|
|||||||
| SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Arama | Bugünki Mesajlar | Forumlar? Okundu Kabul Et |
| Anasayfa Haberler Sivas Haberler |

![]() |
|
|
Seçenekler | Arama | Stil |
|
|
#1 |
|
Site Habercisi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sivaslilar.Net Şuan
Tecrübe Puanı: 955
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Kayseri-Sivas karayolu üzerindeki Kültepe Höyüğü'nde yapılan kazılarda bulunan Asurlu bir tüccara ait iskeletin incelemesi sonucu, yaklaşık 4 bin yıl önce, kafatası açılarak, beyin zarı iltihabı operasyonu yapıldığı tespit edildi. Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1948 yılından beri arkeolojik kazıların devam ettiği Kültepe-Kaniş Karum kazı alanında, 2010 yılı kazılarının Kaniş bölgesinde başladığını, kazının ilk gününde ise çok önemli bir mezar bulduklarını söyledi. Kulakoğlu, mezarı dikkatli bir şekilde kazdıklarını, kazıda Asurlu bir erkek tüccara ait kemikler ile silah ve özel eşyalarını bulduklarını belirterek, şunları söyledi: 'Kaniş tepesinde kazılara başladığımız ilk gün, daha doğrusu temizlik çalışmaları sırasında bir mezar bulduk. Koloni çağına ait 4 bin yıllık mezarda, olasılıkla Asurlu bir erkek tüccara ait olduğu tespit edilen iskeletlerin yanında, tüccarın özel eşyaları ve silah olarak kullandığı mızrak ve baltası da bulundu. İskeletin kafa tasında kazı heyetimizdeki antropologların yaptığı incelemede Asurlu tüccarın ölmeden daha önce başarılı bir beyin ameliyatı geçirdiği ve iyileştikten sonra hayatını kaybettiğini tespit ettiler. Bu yıl kazılara moralimiz yüksek başlıyoruz.' Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Handan Üstündağ da, böyle bir kafatasına ilk defa rastladığını belirterek, şu bilgileri verdi: 'Kültepe'de yüzlerce insan iskeleti bulundu. Ancak bunun özelliği farklı. Asurlu tüccarın kafatasında çok düzgün bir kesi var. 6x3 santimetre boyutlarındaki kesi izlerinden, kafatası delgi operasyonunun başarılı bir şekilde yapıldığını ve operasyondan sonra da hastanın sağlığına kavuşarak iyileştiğini öğreniyoruz. Bu bize günümüzden 4 bin yıl önce beyin ameliyatının başarılı bir şekilde yapıldığını gösteriyor. Beyin zarı iltihabına operasyon yapılmış ve iyileşme sağlanmış. Bunu açık bir şekilde görüyoruz. Bu işi yapan çok tecrübeliymiş. Operasyon da başarılı bir şekilde gerçekleşmiş.' - KÜLTEPE- Anadolu insanının yazı ile tanıştığı ilk merkez olan ve geçmişi günümüzden 5 bin yıl öncesine dayanan Kültepe Kaniş-Karum Ören yerinde ilk bilimsel kazılar, 1948 yılında Prof. Dr. Tahsin Özgüç tarafından başlatılmıştı. Merkezden bugüne kadar 50 bine yakın yazılı kil tablet ve arkeolojik eser çıkartıldı. Eserlerin büyük bir çoğunluğu, Kayseri'de yeterli müze olmaması nedeniyle Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne götürülerek burada depolanıp sergileniyor. (İÇR-OSM) - KAYSERİ (Anadolu Ajansı) |
|
|
|
| Yukarıdaki Mesaj için Yandaki Kullanıcılar Sivaslilar.Net'e Teşekkür Ediyor... |
|
|
#2 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() kartal- Şuan
Son Aktivite: 04.02.2012 17:14
Tecrübe Puanı: 682
![]() |
sasirmadim Allah her insana akil firkir vermis ,yeterki onu kullanmayi bilelim
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() goramaz Şuan
Son Aktivite: 20.08.2025 22:38
Tecrübe Puanı: 1367
![]() |
lazer operasyon bile olmuştur.??????
|
|
| Yukarıdaki Mesaj için Yandaki Kullanıcılar goramaz'e Teşekkür Ediyor... |
|
|
#4 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sandalli Şuan
Son Aktivite: 21.04.2016 19:58
Tecrübe Puanı: 4560
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ben bizden önce yasayan nesillerin bizden daha üstün bir teknolojiye sahip olduklarini düsünüyorum. Uzayda yasayan canlilarin zamaninda dünyadan göc etmis olabileceklerini cok düsünyorum. Uzaya giden insanoglu oraya yerlesti ve nesiller sonra dünyadan geldiklerini unutup orada kaldilar.
|
|
| Yukarıdaki Mesaj için Yandaki Kullanıcılar sandalli'e Teşekkür Ediyor... |
|
|
#5 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() goramaz Şuan
Son Aktivite: 20.08.2025 22:38
Tecrübe Puanı: 1367
![]() |
ben de hasta olduğumda bu arkeolog beye gideyim. Günümüzün doktorları bile mevcut hastalığı bazen bilemezken , arkeolog iskeltin kafatasına bakarak beyin zarı ameliyatı geçirdiğini anlamış. Vallaha tebrik ediyorum.
|
|
| Yukarıdaki Mesaj için Yandaki Kullanıcılar goramaz'e Teşekkür Ediyor... |
|
|
#6 | |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebrulum Şuan
Son Aktivite: 27.03.2011 12:00
Tecrübe Puanı: 699
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Alıntı:
enteresan evet ya beyin zarı iltihabını nerden anlamışlar beyinmi kalmış ))
|
|
| Yukarıdaki Mesaj için Yandaki Kullanıcılar Ebrulum'e Teşekkür Ediyor... |
|
|
#7 | |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() sandalli Şuan
Son Aktivite: 21.04.2016 19:58
Tecrübe Puanı: 4560
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Alıntı:
Kutsal kitaplarda helak edilen kavimlerden bahsedilir. Bu kavimlerin sahip olduklari teknojiyle birlikte helak olduklarini düsünürsek bunun bir hayal ürünü olmadigini anlariz. Kisa bir dönem sonra uzaydaki akrabalarimiz ziyaretimize gelirse sasmamak gerek.
|
|
|
| Yukarıdaki Mesaj için Yandaki Kullanıcılar sandalli'e Teşekkür Ediyor... |
|
|
#8 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÖnceVatan_58 Şuan
Son Aktivite: 15.07.2012 09:54
Tecrübe Puanı: 1004
![]() ![]() |
Bunlar tahmine dayanan şeyler, Kusura bakmasınlar ama 4000 yıl önce böyle bir amaliyatın yapılıyor olabilmesi olsa olsa hayal ürünü derim buna. Sağlıkta,teknolojide çok eski değil tarihimiz ancak son yüz yıl içinde ve sonlarına doğru korkunç bir ilerleme yaşandı ve yaşanıyor.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yiğido
![]() ![]() Timur İSLAMOĞLU Şuan
Son Aktivite: 15.08.2010 12:35
Tecrübe Puanı: 579
![]() |
"Kayseri-Sivas karayolu üzerindeki Kültepe Höyüğü'nde yapılan kazılarda bulunan Asurlu bir tüccara ait iskeletin incelemesi sonucu, yaklaşık 4 bin yıl önce, kafatası açılarak, beyin zarı iltihabı operasyonu yapıldığı tespit edildi."
Ah benim sayısız medeniyetleri üzerinde barındırmış memleketim.Biraz daha ciddi yatırımlar yapılıp araştırılsa kimbilir daha neler çıkacak. |
|
|
|
| Yukarıdaki Mesaj için Yandaki Kullanıcılar Timur İSLAMOĞLU'e Teşekkür Ediyor... |
|
|
#10 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() aysima58 Şuan
Son Aktivite: 07.12.2015 01:23
Tecrübe Puanı: 1820
![]() |
ayyy vallahi çok isterdim orada banada bir iş vermelerini biliyomusunuz ben tarih hastasıyım be evim kitap dolu hep tarih kitapları acep başvursm gabil edellermi ki beni kele nevar sanki fırçamı süpürgemi faraşımı ben alırım yük olmam onlara şaka bir yanada inanmayanlara diyom o zamanın insanlarının aklı yokmu be neden olmasınki ameliyat neden yapmasınlar siz en iyisi tarihi iyice araştırın bakın neler okuyup şaşıracaksınız.hayal ürünü olması mümkün değil kardeşim.
|
|
|
|
![]() |
| Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir) | |
| Seçenekler | Arama |
| Stil | |
|
|