Tekil Mesaj Gösterimi
Alt 06.09.2013, 08:48   #20
35gürün58
Yiğido
 
35gürün58 - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
35gürün58 Şuan 35gürün58 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 21.03.2014 15:15

Üyelik Tarihi: 23.12.2005
Mesajlar: 170
Tecrübe Puanı: 693 35gürün58 FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR
Standart Cevap: Mısır Olayları Protesto Edildi

Ahmet Takan'ın Mısır ve dış politika gelişmeleri ile ilgili günümüze ışık tutan beğendiğim bir yazısı.


ahmet takan -yeniçağ - 06.09.2013




DEVLET ADAMLIĞININ EMEVİCESİ ..

“Usta devlet adamı” dediğin böyle olur!..
Bir ileri, iki geri vitesli...
Güya, Mısır’daki darbecilere posta koydu. Büyükelçimiz Hüseyin Avni Botsalı’yı geri çekti. Baktı ki kişisel hesapları ile patronu ABD’ninki birbirini tutmuyor; Kasımpaşalılıktan geri vitesine taktı. Söylediklerini çaktırmadan (!) yalayıp Kahire’ye yeniden paketledi Botsalı’yı.
Her daim aşağıladığı Mısır Hükümeti ise Usta’ya esaslı bir devlet adamlığı desteği verdi;
“İçişlerimize karıştığınız müddetçe biz Büyükelçimizi Ankara’ya göndermiyoruz”..
“Devlet Adamlığı” ve Devlet müessesesi bir kez daha ayağa düşürüldü.
Tu-kaka edilen Mısır’dan esaslı bir devlet şamarı yemeye mahkum edildik.
Tayyip Erdoğan ve avenesini “Devlet Adamlığı nasıl pas pas edilir” in en güzel örneklerini sergiliyor.. Bunlar toplanıp Üniversitelerin Uluslar arası ilişkiler bölümünde ders kitabı olarak okutulmalı.
Emekli Büyükelçi Onur Öymen’e bu son fotoğrafı sorduk. Öymen, diplomasi ve devlet adamlığı dersi verdi;
“Diplomaside ilkeleri savunursanız kimse bir şey demez. Bunun yerine ülkelerin içişlerine karışacak şekilde, fiilen iktidarı elinde bulunduranlara resmen cephe almış bir hava yaratırsanız sonuçları olur. ’Müslüman kardeşleri seviyoruz, onların iktidarda olmasını istiyoruz, onların yerine geçenleri de gayrimeşru sayıyoruz’ derseniz ipleri koparırsınız. Sizden başka bunu söyleyen bir ülke var mı dünyada? Şöyle bir kanı uyandırıyorsunuz; ülkeler arası ilişkiler bir yana, Müslüman Kardeşler bir yana. Sizin tavrınız; devletler arası ilişkilerin önemi yoktur, Ortadoğu’da Müslüman Kardeşler ağırlıklı bir bölge yaratmak. Suriye için de böyle, Mısır için de böyle, Hamas için de böyle. Her tarafta Müslüman Kardeşler iktidar olacak, destekleyeceğiz, her yerde onların hamisi olacağız. İzlediğiniz politika bu.
O bakımdan devletler arası ilişkilerin tabiatı ve özelliklerini unutmamak gerek. Parti olarak böyle bir eğiliminiz olabilir ama siz bir devleti yönetiyorsunuz. Devleti yönetmenin uluslararası ilişiklerde kuralları vardır. Dünyada Müslüman Kardeşler’den memnun olmayan ülkeler de vardır, Müslüman Kardeşler’in devrilmesinden memnun olmayan ülkeler de vardır. Hangisi sizin lisanınızı kullanıyor. Böyle öfkeyle dış politika yürütülemez. Öfkeyle dış politika yürütülemez. İşin ince tarafı burasıdır.”
Deneyimli diplomat, şu sözleri ile dünden yarınının fotoğrafını da çekti;
“Belli bir projeyle iktidar olmuşlar: Bir daha gitmeyeceksiniz. Bu iktidarı Cumhuriyetin değerlerini, devletin yapısını, sosyal yapıyı, halkın dokusunu değiştirmek için kullanacaksınız. Türkiye’yi bambaşka bir ülke haline getirmek için kullanacaksınız. Türkiye’yi Osmanlı’nın devamı haline getireceksiniz, Cumhuriyeti de anlamsız parantez haline sokacaksınız... Bunu görmemek için kör olmak lazım.
Bunların iktidara gelmelerinde yabancı ülkelerin de büyük payı var. Kendilerinin her dediğine ’evet’ diyecek, Türkiye’nin çıkarlarını korumayacak, onların çıkarlarını koruyacak bir hükümet olsun hatta muhalefet te olmasın. Bizim dediğimizi yapsınlar. Bilmiyorlar ki; onların da bir projeleri var, o projeler söz konusu olduğunda ABD’ye de her zaman ’evet’demiyor. Farklı şeyler söylüyor. Mısır, Hamas, İsrail konusunda farklı şeyler söylüyorlar. Bunlar başka insanlar. Farklı şeyler yapmak için gelmişler. Bunu bizim ve yabancıların görmemesi mümkün değil. Çok uzun süre sineye çektiler, hoş gördüler. Esas itibariyle istedikleri oluyordu. Örneğin Kürecik’e radar kurulduğu için bir çok yaptığını görmezlikten geldiler. İnsan Hakları konusunda hiçbir eleştiri gelmedi.
Uluslar arası ilişkiler menfaate dayanır. Batılı ülkelerin kendi menfaatleri için yapmayacağı hiçbir şey yoktur. Uluslar arası ilişkilerde menfaat önemlidir. Kendi halkına iyi mi, kötü mü davranıyor, insan haklarını ihlal mi ediyor, o kadar önemli değil. Benim dediğimi yapıyor mu, yapmıyor mu; buna bakarlar. Örneğin, Suudi Arabistan’a yönelik bir eleştiri var mı? İnsan hakları, demokrasi, özgürlük, kadın hakları var mı?.. Yok. ABD’nin dediğini yapıyor. Bunu anlamamız için daha bizim neler yaşamamız lazım bilmiyorum.
Suriye’ye müdahale esas olarak İsrail’in istediği bir politika. Eğer müdahale olursa o zaman karşı tepkiler doğacak, terörist eylemler olacak. Bunun karşısında ABD müdahalesini sürdürecek. Bölgesel çatışmaya dönecek.”
Onur Öymen’in sözlerinin bittiği noktada Usta’nın Suriye’ye müdahale konusunda şu sözlerine de büyük devlet adamı şaheserlerine(!) ek olsun diye bir daha bakalım;
“Biz her türlü koalisyona varız”
Şeytanı temsil eden emperyal güçler bile tecavüze formül bulmak için inim inim inlerken, bizimkisi balıklama kayıtsız, şartsız-şurtsuz dalıyor.
“Usta devlet adamı” böyle olur gerçekten!..
Yalandan ağlamaktan gözleri şişen, tüm dünya Müslümanlarının hamisi(!) “Müslümanlar katledilsin de, nasıl edilirse edilsin biz her şeye varız” demeye getiriyor.
Bu Emevici zihniyetten nasıl kurtulacağız acaba?..
35gürün58 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla