|
|||||||
| SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Bugünki Mesajlar | Arama |
| Anasayfa Haberler Sivas Haberler |

![]() |
|
|
Seçenekler | Arama | Stil |
|
|
#1 |
|
Site Habercisi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sivaslilar.Net Şuan
Tecrübe Puanı: 961
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Yıllardır boynuzdan bıçak imal eden 71 yaşındaki İbrahim Argut, bir filmden esinlenerek yaptığı ve "balerin bacağı" adını verdiği bıçak modelinin de aralarında bulunduğu farklı tasarımlarıyla dikkat çekiyor. Eski Sanayi Sitesi'nde atölyesi bulunan İbrahim Argut, yaptığı açıklamada, ilkokul üçüncü sınıfta babasının vefat etmesi sonucu okulu bıraktığını, ilkokul diplomasını 36 yaşında dışarıdan bitirme sınavlarına girerek birincilikle aldığını ifade etti. Sürekli kitap okuyarak kendini geliştirmeye çalıştığını belirten Argut, ''Sanatı ağabeyimden ve eniştemden öğrendim. Onların yanında yetiştim. 1950'den beri bu mesleği yapıyorum, hala da yapmaktayım. Hiç ara vermeden yapmaya devam ettim. Ölünceye de kadar böyle gider, bizim cenazemiz dükkandan çıkar'' diye konuştu. İddialı bir insan olduğunu anlatan Argut, ''Herkesle yarışırım. Önce bizim çıraklarla yarıştım, onları geçtim. Sonra kalfaları hedef aldım, onlarla yarıştım, imtihan olduk onları da geçtim. Daha sonra ustaları hedef aldım, çabaladım onları da geçtim. En sonunda ise sonunda onlar bana danışmaya başladılar'' ifadesini kullandı. Hiç ara vermeden 61 yıldır bıçak imalatı yaptığını, farklı bıçak tasarımları olduğunu ve sipariş üzerine özel tasarımlar yaptığını söyleyen Argut, bıçak yapımında manda veya sığır boynuzu kullandıklarını kaydetti. Bıçağın yapım sürecinin kolay olmadığını anlatan Argut, bir bıçağı yaparken yaklaşık 120 defa elden geçirdiklerini ifade etti. Sivas bıçaklarının diğer bıçaklara göre daha iyi olmasının sebebinin nadir ustaların elinden çıkması, temiz malzemeyle yapılması ve dayanaklı olması olduğunu anlatan Argut, teknolojinin gelişmesiyle birlikte Sivas bıçaklarına olan ilginin azaldığını, el sanatlarına sahip çıkılması gerektiğini bildirdi. CHARLİE CHAPLİN FİLMİNDEKİ BALERİNİN İLHAM VERDİĞİ BIÇAK ''Balerin bacağı'' adını verdiği bıçak tasarımının ortaya çıkış hikayesini de anlatan Argut, 1961 yılında bir arkadaşının kendisinden dünyada eşi benzeri olmayan bir bıçak yapmasını istediğini belirterek, şöyle konuştu: ''Eve geldim, arkadaşımın karakterine, zevklerine göre nasıl bir bıçak olabilir diye düşündüm. Bir iki gün düşündüm bulamadım. Bu arada sinemaya gitmiştim. Charlie Chaplin'in 'Sahne Işıkları' adlı filmi oynuyordu. Filmde dans eden balerinin ayak hareketlerinden esinlenerek 'balerin bacağı' isimli bıçağı yaptım'' dedi. Argut, sapı balerin bacağını andıran bıçağı yapabilmek için heykel tıraş gibi sanattan anlamak gerektiğini ifade etti. Bıçak tasarımları dışında Osmanlıca bildiğini, Cumhuriyet Üniversitesi'nde yayınlanan dergilerde çevirilerinin olduğunu da kaydeden Argut, edebiyat ve hat sanatıyla da ilgilendiğini, şiirinin ve kendisine yazılan şiirlerin olduğunu sözlerine ekledi. Gazete Izci |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Tecrübeli Yiğido
![]() ![]() ![]() izmirliyigido Şuan
Son Aktivite: 18.12.2014 08:59
Tecrübe Puanı: 791
![]() |
Böyle sanatkarları hem yerel yönetim olarak hemde devlet olarak desteklemek lazım. Koca Sivas'ımızda el sanatı yapan kaç tane ustamız kaldı ki? Her biri yavaş yavaş teknolojiye yenik düşerken böyle ustalar da inatla direniyorlar. Pekçoğumuz sevmeyebiliriz bu tür sanatları ama bunların yaptığını yapacak kaç kişi var ki? O yüzden destek şart.
Ellerine emeğine sağlık İbrahim Argut Usta, Allah sağlık versin.. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() goramaz Şuan
Son Aktivite: 20.08.2025 22:38
Tecrübe Puanı: 1373
![]() |
Ben de arkadaşlara Sivas ürünü boynozdan tarağı övüp övüp durdum. En sonunda dayanamadılar istediler, hediye alıp götürdüm.
|
|
| Yukarıdaki Mesaj için Yandaki Kullanıcılar goramaz'e Teşekkür Ediyor... |
|
|
#4 |
|
Moderator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arif Coşkun Şuan
Son Aktivite: 10.05.2016 19:12
Tecrübe Puanı: 10
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
"Tüfek icat oldu mertlik bozuldu" misali bu kısa zaman içerisinde tekonolojik gelişim ne yazıkki sanatkarları da bir bir bitirdi. Artık herşey makinalaşmış karşı koymak baş etmek çok zor. Nereye kadar direnebilirler, hayırlısı olsun diyelim.
|
| Yukarıdaki Mesaj için Yandaki Kullanıcılar Arif Coşkun'e Teşekkür Ediyor... |
|
|
#5 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() özgüven Şuan
Son Aktivite: 04.04.2015 07:50
Tecrübe Puanı: 749
![]() |
İbrahim amcamızı tebrik eder,Başarılar dilerim.
|
![]() |
| Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir) | |
|
|