|
SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Bugünki Mesajlar | Arama |
Anasayfa Haberler Sivas Haberler |
![]() |
|
Seçenekler | Arama | Stil |
![]() |
#1 |
Site Habercisi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sivaslilar.Net Şuan
![]() Üyelik Tarihi: 03.08.2005
Tecrübe Puanı: 936
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Binin üzerindeki yerleşim yeri sayısı ile Türkiye'nin en büyük ili konumunda olan Sivas'ta kırsaldan kente olan göç binlerce köyün sahipsiz kalmasına neden oldu. Yaklaşık bin 250 köyü bulunan Sivas'ta özellikle son yıllarda artan göç nedeniyle kırsalda hayat bitme noktasına geldi. Bir zamanlar insanların oturduğu evler ören haline gelirken, çocukların eğitim gördüğü yüzlerce okulda kaderine terk edildi. Yaz aylarında kalabalıkların buluştuğu köy meydanları ve köy harmanları ıssız ve boş kaldı. Sivaslı Halk Ozanı Ali Kızıltuğ'un 1969 yılında seslendirdiği “Asrı Gurbet Harap Etmiş Köyümü” parçasında vurguladığı göç sorunu aradan geçen 42 yıla rağmen hala çözülemedi. Geçim sıkıntısı, işsizlik, ürettiğinin karşılığını alamama gibi nedenlerle çözümü şehirlerde arayan köylü, doğup büyüdüğü toprakları terk etmek zorunda kaldı. Sivas'ın yüzlerce köyünde sadece birkaç hane kalırken, birçok köy tamamen boşaldı. Bu köylere bağlı bazı mezralarda artık yaşam kalmadığı için devletin hizmet haritasından çıkarıldı. Devletin yaptığı son nüfus sayımında da yaşanan göç tüm çıplaklığı ile gözler önüne serildi. Sivas'ta 2009 yılında 633 bin 347 olan nüfusun 417 bin 756'sı il ve ilçe merkezlerinde yaşarken, 215 bin 591'i köy ve beldelerde hayatını sürdürüyordu. 2010 yılında ise 642 bin 224 kişi olan nüfusun 433 bin 932'si il ve ilçe merkezlerinde yaşarken, 208 bin 292'sinin ise köy ve beldelerde yaşadığı ortaya çıktı. Yani 2009 yılına göre köylerde yaşayan vatandaşların sayısında yaklaşık 7 bin kişilik bir azalma yaşandı. Eski görüntülerinden çok uzak olan Sivas'ın köylerinde yaz aylarının gelmesi ile birlikte hareketlilik yaşansa da, kışın gelmesi ile birlikte köyler nerdeyse tamamen boşalıyor. Kış aylarında bazı köylerde ki hane sayısı ikiye kadar düşerken, Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2010 yılında yaptığı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre, Sivas genelinde yüzlerce köyün nüfuslarının 20 kişi ve altında olduğu gözleniyor. Yine devletin verilerine göre Sivas'ta son 12 yılda 417 köyün okulu öğrenci yetersizliği nedeniyle kapatıldı. Her sene daha kötüyü giden köylerin durumu yaşanan bu soruna acil olarak önlem alınması gerektiğini ortaya koyarken, üretimin azaldığı köylerin tekrar canlandırılması hem Sivas hem de Türkiye için büyük önem taşıyor. Hürdoğan |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Salim58 Şuan
![]() Üyelik Tarihi: 11.05.2009
Tecrübe Puanı: 10
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Asr-ı gurbet harap etmiş köyümü
Bülbül gitmiş baykuş konmuş gel hele Ben ağayım ben paşayım diyenler Kapıları kitlemişler gel hele Bir ev burda bir ev karşıda kalmış Hele sorun bizim komşular nolmuş Kırk senelik ağaç kurumuş kalmış Bizim köye benzemiyor gel hele Birisine sordum bura neresi Issız kalmış dertli çağlar deresi Dedi kardeş işte Mursal burası Koçyiğitler küstü gitti gel hele Gel çoban gel ki dertleşek beri Dağlarda meleşen kuzular hani Tanıdın mı ben Ali'yim Ali Hangi Ali'sin tanımıyım gel hele Saz elimde şu elleri gezerdim Dertli idim bazı destan yazardım Sen Aliysen niye saçın ağarttın Kızıltuğ'a benzemiyor gel hele
![]() |
#3 |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() Reform Şuan
![]() Son Aktivite: 28.12.2012 18:33
Tecrübe Puanı: 615
![]() |
![]() Yanlış politikalar ne tarım ne hayvancılık ne çiftçilik nede köylülük bıraktı. Herkes toplanıyor şehirlere.
|
![]() |
![]() ![]() |
Yukarıdaki Mesaj için Yandaki 2 Kullanıcı Reform'e Teşekkür Ediyor... |
![]() |
#4 |
Navigator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() _DuMaN_58 Şuan
![]() Son Aktivite: 04.02.2016 20:29
Tournaments Won: 3Üyelik Tarihi: 20.08.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Ben ilerde nasip olursa köyde yaşamak istiyorum. Emeklilikten sonra.
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Tecrübeli Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() AĞAOĞULLARI Şuan
![]() Son Aktivite: 08.11.2017 12:02
Tecrübe Puanı: 595
![]() |
![]() Gençlik yıllarımın muhteşem köyleri birer birer viraneye dönmüş. Bir taraftan terör vurmuş diğer taraftan verimsiz toprak isyan etmiş. Köylüsünü göçe zorlamiş. Tarlalar sürülmez ,çayırlar biçilmez olmuş .Kuruyan ağaçlara kuş konmaz olmuş. O ihtişamlı köylerimiz bir hayalet şehri olmuş Bülbülü gülü gitmiş ıssız kalmış otağı. Köy mezarlığında elini anlına koy derin derin düşün. Bir gün sende bir mezarlıkta olacaksın ıssız bir dağ başında .
Hani gürleyen dereler ,akan çaylar.Hani kekik kokan dağlarda meleyen kuzular. Uzaktan gelen bir kaval sesi ninni olurdu. Çağlayan derelerin sesi kuş cıvıltılarıyle karışınca ruhuma okşayan müzik olurdu. Tozlu köy yollarında kağnı seslerini özledim. Köyün koyun sürüleri niçolmuş,sığırları,At yılkıları yok olmuş. Baykuşlar konmuş bacalarına kuşlar yuva yapmış ocak başlarına aradığımı bulamadım muradıma eremedim. Düşünelim köy mü suçlu ,köylü mü suçlu. İşin özüne dönülecek olursa insanlar topraklarını kulfetten terk ediyorlar.Hazıra konmak için rahat etmek için köyünü terk ediyor . Kendi işini yapmaktan kaçıyor başkasının işini yapıyor. Yani kendine çalışmıyor başkasına çalışıyor. Başkasına verdiği zahmeti kendi işinde vermiyordu. Eski tabirle ağaya çalışıyor onu geliştiriyor. Devlet kapısı hak kapısı olmuş salla başını al maaşını. Elin üç keçisi,beş koyunu senın neyine . Hayatın ve işin garantı sosyal aktıvıtelerin var köyle işin ne. Köy konaklarında geniş mekanlarda oturanlar şehirlerde dar odalara girdiler. Üç beş kişi bir odada yatıyor. Yani geniş saraylardan dar mezarlara girdik. Köylerden şehirlere taşınmak kimlere yaradı işgücü gelişti,sanayıcı kalkındı emekci yıprandı. Almanya da olduğu gibi Türkler almanyaya gitmeseydıi almanya bugünkü duruma gelemezdi. Türkler almanyayı ihya etti. Türkiyedede köyden şehre akın olunca sanayi kalkındı dolaysıyla ekonomi güçlendi. Yıllar öncesinde bir çok konuşmalarda siyasetçiler Türkiyeyi sanayi ülkesi mi yapalım ,tarım ülkesi mi yapalım derlerdi. Köyler boşaldı tarım ülkesinden koptuk şehirler göç aldı sanayı ülkesi olduk. Bu da büyük bir başarıdır. Köylerde yaşayanlarda ekmegi şehirden yiyor. Adını da koymuşlar modern çağda yaşıyoruz. Tekrar soruyorum köyün toprağı mı verimsiz o toprağı işleyen köylü mü verimsiz. Köyünde kalkınmıyor şehirde bir lokma ile bir hırkaya talim ediyor. Köylerde boş topraklar işletmeci bekliyor. Bu bir süreç olsa gerek bence. Birgün gelecek ki şehirden köye dönüş başlayacak köyler şenlenecek. Her inişin bir yokuşu her yokuşunda bir inişi olduğu gibi. Köylü köyüne dağılacak. Güneydoğuda bu gelişme başlamış. Terör zülmünden köyünü terk edip yurtdışına göç edenler vatan hasretiyle tekrar köylerine dönüyorlar. İlk göz ağrımız köylerimiz ,Çocukluk ve gençlik yıllarımızın hatıraları olan köylerimiz. 19/8/2011 Ağaoğulları. |
![]() |
![]() ![]() |
Yukarıdaki Mesaj için Yandaki 3 Kullanıcı AĞAOĞULLARI'e Teşekkür Ediyor... |
![]() |
#6 |
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() NECMEDDİN ÖZBEK Şuan
![]() Son Aktivite: 18.01.2015 21:31
Tecrübe Puanı: 1514
![]() |
![]() Desenize ben şanslıyım ALLAHA'a şükür arazım duruyor iki oda bir salon banyo mutfak suyu içinde şirin bir evimde var hadi dönün dedikleri gün ben köydeyimde yaş geçti yoksa
![]() |
#7 |
Moderator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Arif Coşkun Şuan
![]() Son Aktivite: 10.05.2016 18:12
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Köye geri göç olması için plan, proje, icraat lazım,
Yukarıdaki Mesaj için Yandaki 3 Kullanıcı Arif Coşkun'e Teşekkür Ediyor... |
![]() |
#8 | |
Usta Yiğido