedavi verirsen iyi ameliyat yaparsan değil ne kadar çok yaparsan o kadar para veririm uygulaması olduğundan arkadaşlar onu bunu ameliyat etmeye gel git yapmaya başlayarak para kazanma derdine girdiler. Bu da devlet hastanelerinden hastaların kaçmasına sebep oldu.
Üniversitelerde ise hocalara güya yaptıkları tedaviler, (ameliyat vs) bilimsel yayınlar ve dersler toplamında performans adı altıda uygulama uygulamaya konmuştu. Ancak bu hocaya verilecek performansı oluşturacak para sadece SGK ya yapılan faturalar sonucu meydana geldiğinden. SGK habire kesitiler yaptığından, iş yapan hocaların bir kısmı ayrıldığı için işler ve fatura düştüğünden hastane geliri düştüğü için üniversitelerde hocalara abuk sabuk komik rakamlar ödenmeye başlandı.
Bu durumda da hocalar artık bir şekilde hastalarla az ilgilenmeye, az yayın yapmaya ve dersler konusunda ilgisiz olmaya başladı..
(Burada hocasınız para için mi yapıyorsunuz diyeler olabilir, futbolcuya bile prim vermek lazım diyen bir ülkede yaşıyoruz, parasız bir ekmek alabilir misin diye sormak isterim, bizim emeğimizin karşılığı yok mudur diye sorarım)
Bu arada özel hastanelerde o parayı çok seven, hani şu işine çomak sokulan hocalarımızın bir günde kazandığı para, üniversitede kalan işin ticaretini yapmak
istemeyen, yeminli, hastası ile arasına para işi sokmayı istemeyen hocaların neredeyse 2-3 aylık gelirine ulaştı.
Not: Sivas'da bile muayenehane de hasta bakma ücreti 250 TL dir. Büyük şehirde bir orta ameliyat ücreti ortalama 5-6 bin tl dir.
Kaçan hocaları geri döndürme ya da kalan hocaları biraz rahatlatma adı altında bir düzenleme yapılacağı duyuruldu ve bir sürü taslaklar hava da uçuştu. Böylece halktan yavaş yavaş giderek yükselen şikayetlerde engellenebilinecekti.
14 martta bir müjde bekliyorduk. İşte müjde olarak ta benim ilk mesajımda yazdığım O çok ulu yüce Başbakanımızın ağzından çıka çıka bu cümle çıktı.
Şu deniyor, üniversitedeki hocalar isterlerse özel olarak para karşılığı hastalarına bakabilecek ancak bu beşten sonra olacak ve sadece 55 tl karşılığı olacak bu para ise kurum ile bölüşülecek ve vergilendirilecek. (10-12 tl)
Yani ben istersem mesai dışı 10 tl karşılığında bu işi yapabileceğim. Bu bir şaka olmalı diye düşünerek anlamaya mesajı gerisi de var mı düşüncesi ile araştırma yaptım ama hepsi bu idi.
Yani siz sevgili halkımıza gidin o özel hastanelerdeki hocalara kucak dolusu parayı akıtarak muayene ve ameliyat olmaya devam dendi. Biz de ne işiniz var üniversitede idealizmde neymiş, eğitim, araştırma da eymiş, para ile işi
olmamak ta eymiş, siz de çıkı dışarı, (bir çok bilgili arkadaşımızda diyor ya) siz de insanları sadece para içi tedavi edin, hastanın sağlığı alıp satılır meta olsun dendi.
Biz üniversitede kalan hocalar durumumuzda iyileştirme bekliyorduk, hasta ile aramıza para işinin konmasını istemiyorduk, bir ton bürokrata eşe dosta yandaşa aktarılan paralardan verdiğimiz yıllarca emeğin karşılığını bekliyorduk, sadaka değil.
Bunu hala anlamaya, yapılan sağlık politikalarını inanıp, ufak tefek göz boyayıcı iyileştirmeye kanıp aslıda canınızla cebi ile oynandığının farkında olmayan, hekime şiddet uygulayan, bu sitede de olduğu gibi bunu öven nankörlük sınırlarında gezen insanların varlığını çok iyi bildiğimizden ve artık canımıza tak ettiğinden böyle bir tepki gösterme kararı verdik..
Bu "müjdenin" niye bu kadar olduğunu aslında sonra bir kayaktan öğrendim, yani neden iyileştirme yapılmadığını biliyorum ama bu bir başka tartışma konusu..
Sağlıcakla...