Forum - Ana Sayfa Takvim S?k Sorulan Sorular Arama

Zurück   Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar > İlçelerimiz ve Köylerimiz (Sivas ilçeler) > İlçelerimiz > Kangal
SİTE ANA SAYFA Galeri Kayıt ol Yardım Ajanda Oyunlar Bugünki Mesajlar

Kangal Kangal İlçesi ve Köyleri



Son 15 Mesaj : Atatürk'ün Çocukluğu'na Ait Hikayeler           »          Şehzade Osman           »          Hatıra defteri           »          Antilop İle Akrebin Dostluğu           »          Karagöz İle Hacivat Konuşmaları 2           »          Sitemizin Ozanları           »          SEVDİM İŞTE....           »          NEFRET ETTİM İŞTE!!!!!           »          AFORİZMALAR (SAÇMALAMLAR)-1           »          SEÇKİNLER/SEÇİLMİŞLER DÜNYASI           »          Hatalarımızdan Dersler Alabilmek Ümidiyle.           »          Araf Suresi 172-173. Ayetler.( Ben Sizin Rabbiniz Değil Miyim)           »          İnancımızı Kullananların Artık Tuzağına Düşmeyelim.           »          ULAŞ-Yapalı           »          TÜRKİYE TÜRKLERİNDİR PAYLAŞIMAZ
Cevapla
 
Seçenekler Arama Stil
Alt 15.05.2007, 19:46   #1
Serd@r
Usta Yiğido
 
Serd@r - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Serd@r Şuan Serd@r isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 08.03.2023 14:27

Üyelik Tarihi: 06.11.2005
Yaş: 46
Mesajlar: 1.997
Tecrübe Puanı: 896 Serd@r ist ein wunderbarer AnblickSerd@r ist ein wunderbarer AnblickSerd@r ist ein wunderbarer AnblickSerd@r ist ein wunderbarer AnblickSerd@r ist ein wunderbarer AnblickSerd@r ist ein wunderbarer AnblickSerd@r ist ein wunderbarer Anblick
Standart KANGAL-Yarhisar

[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez. Üye Olmak İçin Tıklayın...]
Nüfusu: 242

İle Uzaklığı: 115 km

İlçeye Uzaklığı: 46 km

__________________
๑۩۞۩๑ TÜRKiYE ๑۩۞۩๑
Serd@r isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Alt 18.09.2008, 22:03   #2
seva
Usta Yiğido
 
seva - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
seva Şuan seva isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 31.08.2010 20:51

Üyelik Tarihi: 04.02.2008
Yaş: 39
Mesajlar: 15.375
Tecrübe Puanı: 2158 seva kann auf vieles stolz seinseva kann auf vieles stolz seinseva kann auf vieles stolz seinseva kann auf vieles stolz seinseva kann auf vieles stolz seinseva kann auf vieles stolz seinseva kann auf vieles stolz seinseva kann auf vieles stolz seinseva kann auf vieles stolz sein
Standart --->: KANGAL-Yarhisar

2003 yılı ağaçlandırma çalışmaları kapsamında Valilik Tarafından 19 Nisan 2003 Cumartesi günü Kangal ilçesi Yarhisar Köyünde Atatürk Hatıra Ormanını fidan dikimi yapıldı...


Anadolu'nun merkezi sayılabilecek bir coğrafyada yer alan Kangal, ilk çağlardan beri yerleşimin varolduğu bir bölgedir. “Karaseki Bölgesi”nde, Akçakale Köyü'nde, “Eti Şehri” kalıntıları ve iskânları tespit edilmiştir. İlk çağlara ait birçok bulgu, çeşitli müzelerde sergilenmektedir: Havuz beldesi, Karaseki bölgesinde bulunan, Geç Hitit dönemine ait “Kapı Aslanı” heykeli Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde; Yarhisar Höyüğü'nde bulunan, yine Hitit dönemine ait, üzeri hiyeroglif yazılı altın mühür yüzük, Sivas Müzeler Müdürlüğü'nde sergilenmektedir.

1071 Malazgirt Savaşı'ndan sonra Türk hakimiyetine giren Kangal, Selçuklu Devleti ve Danişmend Devleti egemenliklerini görmüştür. 1413'te I. Bayezid devrinde Osmanlı hakimiyetine girmiştir.

Kangal, 1302 Tarihli Sivas Salnamesi'nde “kaza” olarak geçer. 1902'de ilçe olmuştur; ilk kaymakam olarak eski Sivas valilerinden Muammer Bey atanmıştır.

Milli Mücadele döneminde, bazı kaynaklarda geçen adı ile “Ulviye Kadın Cemiyeti”nin bir şubesi de Kangal'da açılmıştır. Sivas Kongresi sırasında çıkarılan, Milli Mücadele'nin ilk resmi yayını “İrade-i Milliye Gazetesi”nde yayınlanan bir nizamnâme ile kurulan ve Anadolu'nun birçok kentinde faaliyet gösteren “Anadolu Kadınları Müdafa-i Vatan Cemiyetleri”nin ilk şubelerinden biri Kangal'da açılmış, Milli Mücadele'ye cephe gerisinde çok önemli hizmetlerde bulunmuştur

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Daha önceleri Ermenilerin yaşadığı köye, Ermeni Techiri ve Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte Karapapak 93 Muhaciri diye adlandırılan aileler yerleşmiş daha sonra bir kaç aile kafkas kökenli yukarıhöyük köyü çeçenlerinden olan birkaç aile köye yerleşmiş,köyün engüzel otlaklarını kullanmayı iyi bilmişler hayvancılığın parlak olduğu dönemlerde çok iyi gelir elde etmişler.

Karapapak lar özellikle Kuzey Doğu Kafkasyada yoğun yaşamaktadırlar. kökenleri kafkasya bölgesidir. Atılgan, hırslı, olaylar karşısında son derece duygusal ve saf bir karaktere sahip insanlardır. İslam Dinine oldukça bağlı hareket ederler.

Kafkasya`da ve yakın bölgelerde dağınık bir şekilde yaşayan Karapapak Türklerine, siyah astragan kalpak giydikleri için bu ad verilmiştir.01.09.2007(ensar)


Kültür [değiştir]Köyümüz uzunyayla bölgesinde olduğundan çerkez kültürü etkisinde kalmış.Kendi kültür ve çekez kültürünü bir arada yoğurarak harıka bir kültür oluşturmayı başarmış.Sevgi saygı ve komşuluk ilişkileri en üst seviye ulaşmış.belkide komşu köylerle sınır kavgası olmayan tek köy diyebiliriz.Ayrıca köyümüze diğer köylerden göçebe olarak gelen aillere kucak açmış onların barınması için ev geçim sağlaması için tarla vs. yardımında bulunmuştur.

Tandır ekmeğimiz kete ve könbemiz oldukca lezzetlidir.Hingel, haşıl yöresel yemeğimiz olup bugün haşılı yapan kadınların sayısı yok denecek kadar azdır. Son zamanlarda köyde kız alıp verme hemen hemen yok denecek kadar azdır. Buda köyde yetişen genç kızların şehir hayatını istemesinden kaynaklanmakta,bizim köyde kalan gençlerde daha kırsal kesimlerden evlenmektedir.dügünlerimiz oldukca neşeli geçer damat ve birde sağdıç düğün süresince sağdıçın evinde kalır.böylece düğün üçe bölünmüş olur.kız evi.oğlan evi ve sadıç evi düğün üçgün gece gündüz sürer. Düğüünden sonra bütün köye yemek verilir,dışarıdan gelenler komşular tarafından misafir edilir.Hasat zamanı imece usulu ile yardımlaşarak ürünler kaldırılır.Kış mevsiminde köy odalarında toplanarak sohbet edilir.

:ZİYARET DAĞI:
Yarhisar köyüne yaklaşık yedi-sekiz yüz metre uzaklıkta olup, köyün dana yatağı mevkiindedir.
Önünden değirmen arkı geçmektedir. Burası her ne kadar Yarhisar köylüleri nazarında ziyaret dağı olarak geçsede asıl önemli olan oradaki katmer şeklindeki kayaların yanında bulunan mağaradır. Çünkü bu mağarada kim olduğu ve cinsiyeti belli olmayan bir mezar bulunmaktadır. Mezar 4,5 m. uzunluğunda 3 m. genişliğindedir. Eskiden daha çok ziyaret edilen bu mağara, her hangi bir hastalığı bulunanlar, cin çarpması geçirenler, başında ve gözünde ağrı hissedenler tarafından ziyaret edilmektedir. Orayı ziyaret edenler yanlarına aldıkları horoz, tavuk, hindi veya kazı kurban keserek orada yerler, sonunda da dilek ve isteklerini bildirerek ayrılırlar.[62] Bunların dışında yağmur duası için çıkıldığından ilk ve sonbahar aylarında hem piknik hem de niyetine taş tutturmak amacıyla oraya gidenlerin olduğundan bahsedilmektedir.Bazı köylülere göre ise burası Ermeniler tarafından oyularak bu hale getirilmiştir.(Alişan)]]

Sivas iline 115 km, Kangal ilçesine 46 km uzaklıktadır.Kayseri ili ile sınır oldukca yeşil görünümünde bir köydür şehire uzak olmasından dolayı köy kışları hemen hemen boşalmaktadır.kendi sınırları içinden doğan birsuyu bulunmakta, aşağı yukarı dört beş köyün sulama ihtiyacını karşılamaktadır.Kurak geçen yaz ve kış suyun bugün kuruma sevyesine getirmiştir.

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Son yıllarda ekili olan tarlal ve ekinleri çiçek döneminde çiğ düşmesi nedeniyle duman ve soğuk yakmakta buda verim düşüşüne neden olmaktadır.

Köyümüzde 80 li yıllarda MTA tarafından yapılan maden ereme sondajlarında yörede gözle görülür şekilde varolan madeni düşük rezervli olduğu söylenmettedir. halen boğaz bölgesinde ilkel şartlarda da olsa krom madeni kazıları yapılmaktadır.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.(yılmaz)
__________________
Allahım gönlümde olanı hakkımda hayırlı eyle,
Hakkımda hayırlı olana gönlümü razı eyle.


[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez. Üye Olmak İçin Tıklayın...]


CANDA ÖZÜR OLMAZ...
seva isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Alt 11.11.2008, 13:23   #3
surenay
Yeni Yiğido
 
surenay - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
surenay Şuan surenay isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 08.06.2009 19:09

Üyelik Tarihi: 10.11.2008
Mesajlar: 7
Tecrübe Puanı: 0 surenay FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR
Standart Cevap: KANGAL-Yarhisar

slm tüm sivaslılara slm bende sivaslı hemşerilerimi tanımak isterim
surenay isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Alt 25.02.2009, 22:26   #4
seyna2004
Yeni Yiğido
 
seyna2004 - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
seyna2004 Şuan seyna2004 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 07.12.2009 00:13

Üyelik Tarihi: 24.01.2009
Yaş: 54
Mesajlar: 2
Tecrübe Puanı: 0 seyna2004 FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR
Standart Cevap: KANGAL-Yarhisar

Ben Yarhisar köyünden Davut GÜLCÜ. Köyümüzün kökeni ile ilgi bilgilere teşekkür ediyorum. Bizler Şeyh Şamil'in torunlarıyız. Dağıstan bölgesinden Şeyh Şamil'in esir düşmesi neticesinde önce Kars ve Ağrı bölgesine daha sonra 93 harbi ile önce Çiftlikören Köyüne daha sonra Yarhisar'a göç etmişzdir. Avar Türklerindeniz. Lezgi'ler olarak biliniriz. Günümüzde Papak'lı veya Karapapak olarak adlandırılmaktayız. Ne olursa olsun, ne mutlu müslümanız ve ne mutlu ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Ne mutlu Türk'üm diyene. Bütün hemşehrilerimi saygı ve sevgi ile selamlıyorum ALLAH'A EMANET OLUNUZ.
seyna2004 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Alt 11.03.2009, 16:27   #5
kucluk
Yeni Yiğido
NO AVATAR
 
kucluk Şuan kucluk isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 11.03.2009 16:27

Üyelik Tarihi: 11.03.2009
Mesajlar: 1
Tecrübe Puanı: 0 kucluk FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR
Standart Cevap: KANGAL-Yarhisar

Merhaba bir önceki mesajda bulunan bir şeyi düzeltemenizi rica edicem .
Biz karapapak veya terekeme olarak biliniriz. orjin olarak kıpçak ve oguz boylarının karısımı bir halktır. fakat lezgiler cok farklı bir halk olup kendileri turkce dahi konusmamaktadır. karapapakların lezgilerle uzaktan yakından hiç bir ilişkisi yoktur. tesekkur ederim.
kucluk isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Alt 01.05.2009, 12:44   #6
ugurerkan
Yeni Yiğido
 
ugurerkan - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
ugurerkan Şuan ugurerkan isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 02.05.2009 21:39

Üyelik Tarihi: 01.05.2009
Mesajlar: 1
Tecrübe Puanı: 0 ugurerkan FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR
Standart Cevap: KANGAL-Yarhisar

slm hemşerilerim ben uğur erkan istanbulda yaşıyorum yarhisarlıyım köyümden olanlarla tanışmak görüşmek istiyorum
ugurerkan isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesaj?n?z? De?i?tirme Yetkiniz Yok

BB Code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hizli Erisim


WEZ Format +2. ?uan Saat: 19:52.


Powered by: vBulletin. Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

Copyright © - Bütün Haklar Sivaslilar.net'e aittir.