Warnung: Illegal offset type in [path]/includes/functions_post_thanks.php (Zeile 110)

Warnung: Illegal offset type in [path]/includes/functions_post_thanks.php (Zeile 110)

Yazıklar Olsun.. - Sayfa 18 - Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar
Forum - Ana Sayfa Takvim S?k Sorulan Sorular Arama

Zurück   Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar > Haberler > Dünya ve Türkiye'den Haberler
SİTE ANA SAYFA Galeri Kayıt ol Yardım Ajanda Oyunlar Bugünki Mesajlar

Dünya ve Türkiye'den Haberler Dünya ve Türkiye'deki tüm haberleri burada bulabilirsiniz

Son 15 Mesaj : Hatıra defteri           »          Sitemizin Ozanları           »          Hangi Model Cep Telefonu?           »          Atatürk'ün Çocukluğu'na Ait Hikayeler           »          Şehzade Osman           »          Antilop İle Akrebin Dostluğu           »          Karagöz İle Hacivat Konuşmaları 2           »          SEVDİM İŞTE....           »          NEFRET ETTİM İŞTE!!!!!           »          AFORİZMALAR (SAÇMALAMLAR)-1           »          SEÇKİNLER/SEÇİLMİŞLER DÜNYASI           »          Hatalarımızdan Dersler Alabilmek Ümidiyle.           »          Araf Suresi 172-173. Ayetler.( Ben Sizin Rabbiniz Değil Miyim)           »          İnancımızı Kullananların Artık Tuzağına Düşmeyelim.           »          ULAŞ-Yapalı

Seçenekler Arama Stil
Alt 26.09.2012, 07:59   #171
sivaslınet
Usta Yiğido

sivaslınet - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

sivaslınet Şuan sivaslınet isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 02.03.2016 05:48

Tecrübe Puanı: 763 sivaslınet FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR
Standart Cevap: Yazıklar Olsun..

Alıntı:
LaEdri Nickli Üyeden Al?nt? Mesajı Göster
Kuranın Arapça yazılmış olması yeterliydi.Kuran hangi alfabe ile yazılmış olsaydı o alfabe değiştirilirdi.
Bu da senin ayrı bir takıntın. Kuran'a karşı bir ön yargı olsa idi, daha iyi anlaşılması için ana dile çevrilsin çalışması yapılmazdı.

Kaldı ki, devrimlerde batı medeniyeti ve teknolojisi örnek alınması istenmiştir. Ahlak anlaşılmasın.

Latince harfler medeniyetin getirdiği kolaylıklardandır. Tıpkı diğer devrimler gibi.

Sana bunları anlatmak zor tabi LaEdri. Ön yargılar kalkmadan, yenilikçiliğe yönelmeden asla mümkün değil.

Konu sivaslınet tarafından (26.09.2012 Saat 08:28 ) değiştirilmiştir..
sivaslınet isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Yukarıdaki Mesaj için Yandaki Kullanıcılar sivaslınet'e Teşekkür Ediyor...
Alt 26.09.2012, 08:32   #172
Networker
Yeni Yiğido

Networker - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Networker Şuan Networker isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 08.10.2012 12:23

Tecrübe Puanı: 0 Networker FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR

Alıntı:
Latince okuyunca dinimiz eksik kalamdı tamam,kabul diyelim.
Peki Arap harfleriniokuyunca bilimimiz,ilmimiz geri mi kalacaktı?
Dikkat edin olmayan bir bilimden bahsediyoruz. Teknolojinin sadece satınalma ile gelebildiği hiç bir araştırma/geliştirmenin yapılmadığı (sadece fenni değil, içtimai bilimler dahil) bir zamandan bahsediyoruz. Aslında ne latin alfabesinin ne de arapça'nın yazı sembolleri ile alakalı değildir. Burada mutabıkız sanırım. Ancak arapçadan latin harflerine geçiş şahsi görüşüm bir değişimin gereğidir.

Bütün mesele bu düşünce biçiminden, bu yaşam tarzından yenisine geçebilmek. Bunun için toptan bir değişim tasarlanmış. Yanlışlar olmuşmudur. Harf devrimi dahil tartışacağımız konular var. Ancak biz oraya gelemiyoruz. Çünkü romantik bir şekilde idealize edilen herkesin arapça okuduğu, bilim üretilen, insanların tartıştığı, halkın hepsinin divan edebiyatı okuyup tartıştığı bir ortamın bir gecede yok edildiği ortamın var olduğunu iddia ediyoruz

Yani bizim tartışmamız gereken bizi geri hale getiren neydi. Neden uçakların, topların karşısında vatan evlatlarını şehit veriyorduk. Neden bunlar sorgulanmıyor neden 300-500 yıllık süreci acımazısca sorgulamıyorda tüm namus meselesini devrimler ile tek tek uğraşmaya harcıyorsunuz. Bu samimiyet olmadan dil devrimlerini eleştirilmesini tahammül edemiyorum
Networker isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Yukarıdaki Mesaj için Yandaki Kullanıcılar Networker'e Teşekkür Ediyor...
Alt 26.09.2012, 08:39   #173
nene-hatun
Tecrübeli Yiğido

nene-hatun - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

nene-hatun Şuan nene-hatun isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 10.06.2013 10:16

Tecrübe Puanı: 535 nene-hatun FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR

Sn Networker; arkadaşımıza bunları sayfalarca anlattım. Bakın bir iletimde aynen şunları yazdım:

Alıntı:
Osmanlının %20 si cahildi yani %80 okumuş öyle mi. Kusura bakmayın da çok fazla sallıyorsunuz.
Yukarda Atatürk devrimlerinin kronolojisini paylaşmıştım hatırlarsanız harf devrimin tarihi 1928.
Bu tarihe kadar o alfabe kullanılıyor.1928 de kadınların okuma oranı%3, erkeklerin %7 .Yani toplumun %90 nı zaten Arap alfabesi de dahil hiçbir alfabeyle okuma yazma bilmemektedir.

Osmanlıya matbaa 1727 de gelmiştir.İbrahim Müteferrikanın ölümüne kadar geçen 20 yılda sadece 16 kitap basılmıştır.19yy.da Osmanlı da kitap gazete önem kazanmış.Bunlar sadece hanedan sınıfının yaşadığı büyük şehirlerde okur bulmuştur.
Osmanlının Türkçeye vermediği değeri Karamanoğlu Mehmet bey 1278 tarihinde," Bundan böyle divanda, dergahta ,çarşıda, meydanda Türk dilinden başka dille konuşulmayacaktır" diye ferman yazarak vermiştir.

Bugün ingilizler Shakespeare'ı anlayabiliyorlarsa İngiliz İmparatorluğunun kendi diline sahip çıkmasındandır. Osmanlı diline gereken önemi verseydi ,Atatürk dil devrimini yapmazdı.
8.yy.da yazılmış orhun anıtları veya 10-15 yy.lar arasında yazılmış metinler ; örneğin Pir sultan Abdal, Karacaoğlan ,Yunus Emre bugün halen anlaşılabilirken ,16-19.yy arasında yazılan metinler halen anlaşılamamaktadır. Neden çünkü o dönemlerde Türkçenin ırzına geçilmeye başlanmış Türkçe arapça ve farsça sözcüklerle doldurulmaya başlanmıştır.
19 yy da bile tarih denilince akla sadece islam ve osmanlı tarihi gelir. Osmanlıda Türk tarihi tam olarak bilinmezken Atatürk sayesinde Türk tarihi gün ışığına çıkarılmıştır.
Yukarda Çin'i Japonyayı örnek vermişsiniz.Bu ülkelerin alfabe değiştirmeden ilerlemeleri , Türkiyenin alfabe değiştirmesinin yanlış olduğunu göstermez. Hint, Rus, Yunan alfabeleri de bu ülkelere ait alfabelerdir. Burada alfabenin dile uyumudur önemli olan. Yukarda Türk dilinin arap harfleriyle yazılmasının zorluğundan bahsettim.Jopan alfabesi japon diline ,Çin alfabesi de ( ki bu alfabe değildir, bir resim sistemidir , tamgalardan oluşur) Çin diline uygundur. Türkiyeyi geri bırakan Arap alfabesidir.

Bir de şöyle bir iddia var:
Harf devrimi ile bir gecede herkesi cahil bıraktınız.

Osmanlı çok akıllı ve kültürlüydü ya, en yüksek öğretim kurumunuz medreselerde 17.19 yy larda "don ve çakşır giymek" derslerde harita kullanmak şeriata uygun mudur onu tartışıyorlardı."Göklerin sırrını bilmek allaha mahsustur " diyerek rasathaneyi yıktırdılar be .Meleklerin bacaklarını gözetliyorlarmış 19.y.y da kadınların okuma oranı%3 ,erkeklerin %7 .Atatürk bir gecede milleti cahil bırakmışmış .Breh breh siz 600 senedir cahildiniz.Daha çok yazılacak şey var bu konuda da ,nasılsa beyniniz din denen afyonla öyle yıkanmış ve uyuşturulmuş ve kindar bir hale gelmişsiniz ki anlamazsınız zaten. Anlamak isteyene bu kadarı yeter.
Ama anlaması mümkün değil. Zira beyni dinle uyuşturulmuş bu nedenle düşünmesi , sorgulaması zaten mümkün değil, söylenenleri olduğu gibi kabul etmek zorunda. Bizim zamanımızdaki eğitimcilerden hangi görüşte olursa olsun ,bizler çok şeyler öğrenmiştik. Şimdi çocukları teslim ettiğimiz eğitimcileri görünce inanın içim sızlıyor.
Alt 26.09.2012, 10:09   #174
Networker
Yeni Yiğido

Alıntı:
nene-hatun Nickli Üyeden Al?nt? Mesajı Göster
Sn Networker; arkadaşımıza bunları sayfalarca anlattım. Bakın bir iletimde aynen şunları yazdım:

Ama anlaması mümkün değil. Zira beyni dinle uyuşturulmuş bu nedenle düşünmesi , sorgulaması zaten mümkün değil, söylenenleri olduğu gibi kabul etmek zorunda. Bizim zamanımızdaki eğitimcilerden hangi görüşte olursa olsun ,bizler çok şeyler öğrenmiştik. Şimdi çocukları teslim ettiğimiz eğitimcileri görünce inanın içim sızlıyor.
Sayın Nene-Hatun,

Mutlaka yapılan bir aksiyonda beklenmeyen etkiler veya tasarlanan sonuçlardan farklı şeyler çıkabilir. Ancak öncelikle amaçlara bakmak ve bütünün içinde bir bileşeni (harf devrimini) ona göre sorgulamak gerekir.

Din afyondur sözünüze şiddetle katılmadığımı belirteyim. Afyonlaştırılmış din sözü daha doğru olacaktır. Özellikle gücün ve rahatlığın getirdiği bir etkide var.

Bu felsefik bir konu, din ile bilim arasında ki ilişki uzun uzadıya tartışılan bir konu. Ancak bu bağlamda basit bir çıkarım ile bağnaz katolik bilim adamı çıkmamasını veya Pakistan'ın atom bombası yapan Ahmedi Tarikatı mensubu olduğu iddia edilen Abdusselam'dan bir araştırma geliştirme beklememesi gerekiyor. Yani tüm bilim adamlarının Ateist olmasını beklerdik. Konu neye inandığın değil bilime ve yeniliğe bakış açısı.

Yeniliğe açık isen, araştırıyorsan ve çalışıyorsan oluyor. Akıllı millet vs safsata, çalışkan ve idealleri peşinde koşan milletler var bilimde ileri gidiyor. Yani özellikle halka hizmet (insanlığa) hakka hizmettir anlayışında bir dine mensup insanların daha fazla çalışması lazım.
Networker isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Yukarıdaki Mesaj için Yandaki Kullanıcılar Networker'e Teşekkür Ediyor...
Alt 26.09.2012, 10:36   #175
nene-hatun
Tecrübeli Yiğido

Alıntı:
Networker Nickli Üyeden Al?nt? Mesajı Göster
Sayın Nene-Hatun,

Mutlaka yapılan bir aksiyonda beklenmeyen etkiler veya tasarlanan sonuçlardan farklı şeyler çıkabilir. Ancak öncelikle amaçlara bakmak ve bütünün içinde bir bileşeni (harf devrimini) ona göre sorgulamak gerekir.

Din afyondur sözünüze şiddetle katılmadığımı belirteyim. Afyonlaştırılmış din sözü daha doğru olacaktır. Özellikle gücün ve rahatlığın getirdiği bir etkide var.

Bu felsefik bir konu, din ile bilim arasında ki ilişki uzun uzadıya tartışılan bir konu. Ancak bu bağlamda basit bir çıkarım ile bağnaz katolik bilim adamı çıkmamasını veya Pakistan'ın atom bombası yapan Ahmedi Tarikatı mensubu olduğu iddia edilen Abdusselam'dan bir araştırma geliştirme beklememesi gerekiyor. Yani tüm bilim adamlarının Ateist olmasını beklerdik. Konu neye inandığın değil bilime ve yeniliğe bakış açısı.

Yeniliğe açık isen, araştırıyorsan ve çalışıyorsan oluyor. Akıllı millet vs safsata, çalışkan ve idealleri peşinde koşan milletler var bilimde ileri gidiyor. Yani özellikle halka hizmet (insanlığa) hakka hizmettir anlayışında bir dine mensup insanların daha fazla çalışması lazım.
Özellkle şark toplumlarında toplumun adetleri , gelenekleri dnin ezici baskısı altında şekilleniyor . Hal böyle olunca ayıptır , günahtır kavramları ağır basıyor. Allahın dediği olur şeklindeki kaderci anlayış da yerleşince; bana göre dinin afyon olması çok da abes görülecek bir olay değil. Sorgulamayan insan gelişemiyor ve bu da dini kullanan iktidarların işine geliyor. Zinhar günahtır dediğiniz zaman ve bu beyin yıkama türü küçük yaşlardan itibaren başladığında ortaya çıkan sonuç bu oluyor. Siyasi anlamda kullanılan dinde afyon görevi görüyor.

"Bilime ve yeniliğe nasıl bakıldığı önemlidir" cümlenize sonuna kadar katılıyorum.Zira bizlerde havadan inmedik en azından benim ailem namazında niyazında insanlar. Ama yeniliğe ve bilime bakış açıları eğitimli olmamalarına rağmen, eğitim alan bu tür insanlardan oldukça ileri.
"İnsanlığa hizmet hakka hizmettir" anlayışına sahip insanların, kutsal kitaplarının öncelikle anlayabileceği bir dilden olmasına karşı çıkmamaları gerekiyor. Anlamadan okunacak bir kitabın ne kendilerine ne de insanlığa faydası vardır.Ülkemizde büyük bir çoğunluğun sırf sevap kazanmak adına anlamadan papağan gibi okuduğunu düşünürsek bu tür yaklaşımlara şaşmamak gerekiyor. Çünkü onlar anlamadıkları ,fakat okuyabildikleri kitabın anlamını dini kullanan ve kendini din alimi sanan cahillerden öğreniyorlar.
Alt 26.09.2012, 11:20   #176
LaEdri
Usta Yiğido

LaEdri - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

LaEdri Şuan LaEdri isimli Üye şimdilik offline Konumundadır

Tecrübe Puanı: 1342 LaEdri TAM BIR BEYEFENDILaEdri TAM BIR BEYEFENDILaEdri TAM BIR BEYEFENDILaEdri TAM BIR BEYEFENDILaEdri TAM BIR BEYEFENDI

Din afyon değildir.Din aklın kendisidir.
Öyledir ki Allah imanı aklın olduğu yerde sorar,sorgular.Akli melekelerini yitirmiş,zihinsel engelli bir insandan imanını sormaz.Mesele,Kuran'ı başkaları okudu,okudu da bilmini,teknolojisini geliştirdi.Biz gelişimi harflerde gördük.Bugün insanlar Kuranı Arapça olarak okumayı anadan doğma bilselerdi,yıllarını Arapça olarak okumak için geçirmeyecek,işe doğrudan meal ile tefsir ile başlayacaktı.
Sizin benim eğitimciliğime laf atmaya hakkınız dahi yok.Terbiye sınırlarını aşmayı seviyorsunuz anlaşılan.Ben ne dinci yobazım ne kemalist yobazım.Size eğitim verenleri düşündüm de benim de için sızladı..
Alt 26.09.2012, 11:29   #177
nene-hatun
Tecrübeli Yiğido

Alıntı:
Din afyon değildir.Din aklın kendisidir.
Öyledir ki Allah imanı aklın olduğu yerde sorar,sorgular.Akli melekelerini yitirmiş,zihinsel engelli bir insandan imanını sormaz.Mesele,Kuran'ı başkaları okudu,okudu da bilmini,teknolojisini geliştirdi.Biz gelişimi harflerde gördük.Bugün insanlar Kuranı Arapça olarak okumayı anadan doğma bilselerdi,yıllarını Arapça olarak okumak için geçirmeyecek,işe doğrudan meal ile tefsir ile başlayacaktı.
Sizin benim eğitimciliğime laf atmaya hakkınız dahi yok.Terbiye sınırlarını aşmayı seviyorsunuz anlaşılan.Ben ne dinci yobazım ne kemalist yobazım.Size eğitim verenleri düşündüm de benim de için sızladı..
Her şeyi üstünüze alınmayı seviyorsunuz.Buna uygun bir deyim vardır:Yarası olan gocunur . İçinizin sızlar tabi kuranın dışında bir bilgi birikiminiz yok. Onu da nasıl anladığınızı allah bilir)Bu kadar yazılandan sonra verdiğiniz cevap bu olduğuna göre Bu son cevaptır size vereceğim. Sizin gibilerle kaybedecek zamanım yok
Alt 26.09.2012, 13:00   #178
Networker
Yeni Yiğido

Evet ilk emri oku olan, okuyup aynı zamanda anlamayı emreden bir din.. Aman okumayalım, aman tercümesi olmaz anlamı kalmıyor. Kuran okuyunca anlaşılacak birşey değildir şekline getirmek dine en büyük eziyettir. Sadece Türkçe meal için Atatürk taktiri hakediyor.

Kuran Arap halkına indiği için arapça inmiştir (okuyup anlayabilesiniz diye !). Ama İslam'ın kendisi evrenseldir. Bu konuda çeviriye, Türkçe okumaya inatı anlamıyorum, o gün deve kullanılıyordu bugünde deve kullanalım demekle eş değerdir. Daha önce belirtmiştim. Bu bakış açısı ile Ateist bir Arabın yazdığı din eleştirisi yazıları kutsal mı olacak, yoksa önemli olan taşıdığı manamıdır.

Yanlış anlaşılmasın burada arap alfabesine bir düşmanlığımız yok. Ama kutsallığı da yok onu belirtmeye çalışıyoruz. Hatta sempati duyulmasına da karşı değilim. Seçmeli derste olabilir Arapça ile birlikte. Bu alfabe Peygamberimizden önce de vardı. Bir medeniyete ait yazım biçimi. Başlangıç noktamıza gelirsek modernleşme çabası içinde latin alfabesi ile değişen arap alfabesini kutsamaya, uzaya roketatar iken son anda arap alfabesi ile yazılmış kılavuzu okuyamama yüzünden aya gidememe durumu sözkonusu değil.

Nene-Hatun dediğim gibi yorum farkı, örnek kadercilik, Allah'ın yaratıcı olarak tüm olabilecekleri bilmesi ayrı şeyi. Biz ise bilmediğimiz konularda razı olmamız, aksiyon almamamız ve başımıza geleni sorgulamamız ayrı şey. Dolayısı ile kuran okumaya devam (anlayarak, yani dilimizde)
Alt 26.09.2012, 15:20   #179
sivaslınet
Usta Yiğido

sivaslınet - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

sivaslınet Şuan sivaslınet isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 02.03.2016 05:48

Tecrübe Puanı: 763 sivaslınet FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR

Alıntı:
Networker Nickli Üyeden Al?nt? Mesajı Göster
Ama İslam'ın kendisi evrenseldir.
Bu size ait bir görüş mü, yoksa evrensel bir görüş mü? Evrensel olmanın anlamı nedir?
Alt 26.09.2012, 18:02   #180
LaEdri
Usta Yiğido

LaEdri - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

LaEdri Şuan LaEdri isimli Üye şimdilik offline Konumundadır

Tecrübe Puanı: 1342 LaEdri TAM BIR BEYEFENDILaEdri TAM BIR BEYEFENDILaEdri TAM BIR BEYEFENDILaEdri TAM BIR BEYEFENDILaEdri TAM BIR BEYEFENDI

Alıntı:
nene-hatun Nickli Üyeden Al?nt? Mesajı Göster
Her şeyi üstünüze alınmayı seviyorsunuz.Buna uygun bir deyim vardır:Yarası olan gocunur . İçinizin sızlar tabi kuranın dışında bir bilgi birikiminiz yok. Onu da nasıl anladığınızı allah bilir)Bu kadar yazılandan sonra verdiğiniz cevap bu olduğuna göre Bu son cevaptır size vereceğim. Sizin gibilerle kaybedecek zamanım yok
Onu nasıl anladığımı Allah biliyor doğru.Kendinizle her an zaman kaybediyorsunuz zaten..

Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir)