|
|||||||
| SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Bugünki Mesajlar | Arama |
| Anasayfa Haberler Sivas Haberler |

|
|
Seçenekler | Arama | Stil |
|
|
#1 |
|
Site Habercisi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sivaslilar.Net Şuan
Tecrübe Puanı: 974
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Sivas ta eğitim camiasının ve belirli bir siyasi cenahın yakından tanıdığı, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Mehmet Şarkışla, keskin konuşmaları ile şehrin bazı sorunlarını yüksek sesle dillendirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan TSO Meclis toplantısında da sert ifadeler kullanan ve bunu "Balta keskin olmazsa, kütükler yarılmaz" diye niteleyen Şarkışla, sağlık, eğitim, katsayı, siyaset, üniversite, belediye, yatırımlar ve okul isimleriyle ilgili görüşlerini açıkladı. Halen dershane işletmeciliği yapan ve kendine has "keskin" üslubuyla dikkatleri çeken Şarkışla, yukarıda sıralanan konularla ilgili görüşlerini, noktası virgülüne şöyle sıraladı ve bizde aynen kamuoyuna aktarıyoruz... Kan kaybediyoruz Sivas kan kaybediyor, nüfusumuz 755 binden 628 bine düşmüş, hergün 42 kişi sivas tan göçüyor, Sivas tan giden 10 otobüsten 9 u dolu birisi boş dönüyor.Bu kan kaybına daha fazla seyirci kalmamak gerekiyor. Bugüne kadar sizin yaptıklarınızla geldikleriniz ortada. Bir şey değişmiyor, artık konuşulması lazım.konuşalım, söyleyelim ama söylenmeyelim. Kavurganın yananı sıçrar derler, artık canımız yanıyor, Sivas a yazık oluyor. Ben bu şehirde bir ağaç gibiyim, köklerim bu topraklarda. Başka yere gitme şansım yoktur., gitmek istememde. Bu bir şey yapamayanlar, yarın tayin isteyip gidecekler, biz hancıyız, afra tafraya gerek yok, artık konuşacağız, gerekirse ses tonumuzu yükselteceğiz, ama medeni ölçüler içinde, kırıcı olmadan. Uhuletle-suhuletle bir arada yaşamanın kemalini göstererek. Rapor aldık Valilik, Belediye, Milli eğitim ve Bayındırlık tan eğitim alanındaki yatırımlarının durumlarını istedim. Sağlık Müdürlüğünden sağlık, Kültür ve Turizm den turizm alanında, Vakıflar dan eski eserlerin onarımları hakkındaki projelerle ilgili bilgiler istedim.Balıklı kaplıcanın durumu sorduk. Gelen cevapları analiz ettim, inceledim, komisyonla görüştüm. İstişare ettik, raporları analiz ederken içinde bulunduğumuz durumun vahametini ve sebeplerinide inceledik. 2009 Ödenekleri 2009 da il koordinasyon, Sivas a 383 trilyon para tahsis edildiğini bildirdi, 163 trilyon harcanabilmiş, Sağlık için yüzde 17 si olan 55 trilyon ödenekten 17 milyarı ancak kullanılabilmiş. Yatırımların atıl, hantal kalması sadece parasızlıktan değil, o parayı doğru yönetecek sevk ve idare edecek işin başındaki yöneticilerimizin probleminden kaynaklanıyor. Bunları artık konuşacağız. Eğitim için 76 projeyle 207 milyon liralık yatırım planlanmışken, 2009 da sadece 55 trilyon kullanılabilmiş. 2009 Ödenekleri Eğitim sektöründe de vahim tablolar var. Örnek derseniz, Diriliş mahallesine bir genel lise projelendirilmiş, başlama tarihi 2007, bitiş tarihi 2010, şimdiki durumu ihale aşamasında, 16 derslikli Anadolu öğretmen lisesi; başlangıç tarihi 2007 bitiş tarihi 2009 , durumu inşaat devam ediyor.orta öğretim pansiyonu 2006 da başlayıp, 2009 da bitmesi gerekiyor., son durumu, bakanlıktan onay bekleniyor, Fen lisesi, 2009 da başlayıp 2011 de bitecek, durumu yaklaşık maliyet bekleniyor. 2010 da bitmesi gereken eğitim yatırımlarının hiç birisinin inşaatı başlamamış. 2009 da bitmesi gerekenlerden birkaç tanesi bitmiş, bitirenleri kutluyorum, böyle vahim bir tablo olur mu?, Ben Sivas ta baharla birlikte inşaata başlayıp, aynı sezonda 80-100 daire bitiren müteahhitler biliyorum. Onların imkanlarının devletten daha fazla olduğunu zannetmiyorum. Kamuda ne oluyorsa böyle bir problem var! Sivas’ın neyi meşhur ? Halilrıfat paşa nın valiliği döneminde 2.Abdulhamit bütün sancak valilerini toplamış, herkese bulunduğu kentlerin neyi meşhur diye sormuş. Trabzonlu Hamsi, Malatyalı kayısından behsetmiş, Halil Rıfat paşa, sıra gelince "Sivas ın adamı meşhur dur , iyi adam yetişir demiş. Ama ne olmuşsa bir şey olmuş, dağlardaki buzlar karlar erimiş, beyaz tavşanlar gitmiş, yerine kahverengi tavşanlar gelmiş gibi bir şey olmuş, hiç kimse alınmayacak, bunları artık konuşacağız, çünkü onlar gidecek biz kalacağız, bu memlekette. Ünümüz var, unumuz yok Sivas Belediyesi nden gelen bir rapor var, meli-malı, cek-cak ifadeleri pek çok kullanılmış, gereklilik ifade eden ileride yapılması düşünülen şu bilgilerle karşılaştık, bana kimse alınmayacak öteberi çok, sonuç yok. Yani ünümüz var, unumuz yok. Gelen yazıda, özetle belediyemizin yapmayı düşündüğü yatırımlar şunlar ; Paşafabrikasında düğün ve toplantı salonu, kılavuzda itfaiye binası, depolama binası, soğuk çermikte otel ve ev projesi, hayvan barınakları rehabilitasyon projesi, muhtelif yerlerde muhtarlık binaları, Paşafabrikası yukarı tekke cami projesi, öğretmenler parkına tuvalet, Çorapçı hanı, Söylemezler konağı, Behrampaşa hanı restorasyonları.Yazık bize ! Üniversite dibe vurmuş Fen edebiyat fakültesi öğrencilerimize pedagojik formasyon verilmesi talebimizi iktidar milletvekillerinin dördüne de bizzat bildirdim. Birisi "meseleyi biliyoruz", diğeri "keşke önceden haber verseydiniz" dedi, anlıyorum yukarıda bu hengameden bu işlere vakitleri kalmadığını düşünüyorum. Sivas ta organize sanayide 300-400 kişilik fabrika kuruluşu için on kişi yan yana makaslarla kurdela kesiyorsunuz, ben size Sivas Fen Edebiyat ta önümüzdeki iki sene içinde mezun olmaya aday 4-5 bin öğretmenden bahsediyorum, bu fırsat kaçırılır mı, zaten kan kaybediyoruz. Cumhuriyet Üniversitesi dibe vurmuş, yukarı çıkaracak bir şeyler yapmak lazım, bunları takip edeceğiz. Kısmet ve askerlik 2009 istatistikleri yayınlandı. Sivas ta geçen yıl 14.900 öğrenci sınava girdi, bunlardan 2614 tanesi 4 yıllık okullara yerleştirildi, 2600 meslek lisesi mezunu da, yarısı yatay geçişle yarısı sınavla iki yıllık mesleki okullara girdi. 9700 öğrenci dışarıda kaldı, bunların yarısı kız, yarısı erkek, bu kızların dantel örüp kısmet beklemesi, erkeklerinde askerlik yaptıktan sonra Sivas ı terk etmesi demektir, işte bu kan kaybıdır. Sivas ın en önemli meselesi eğitimdir dememin sebebi budur. Katsayı entrikadır Katsayı meselesi, Yukarıda yapılan suni kavgadır, kesinlikle dürüst davranılmıyor, mesele katsayı meselesi değil, yapılan entrikadır. Türkiye gelinde liselerin tamamından mezun olup sınava giren öğrencilerin matematikten 30 soruya verilen doğru cevap ortalaması 10.3 dür.Fen de 30 soruda ortalama 5, Türkçe de 17.1 dir. Ticaret meslek lisesi öğrencilerinin matematik ortalaması 1,7 , Teknik liselerin 6, Endüstri Meslek liselerin 1.8 dir. Bu tablo gösteriyor ki, meslek lisesinde okuyan öğrenciler mesleğe yönlendirilmeli, tedrisat buna göre ayarlanmalıdır. Bu çocukların üniversiteye gidememe sebebi katsayı falan değil. Katsayı adaletsizlik değildir, alakası yoktur. Mesleki liselerin eğitimi mesleğe göre programlamalı, öğrenciler kabiliyetlerine göre mesleğe yönlendirilmelidir. İlköğretimde durum İlköğretim Seviye Belirleme Sınavı (SBS) de ise Matematikte Türkiye genelinde öğrencilerin ancak yüzde 10 u soruları doğru cevaplayabilmiştir. İlköğretimde de durum farklı değildir. Ülkenin büyüklerinin oturup bunları çözmesi lazım iken yukarıda yapılan kavgalar utanç vericidir.En önemli işimiz, 15 milyon öğrencimizin geleceğini planlamak için eğitim sorunlarını çözmek olmalıdır. Sendikal uzantı Milli Eğitim teşkilatının, eğitim kalitesini artırabilecek bir mantaliteye sahip olmasını çok arzu ediyorum. Ama buralar ne yazık ki, Türkiye genelinde iktidarın sendikal uzantısı gibi çalışanların yönettiği teşkilatlara dönüştü, bu durumda çok vahimdir. Eğitim yatırımları tamamlanmadan başka hiçbir yere hiçbir çivi çakılmasını doğru bulmuyorum.Sivas ta bütün yatırımlar eğitim üzerine planlanmalı konuşlandırılmalıdır.. Hastane yeri Aklı yetikler eline cetvel almış, çizmişler, Sivas ta hastane yeri belirlemişler, burası olsun, TEDAŞ ın yanı olsun demişler, Sivas ta Devlet Hastanesine her gün giden hasta sayısını araştırsınlar, oraya bu hastalar nasıl taşınacak, nasıl gidecek, bir kez daha düşünsünler. Bence bir yanlışlık var, hata yapmıyorsam, beni ikna etsinler, Numuneye her gün binlerce insan gidiyor., oraya kim nasıl, neyle gidecek?. Çok doğru planlanmış bir şey değil. Etüt edilmeli, hasta yakınlarının durumu göz önüne alınmalı, Sivas ta çok hastane var, Bir adam iki gün evine yetecek erzağı yokken, evine plazma alıyorsa bu doğru bir şey olmaz. Sivas ta yatırımlar yapılırken böyle önceliğimiz olması lazım. Siyaset boşluğu Sivas ta ciddi ve büyük boyutta siyaset boşluğu var. Şener in lokomotif olarak görev yaparken bir nevi jübile yaparak kenara çekilmesi, peşinden Yazıcıoğlu nun rahmeti rahmana kavuşması Sivas ta boşluk oluşturdu, öyle görünüyor, ben bunun mevcut vekillerimizle en kısa zamanda doldurulmasını istiyorum. Burada bir fırtına oluştu, cereyan var, bir an önce giderilmesini temenni ediyorum. Okul isimleri Şimdi okullara isim verilikken, hangi kriterler göz önüne alınıyor bilmiyorum. Sivas a hizmet eden çok değerli insanlar var, Halilrıfat paşa, Mehmetpaşa, Behrampaşa gibi. Devletin yaptığı okullara, Vali Güçlü, Vali Bilgin, Vali Tuncel gibi isimlerin verilmesinden rahatsızım. Devletin parasıyla, Özel İdare bütçesiyle yapılan okula, üstelik kendisinin döneminde yapılan okula o Vali adının verilmesi bana hafiflik gibi geliyor. İsmi konulacak çok daha büyük memleket büyüklerimiz var, mesela Özal adının konulmasını arzu ediyorum, bu ülkenin ufkunu değiştirmiştir, Yazıcıoğlu adının konulmasını, eğer şu arzu ettiklerimizi yaparlarsa Mustafa Açıkalın adının konulmasını istiyorum. Ama önce istediklerimiz yapılsın. Balta- Kütük Zaman zaman bana konuşmalarınız çok sert diyorlar, filizofun birine, "iyisin, hassın ama sert konuşuyorsun" demişler, cevabı "batla keskin olmazsa, kütükler yarılmaz" olmuş. Demokrat Gazetesi |
|
|
|
| Yukarıdaki Mesaj için Yandaki Kullanıcılar Sivaslilar.Net'e Teşekkür Ediyor... |
| Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir) | |
|
|