|
|
#61 |
|
Yiğido
![]() ![]() LeyL Şuan
Son Aktivite: 18.03.2012 09:49
Tecrübe Puanı: 632
![]() |
BEN
Ben, kimsesiz seyyahı, meçhûller caddesinin; Ben, yankısından kaçan çocuk kendi sesinin. Ben, sırtında taşıyan işlenmedik günahı; Allahın körebesi, cinlerin padişahı. Ben, usanmaz bekçisi, yolcu inmez hanların; Ben, tükenmez ormanı, ısınmaz külhanların. Ben, kutup yelkenlisi, buz tutmuş kayalarda; Öksüzün altın bahtı, yıldızdan mahyalarda. Ben, başı ağır gelmiş, boşlukta düşen fikir; Benliğin dolabında, kör ve çilekeş beygir. Ben, Allah diyenlerin boyunlarında vebâl; Ben, bugünküne mazi, yarınkine istikbâl. Ben, ben, ben; haritada deniz görmüş, boğulmuş; Dokuz köyün sahibi, dokuz köyden kovulmuş. Hep ben, ayna ve hayal; hep ben, pervane ve mum; Ölü ve Münker-Nekir; baş dönmesi, uçurum... (1939)
|
|
|
|
#62 |
|
Yiğido
![]() ![]() LeyL Şuan
![]() |
AYRILIK VAKTİ
Akşamı getiren sesleri dinle Dinle de gönlümü alıver gitsin Saçlarımdan tutup kor gözlerinle Yaşlı gözlerime dalıver gitsin Güneşle köye in, beni bırak da Küçüle, küçüle kaybol ırakta Şu yolu dönerken arkana bak da Köşede bir lahza kalıver gitsin Ümidim yılların seline düştü Saçının en titrek teline düştü Kuru yaprak gibi eline düştü İstersen rüzgara salıver gitsin NECİP FAZIL KISAKÜREK
|
|
|
|
#63 |
|
Yiğido
![]() ![]() LeyL Şuan
![]() |
Veda
Elimde, sükutun nabzını dinle, Dinle de gönlümü alıver gitsin! Saçlarımdan tutup, kor gözlerinle, Yaşlı gözlerime dalıver gitsin! Yürü, gölgen seni uğurlamakta, Küçülüp küçülüp kaybol ırakta Yolu tam dönerken arkana bak da, Köşede bir lahza kalıver gitsin! Ümidim yılların seline düştü, Saçının en titrek teline düştü, Kuru yaprak gibi eline düştü, İstersen rüzgara salıver gitsin! (1923)
|
|
|
|
#64 |
|
Yiğido
![]() ![]() LeyL Şuan
![]() |
Ey genç adam, yolumu adım adım bilirsin!
Erken gel, beni evde bulamayabilirsin! 1975
|
|
|
|
#65 |
|
Yiğido
![]() ![]() LeyL Şuan
![]() |
GEÇİLMEZ
Bu kapıdan kol ve kanat kırılmadan geçilmez; Eşten, dosttan, sevgiliden ayrılmadan geçilmez. İçeride bir has oda, yeri samur döşeli; Bu odadan gelsin diye çağrılmadan geçilmez. Eti zehir, yağı zehir, balı zehir dünyada, Bütün fani lezzetlere darılmadan geçilmez. Varlık niçin, yokluk nasıl, yaşamak ne, topyekün? Aklı yele salıverip çıldırmadan geçilmez. Kayalık boğazlarda yön arayan bir gemi; Usta kaptan klavuza varılmadan geçilmez. Ne okudun, ne öğrendin, ne bildinse berhava; Yer çökmeden, gök iki şak yarılmadan geçilmez. Geçitlerin, kilitlerin yalnız O'nda şifresi; İşte, işte o eteğe sarılmadan geçilmez! (1983)
|
|
|
|
#66 |
|
Yiğido
![]() ![]() LeyL Şuan
![]() |
Herkese ve Bana Göre Ben
* Yardakçıya göre ben: _ Vatansız, soysuz, inkılap düşmanı! * Su katılmamış (veled-i zina) ya göre ben: _ Bir mum söndü aleminde meydana gelmiş piç! * Dinsize göre ben: _ Softa, yobaz, kara mürteci, örümcek kafalı! * Züppeye göre ben: _ Garabet ve orjinalite olsun diye sofuluk taslayan bir snop! * Meyhane ruhiyatçısına göre ben: _ Namaz kılmaz, oruç tutmaz, rakı içer, kumar oynar, kadın düşkünü; bizzat yapamadıklarının münekkidi bir samimiyetsiz! * Babıali esnafına göre ben: _ Kaskatı gurur heykeli! Majüskülle yazılacak bir BEN!... * Dönmeye göre ben: _ Hayatı rezaletlerle doluyken hak suretinde görünüp saf ve cahil dindarları istismara kalkan bir tüccar! * Muhalefet murabahacısına göre ben: _ Her tenkit ve tecavüzün üstündeki muazzam hedeflere saldıran ve herşeyden evvel muhalefeti gücendiren mel'un! * Akıllılık iddia etmeyenlere göre ben: _Tek kelimesi anlaşılmayan abuk subukcu! * Akıllılık iddia edenlere göre ben: _ Deli! * Selamet derkenarestçilere göre ben: _ Daima fincancı katırlarını ürküten patavatsız! * Komüniste göre ben: _ Kara kaplı kitabın, cesur, atılgan, sistemli, samimi, fakat kafası testereyle kesilecek 1 numaralı propagandacısı! * Türkçüye göre ben: _ Irkçılığa düşman, geri ümmetçi! * Sanat için sanatçıya göre ben: _ Ruhundaki büyük şairi ve sanatkarı öldürmüş bir müntehir! * Ve bazı müminlere göre ben: _ Hakkında herşey söylenen, kavliyle fiilinin birbirini tutup tutmadığı şüpheli garip bir adam! Ve nihayet bana göre ben: _ Tek müdafaa kelimesi olmayan ve şahsına her nekadar süfliyet çamuru atılıyorsa hepsini gayesinin ulviyetinden bilen, buna rağmen gerçekten süfli şahsiyle bukadar şerefe layık olmayan basit ve alelade adamcağız!
|
|
|
|
#67 |
|
Yiğido
![]() ![]() LeyL Şuan
![]() |
ÖRÜMCEK AĞI
Duvara bir titiz örümcek gibi İnce dertlerimle işledim bu ağ Ruhum gün doğunca sönecek gibi Şimdiden ediyor hayata veda. Kalbim fırlıyor her nefesimde Kulağım ruhumun kanat sesinde Eserim duvarın bir köşesinde Çıkamaz göğsümden başka bir seda.. örümcekten ders ; Bir örümcek ağı gördüm.Neyle neyin arasında, bilseniz ?. Bağırsakları çürümüş bir asma saatin aptal aptal sarkan rakkasıyle,altndaki masada,güya şaha kalkmış,tozlu bir geyik heykelinin boynuzları arasında .... Ve ürpererek düşündüm : Hayat her safhada ve tek nokta etrafında ebedi bir hareket... Tek nokta etrafında... İlahi hakikat merkezi,bu nokta... Her şey ama her şey,maddi ve manevi her şey,bu nokta etrafında ezeli memuriyetinin devamlı cümbüşünü yaşamakta... Her şey dönüyor. Dönmek ,yani gidip gelmek... Gökler gidip gelir,yıldızlar gidip gelir,dünya gidip gelir,dünya yüzünde her şey gidip gelir,vücudumuzda kanımız ve zerrelerimiz gidip gelirken nisbi tezahur çerçevelerinde hareketsizlik ifade eden her manzaraya,Allah ,ne müthiş bir tenkitci musallat etmiş... Örümcek ! ... Harekete yataklık eden zamanın esrar dolu ahengini saymaya memur bir alet : Rakkas.... Tek an içine teksif edilmek istenmiş bir çeviklik timsali , geyik heykeli... İkisi arasında örümcek tarafından,bu ne ince,bu ne harikulade iş ve işcilik ! Bir iş ve işcilik ki ,herhangi bir faaliyet ve memuriyetten düşmenin ayıbını ,misilsiz bir kesafet uslubuyla vecizelendiriyor.. Allah'ın bir örümceğe biçtiği zafiye payını ve titizliğini gör ve düşün !! Bakalım, vazifelerin,fayda ve titizlikte en üstünü olarak Hakkı görmiyenleri,yine Hakkın ilmine havale etmekten başka çare bulabilecek misin ?.. Harekete geç ve sahte cümbüşler yerine gerçek faaliyetin yolunu bul ! Yoksa,aleme yeni bir nizam bulmak için toplanıp da '' Hakk-ı huzur'' almaktan başka bir şey düşünmeyen hayali meclis üyelerinin,vicdanlarıyla dilleri arasına çekilmiş örümcek ağları altında sayıklamadan öteye geçmez hallerine dönersin !! Bugün ben,örümcek ağını ,bütün saatlerin rakkaslarıyla,o saatlerin asılı olduğu iş sahalarındaki maddi ve manevi çarklar arasında görüyorum... Yine örümcek : Neredeki ,kımıldanış,yürüyüş,davranış ve atılış yoktur;nerede ki ,gevşeyiş ,pinekleyiş,tutuluş ve mihlanış vardır, orada örümcek hazır... Fatih sultan mehmed , yenilerin yenisi ve hareketlilerin hareketlisi bir dava heykeli tavriyle,durmuş,pörsümüş,çürüm üş ve kokmuş Bizans'ın kapısında ,baş teşrifatcı olarak örümceği gördü.. Mırıldandığı şiirden son mısra : Kayser'in sarayında örümcek perdedar olmuş... Yıkılan kaç medeniyet şekli tanıyorsunuz,kalplerin içindeki saat rakkasıyle,adalelerin altındaki geyik heykelinin boynuzları arasında örümceğe yol verdikleri için o hale geldiklerine inaninız ! Okyanusların bile dalgaları bir kaç saat donup kalsa,su yüzünü örümcek ağı kaplar.. Akmayan suyun kokması başka ne manaya gelir ? Mutlaka hamle ve hareket !.... Aşk ve iman olmayan yerde hamle ve hareket olur mu ? Ateşi gül bahçesine çeviren ayak,denizi iki saf asker gibi açan Asa ,ölüyü dirilten nefes ve Kamer'i ikiye bölen Parmak; ve bunların ucundaki hamle ve hareket şimşekleri... Artık Nemrut,istediği kadar okdanlığına sarılsın ,Firavun sakalını yolsun, Kayser harmanisine sarılsın ve iran şahı kavuğuna yapışsın.... Onlar,ondaklık,sakal,harmani ve kavuk değil ,birer örümcek yuvasıdır.. Peygamberler peygamberinin sığındığı mağaraya perde çeken örümcek , en büyük aksiyonu peçelemeye memurdu ; şimdi de aksiyon sanılan entipüften davranışları ifşa etmekle mükellef.... Tarihin yapraklarını bir taraftan şimşekler,bir taraftan örümcekler çeviriyor.. Bizdeyse, zaman ile mekan arasını örümcek ağına dokutanlar,zamanı mezarda kokutanlar ve mekanı pazarda okutanlar ,iman ve hamle ruhuna '' örümcek kafalı '' derler........
|
|
|
|
#68 |
|
Yiğido
![]() ![]() LeyL Şuan
![]() |
nedir zaman nedir
bir su mu bir kuş mu nedir zaman nedir iniş mi yokuş mu bir sese benziyor arkanız hep zifir bir sese benziyor önünüz tüm kabir belkide bir hırsız izi,lekesi war belkide bir hırsız o yok gölgesi war annesi azabın sonsuzluk şarkısı annesi azabın cinnetin tıpkısı içimde bir nokta dönüyor alewe içimde bir nokta beynimde bir güwe akrep we yelkowan warlığın nabzında akrep we yelkowan yokluğun ağzında zamanın çarklar sizi yürütüyor zamanın çarkları beni öğütüyor zaman her yerde we herşeyin içinde zaman her yerde we acemde we çinde kime kaçsam ondan ha yakın, ha ırak kime kaçsam ondan ya sema, ya toprak... necip fazıl kısakürek
|
|
|
|
#69 |
|
Yiğido
![]() ![]() LeyL Şuan
![]() |
İŞİM ACELE
Gökte zamansıslık hangi noktada? Elindeyse yıldız yıldız hecele! Hüküm yazılıyjen kara tahdada, İnsan yine çare arar acele! Gençlik...Gelip geçti...Bir günlük süstü; Nefsim doyamamaktan dünyaya küstü. Eser darmadağın,emek yüz üstü; Toplayın eşyamı,işim acele!
|
|
|
|
#70 |
|
Yiğido
![]() ![]() LeyL Şuan
![]() |
Yattığım Kaya
Bu akşam o kadar durgun ki sular Gömül benim gibi kedere diyor. İçimde maziden kalma duygular Ağla geri gelmez günlere diyor. Ey gönül, gidenden ümidini kes! Kaçan bir hayale benziyor herkes, Sanki kulağıma gaipten bir ses Buluşmalar kaldı mahşere diyor. Enginden engine koşarken rüzgâr, Bende bir yolculuk heyecanı var... Yattığım kayaya çarpan dalgalar Çıkıver bir sonsuz sefere diyor.
|
|
![]() |
| Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir) | |
|
|