Warnung: Illegal offset type in [path]/includes/functions_post_thanks.php (Zeile 110)

Warnung: Illegal offset type in [path]/includes/functions_post_thanks.php (Zeile 110)

Dosta Mektuplar-Zeki Sarılar - Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar
Forum - Ana Sayfa Takvim S?k Sorulan Sorular Arama

Zurück   Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar > Serbest Alan > Serbest Kürsü
SİTE ANA SAYFA Galeri Kayıt ol Yardım Ajanda Oyunlar Bugünki Mesajlar

Serbest Kürsü Serbest Konular

Son 15 Mesaj : Hatıra defteri           »          Sitemizin Ozanları           »          Hangi Model Cep Telefonu?           »          Atatürk'ün Çocukluğu'na Ait Hikayeler           »          Şehzade Osman           »          Antilop İle Akrebin Dostluğu           »          Karagöz İle Hacivat Konuşmaları 2           »          SEVDİM İŞTE....           »          NEFRET ETTİM İŞTE!!!!!           »          AFORİZMALAR (SAÇMALAMLAR)-1           »          SEÇKİNLER/SEÇİLMİŞLER DÜNYASI           »          Hatalarımızdan Dersler Alabilmek Ümidiyle.           »          Araf Suresi 172-173. Ayetler.( Ben Sizin Rabbiniz Değil Miyim)           »          İnancımızı Kullananların Artık Tuzağına Düşmeyelim.           »          ULAŞ-Yapalı

Seçenekler Arama Stil
Alt 29.01.2011, 20:35   #1
burak5866
Usta Yiğido

burak5866 - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

burak5866 Şuan burak5866 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 19.08.2021 16:47

Tecrübe Puanı: 852 burak5866 FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR
Standart Dosta Mektuplar-Zeki Sarılar

[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez. Üye Olmak İçin Tıklayın...]
DOSTA MEKTUPLAR -1-
İnsan birine aşık oldu mu gözü ne ateş görür ne de su.İşte böyle bir aşk Sivas sevgisi.Bu sevgiyi taşımak yürek ister,bu aşka hizmet bilek ister.Eğer aklın, yüreğin, bileğin yoksa eziyet edersin yare.İşte bu acıya dayanamadı bu yürek ve dostlara nush etmeli aklımın yettiğince dedim.İşte yare hizmet budur dedim kendimce.

Ey dostum;

Bu şehrin acilen yeni imar planına ihtiyacı var.Çünkü bir şehrin ana caddedesinde kira yüz lira iken arka sokakta bir lira ise o şehirde imar sorunu var demektir.Maharet meydanda dükkan yıkmak değil tuzlu göle aynı değerde dükkan yapacak çareler üretmek yare hizmettir.Bir an önce çevre planı yapmak gerek, bunun için de hızla kısa,orta ve uzun vadede şehrin ihtiyaçlarına cevap verecek ulaşım master planını yapmak gerekir,sonra nazım plan hazırlanıp toplumsal mutabakat sağlanmalıdır.Yoksa Çayırağzı’nı yağmalamak maharet değildir.Sonra orayı da ararsın bulamazsın dostum.Eğer çözüm oysa bundan sonra karar vermek lazım derim.

Ticaret odasına yaptığın hataların üstünü kapamak için terminal arsasını vermek çare değil dostum. Koskoca bir üniversiteye 60 dönüm arazi ne yapar bahçesine yetmez.Yare hizmet için küçük düşünmemek gerek , şehri geliştirmek istediğin bölgede yaparsın bir kamulaştırma en az bir hektar arazi veririsin çünkü büyük insanlar büyük düşünür dostum.Yok eğer oraya yapılması gerekiyorsa karşısındaki araziye bir bak önü açık Huykesen deresine doğru yap istediğini,bunu yaparken de seviyorsunuz ya! tarihe hizmeti !!! tarihi haralara da yeni bir fonksiyon vererek yare kazandırmış olursun dostum.O zaman affederim belki Kaleardı’ n da yaptığın o tadilatı, çünkü orda yaptığın tadilatla ortadan kaldırdığın sokaklar sen yare gelmeden önce ve hatta Sivas Sivas olalı ordaydı.Gabriel’in haritasına bak belki ders alırsın dostum.Duydum ki uzun yolu genişletmek istiyormuşsun o yola var ya o yola bir dokun seni Sivas’ın kara listesine yazarım dostum.Sen o yolun bir ucu nerede bir ucu nerde bilemezsin.Eğer yol açmaksa amacın Karşıyaka köprüsü öksüz çocuk gibi kendisine ulaşacak bir yol şefkatini bekliyor.Büyüklük yetime hizmettir dostum.Hem de ne hizmet bir taşla üç kuş vurmak,yeni yol açarsın tatmin olursun.bir bölgeyi imara açarsın şehrin ufkunu açarsın ve en önemlisi tarihe hizmet edersin.Çünkü o yorgun kesik köprü bunca yükü artık taşıyamaz oldu dostum.

Kızılırmak’a bir ıslah projesi hazırlamak gerek. Dünyada bütün şehirler içinden geçen ırmaklardan kültür almışlar onunla yoğrulmuşlardır. Yari sevgilisiyle buluşturma zamanı geldi de geçiyor bile, onun için çevre yolunu şehrin dışına alıp yari sevgilisine buluşturacak birinci engeli kaldırmak lazım. Ondan sonra güzel bir plan yapmak gerek oda sizin işiniz dostum. Çünkü yarin bütün türküleri, bütün ağıtları ona yazılmıştır. Artık vuslat zamanıdır dostum.

Şehre şöyle bir bak Çayırağzı’ndaki o yağmalayacağın araziden başka yeşil yapacak yer yok dostum.Eğer yarin nefes alması için gerekli yeşili sağlamazsan nefessiz kalmaktan ölür bu acıya sende dayanamazsın.Onun için çözümü başka bulmak gerekir.Sonra devlet-i ali düşünmüş hızlı treni getirmek istemiş ne güzel sen onu eski gara hapsetmek istiyormuşsun yapma be dostum.Hızlı treni al batıda arıtmanın yanındaki yere götür.Orası devletin arazisi kamulaştırma derdi yok bir.Orada şehre gelen eski hattın devrini al üzerine hafif raylı sistem yap ki şehre yeni vizyon katmış olursun iki.Şehri batıya ve kuzeye doğru açmış olursun üç.Şehirde bir şehirler arası ulaşımla ilgili merkez yapmış olursun dört.Yap ki bunları çimento fabrikasının yeri değerlensin kalksın organizeye taşınsın şehrin önü açılsın dostum.Ayrıca cer atölyesinin yerini de şehre kazandırmanın yolunu açmış olursun güzel dostum.Bak ne güzel olur orası, tarihi garı içinde barındıran bir tarih müzesi işte o çok sevdiğin tarihe hizmet!! Hem de yeşile hizmet can dostum. Yoksa Paşabahçe yolunda orayla aynı tarihteki o söğütlerin kesilişine seyirci kalırsın ki tarihe ihanet budur dostum. Ağaç kesmenin günahlarını anlatırken ne iyiydin be dostum, Hayri Sığırcı’da ki, Atatürk caddesindeki, Paşabahçe de ki ağaçları dibinden keserken yüzün kızardı mı bilmem ama benim yüzüm kızardı be dostum.

Gerek yok yalan söylemeye dostum kurul istedi ben yıktım demeye, hiç gerek yoktu yıkmama izin vermezseniz bende orayı kiraya vermem harabeye döndürürüm proje müellifini diye tehdit etmeye. Düzgün olmak gerek dürüst olmak gerek be dostum. Aynı yer yaptı aynı yer yıktı derken kamunun malı babanın malı gibi davranmak ayıptır vallahi. Çünkü sen irfan sahibisin, yetim malını yemekle çarçur etmenin aynı olduğunu sen çok iyi bilirsin dostum.

‘’ Ey Şehr-i yare gönül vermiş büyük insanın!! dostu, dostum; hata yapma,yare eziyet etme yoksa kemikleri sızlayacak o insanın.Sen istemezsin biliyorum dosta eziyeti yare eziyeti.Biliyorum sende aşıksın benimle aynı yare……..

Maksat imarla ilgili nush etmektir dosta, Sürçü lisan ettikse af ola…..

DOSTA MEKTUPLAR 2
Ne güzel bir şehir bu Sivas; tarihi,müziği,gelenekleri , yemekleri ve daha binlerce özelliği ile Türkiye’de eşi az bulunur bir şehirdir bu SİVAS.Öyle ki çevresinde bulunan yerleşim birimlerine bir şekilde etki etmiştir.Bugün komşusu bulunan şehirlerde bir şekilde Sivas’ın izlerini bulmak mümkündür.Güzel şehrimin her taşında tarihin bir döneminin hikayesi mutlaka vardır.Yeter ki anlatmasını bil dostum.Ey sultan şehir senin güzelliğin azametin ve bilgeliğinin önünde saygı ile eğiliyorum.Ve seni tanıdıkça daha çok seviyor ve sevdikçe uğruna ölesin geliyor. Bu şehri tanımadan bilmeden ezbere hizmet etmenin bu şehre ihanet olduğunu düşünüyorum.

Evet dostum;

Dedim ya nush etmektir maksadım.Ne güzel yaptın revize imar planı yaptırma kararı almakla. Ama sakın ezbere yapmayalım derim.Bir an önce tarih ve kültür heyeti oluşturmak gerekir ve bunların bilgeliğinden faydalanmak lazım.Bu milletin parasını çarçur etmemek lazım.Niye mi?.. Şu belediye binasına harcadığın paraya bak çok yazık .Aynalı çarşının en üst katına çık bir belediyeye bak araba mezarlığının ortasında bir yer.Allah’ını seversen senin hiç mi vicdanın yok bu paraları harcar ken. Sivas’ı dağıtmak merkeze bağımlılığı kaldırmak, rantı artırmak için belediyeyi bir an önce taşımak gerekir bunu üç yaşındaki bebeler bile bilir.Sen bilmedin be dostum.Al götür belediyeyi misal Merakum’un başına senin heykelini dikelim Ata’nın yanına.Nerde sende o yürek.Birde Sayın Sami AYDIN döneminde Karayolları Bölge müdürlüğünün bulunduğu arsaya yapılan Belediye binası projesine bir zahmet bak ALLAH’INI seversen.Sayın Başbakanım senin bu halini görse herhalde yüzüne……… bakmaz sanırım.Sivas ‘a geldiğinde sakın belediyeye götürme benden dost tavsiyesi.Yetimin hakkı dedim ya o hiç sevmez yetimin hakkını çarçur edeni.

Nerde kalmıştık;Tarih heyeti kur demiştim ve Fransız seyyah Gabriel’in haritasını Sivas’ın imar planın üzerine yerleştir.Yapamazsan ben yapmıştım belediyede var bir incelemen lazım.Dış kale surlarının geçtiği yerlerde kazı yaptır ve bulunan bulguları yeni yapacağın imar planına mutlaka işlettir derim.Zaman içinde oluşur.Kale de istimlake başlamışsınız çok sevindim sakın yapılan koruma planını yapmamak lazım derim .Çünkü meydanda iki tane dükkanı kiraya vermediniz yıktınız burayı hiç kiraya veremezsiniz.Bir de rahmetli Cansever Hocamın yaptığı projeyi iyice incelemek lazım.Eğer uygulamak gerekirse de yoğunluğu düşürmek lazım.Ayrıca hukuki prosedürü iyi incelemek lazım,benim bildiğim kadarıyla üçüncü kişilere satamazsınız zaten kiraya verip de ‘’başına bela ‘’ almaya da hiç gerek yoktur sizin dediğiniz gibi. Yapmadan önce mutlaka arkeolojik kazı yaptırınız ve ondan sonrada yapılacak projeyi mutlaka kamuoyu ile paylaşarak toplumsal mutabakatı sağlamanız gerekir.Gerçi siz sormadan iş yapmayı pek seversiniz.Çünkü İstasyon caddesine o reklam raketlerini dikerken hiç kimseye sormadınız.

Sivas’ın eski mahallelerinde emsal tadilatını durdurmanız lazım.Çünkü Sivas’ın şehir kimliği o bölgeler de; eğer oralarda bu kimlik kaybolursa bu şehrin kimliği kaybolur ki yazık olur.Sularbaşı’nda ırmağın yanındaki konakları hatırlıyorum da o suyu ve o konakları geri getirmek için ömrümü verim. Çünkü Sivas’ta acilen yapılaması gereken şey zengin kültürümüzü dünyaya anlatacak aktiviteler yapmak lazım.Bunların yapılacağı sosyal ve fiziksel altyapıyı yapmak da en başta belediyenin ve ondan sonrada diğer kurumların görevidir.Bakın Urfa yılda yaklaşık iki milyon turist alır bunun yarısı dini yarısı da kültür turizmidir.Şöyle bir bak Urfa türkülerinin tamamı Sivas türkülerinin bir sayfası olamaz.Sivas; ağızlığı,kemik tarağı,yemenisi,köftesi,halısı daha binlercesi hepsi sunulmayı bekliyor.Ama siz ne yapıyorsunuz meydanda bunların satılacağı mekanları yıkıyorsunuz meydana taksi durağı yapıyorsunuz.Sayın Sami AYDIN döneminin altında ezilmemek gerekir.Gereken onun bıraktığı bayrağı daha ileriye taşımak gerekir.Siz ne yapıyorsunuz bayrağı kırıyorsunuz.Eğer biraz hakkım varsa öbür dünyada yakana yapışacağım Allah bir hakkı için dostum.

Adliye binası yapılıyor Gültepe ye bir değişim istiyor 4 Eylül sanayi toptancılar sitesi.Bu bölge için değişimi öngörecek bir lejantı yeni yapacağınız imar planına mutlaka plana işlemek lazım.Çünkü Kızıl ırmağa şehri açmada büyük engellerden biride burasıdır.Yoksa Çayır ağzını imara açmak maharet değil çünkü Sivas’ın imar dönüşümü sayesinde imar uygulanacak bir sürü yeri var.Şehirdeki sosyolojik hareketleri iyi incelemek lazım.

Mereküm e doğru ,İşhanı ve Uzuntepe bölgesinde imara açılacak bir sürü yer var.Oralarda yeni Sivas oluşturmak lazım.Bak ben olsam ne yaparım eğer hukuki zorluk olmasa yeni bir belediye kurarım İşhanı bölgesinde ‘’KIZILIRMAK BELEDİYESİ’’ ve yeni Sivas’ı da burada oluştururum. Büyükşehre giden yolu aralarım sizin yeriniz de olsam. Ve sonra şehrin kuzeyinde bir Üniversite alanını plana mutlaka işlerim.Çünkü Sivas’a hizmet etmenin ve geliştirmenin yolu yeni bir üniversiteden geçiyor.İkinci bir üniversitenin kurulması için de hemen bir vakıf veya dernek kurarım. Yoksa vakıf üniversitesi Sivas’ı geliştirmez çünkü bu tip üniversitelerin büyümeleri zaman alır.İkinci devlet üniversitesi hem Sivas’ı geliştirir,hem de Cumhuriyet Üniversitesinin gelişmesine yardımcı olur rekabet büyümeyi gerektirir.Ne güzel olur KIZILIRMAK TEKNİK ÜNİVERSİTESİ .Haydi durma dostum. Sivas’a bir bayrak dik de seni unutmayalım.Yoksa o çeşmeler ve tuvaletler şehrin vicdanın da ki yüce divanda yargılanmaktan seni kurtarmaz.

‘’ TARİH KÜLTÜR VE ĞİTİM ŞEHRİ SULTAN SİVAS’’

Dedim ya;

‘’ Ey Şehr-i yare gönül vermiş büyük insanın!! dostu, dostum; hata yapma,yare(şehre) eziyet etme, yoksa o değerli insanın kemikleri sızlayacak .Sen istemezsin dostuna eziyeti ve yare eziyeti.Çünkü biliyorum sende aşıksın benimle aynı yare.Yoksa yanılıyor muyum?

Maksadım imarla ilgili nush etmektir dostuma, Sürçü lisan ettikse af ola….

Zeki SARILAR
Alt 29.01.2011, 20:38   #2
burak5866
Usta Yiğido

Standart Cevap: Dosta Mektuplar-Zeki Sarılar

zeki sarılardan sivas belediyesineetkileyici projeler eleştiriler ve öneriler.aslında sivasın geleceği için birçok olumlu şey var bu yazıda.katılmamak elde değil.keşke diyorum sayın belediye başkanımız göreve gelince en azından yardımcısı oalrak zeki sarıları tutmalıydı diye düşünüyorum.doğan ürgüp ün belediye oalrak zayıf kalmasının nedeni bence yardımcılığına seçtiği kişilerin niteliksiz olmaları.ben doğan ürgüpü başarılı buluyorum ama ekip oalrka ve belediye olarak başarılı sayılmaz.
Alt 29.01.2011, 20:55   #3
İsmail Özçelik
Usta Yiğido

İsmail Özçelik - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

İsmail Özçelik Şuan İsmail Özçelik isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 17.04.2015 17:17

Tecrübe Puanı: 702 İsmail Özçelik FORUMLARA KATILIMI BIRAZ DAHA ARTABILIR

Zeki Sarılar'ı tebrik ettim gerçekten tebrik ettim. Adamın değerini biz bilemedik galiba ama başka şehirler çok memnun.
İsmail Özçelik isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Yukarıdaki Mesaj için Yandaki 2 Kullanıcı İsmail Özçelik'e Teşekkür Ediyor...
Alt 29.01.2011, 21:27   #4
BOUN
Usta Yiğido

BOUN - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

BOUN Şuan BOUN isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 27.12.2014 22:40

Tecrübe Puanı: 833 BOUN isimli Üye Tecrübe Puan?n?zını Kapatmıştır.

Yazıyı beğenerek okudum, etkilendim. Umarım mevcut belediye yönetiminde bulunanlar da bu yazıyı okur, ders alırım diyeceği ama... Bu yazıyı okuyup anlayacak kültürel altyapı ve zihni melekelere sahip olup olmadıkları hakkında ciddi şüphelerim var!
Alt 29.01.2011, 21:38   #5
burak5866
Usta Yiğido

şu cümle çok etkileyici olmuş sanki bir şair gibi.

‘’ Ey Şehr-i yare gönül vermiş büyük insanın!! dostu, dostum; hata yapma,yare eziyet etme yoksa kemikleri sızlayacak o insanın.Sen istemezsin biliyorum dosta eziyeti yare eziyeti.Biliyorum sende aşıksın benimle aynı yare……..
Alt 29.01.2011, 21:48   #6
Cley
Moderator

Cley - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Cley Şuan Cley isimli Üye şimdilik offline Konumundadır

Tecrübe Puanı: 10 Cley isimli Üye Tecrübe Puan?n?zını Kapatmıştır.

Alıntı:
burak5866 Nickli Üyeden Al?nt? Mesajı Göster
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez. Üye Olmak İçin Tıklayın...]
DOSTA MEKTUPLAR -2-
Sivas; ağızlığı,kemik tarağı,yemenisi,köftesi,halısı daha binlercesi hepsi sunulmayı bekliyor.Ama siz ne yapıyorsunuz meydanda bunların satılacağı mekanları yıkıyorsunuz meydana taksi durağı yapıyorsunuz.Sayın Sami AYDIN döneminin altında ezilmemek gerekir.Gereken onun bıraktığı bayrağı daha ileriye taşımak gerekir.Siz ne yapıyorsunuz bayrağı kırıyorsunuz.Eğer biraz hakkım varsa öbür dünyada yakana yapışacağım Allah bir hakkı için dostum.

Zeki SARILAR
Alıntı:
Cley Nickli Üyeden Al?nt? Mesajı Göster
Yıkmak yerine tarihi dokuya uygun şekilde dizaynı yapılıp. içerisinde Sivas tarihi ile ilgili Medreselerin tarihi ve özellikleri ile ilgileri materyaller ( maket,resim,belge vs.) koyulup ziyaretcilere sunulabilirdi. Ama yıkmak yapmaktan daha kolay bir iş tabiki. 08.01.2011
Meydandaki dükkanlar yıkılınca ben de hemen hemen aynı şeyleri yazmıştım. Ama yıkmak yapmaktan daha kolay tabiki.
Sayın Zeki SARILAR'I bu güzel yazılarından dolayı tebrik ediyorum. Bu yazının çoğaltırak Sivaslılara dağıtılması gerek. Sivaslı bir vefa örneği mi gösterdi yoksa vefasızlık mı ?
Alt 11.02.2011, 02:54   #7
burak5866
Usta Yiğido

SİYASETİN S'Sİ
Siyaset yapmak güzel bir hizmettir. Siyaseti sadece ruhumuzu tatmin etmek için yapmamak gerekir.Siyaseti, tabii olduğumuz mahallemize, ilçemize. İlimize, ülkemize ve en sonrada insanlığa hizmet için yapmak gerekir.Onurlu olanı da budur.

Ama günümüzde siyaseti böyle yapanlar da var, yapmayanlar da var.Düzgün yapana canım feda,eğri büğrü yapana ise lanet olsun diyorum.Sivas’ımız çok partili dönemin başlangıcından bu güne kadar bir çok siyasetçiyi seçerek Ankara’ya göndermiştir.Bunlardan kimi öyle kimi böyle bir şekilde sahneye çıkmış siyaset yapmış ve gitmiştir.Şöyle bir belleğimi yokladığım da iz bırakanların, bir elin parmak sayısı kadar dahi olmadığını görüyorum.

Bundan başka yerelde de hizmet etmek içinde Muhtarından tutun sendikacısına,dernekçisinden tutun belediye başkanına kadar bir çok insan, siyaset sahnemiz de yerlerini almışlar ve gitmişlerdir.Ölenlere Allah dan rahmet,sağ olanlara ise uzun ömürler diliyorum.Yerel siyasetçilerden de hafızamda kalanların yine aynı sayıda olduğunu düşünüyor,ve bunun hikmetini de bir türlü anlayabilmiş değilim.Demek ki hafızalarımıza kazınacak hiçbir şey yapmayanlar çok sayıda.

Allah nasip etti ülkemin başka bir köşesine hizmet vermeye çalışıyorum.Malatya ile Sivas’ı karşılaştırdığımda çok değil otuz yıl önce Malatya’nın iki katı olan Sivas’ın ,bugün nerdeyse Malatya’nın yarısı kadar büyüklükte olduğunu üzülerek müşahede ettim.Bir bölgenin gelişip ve büyümesin de o şehrin insanın ve siyasetçisinin ne kadar etkili olduğunu çok açık bir şekilde gördüm. Ama bizim bunu nasıl beceremediğimizi de üzülerek gördüm .Ya siyasetçilerimize sahip çıkamamışız yada siyasetçilerimiz memleketimize sahip çıkmamışlar.Şöyle ki ne zaman Sivas’ımız azıcık toparlanıp bir ayağa kalkacak olsa üzücü bir olay yaşayıp tekrar geriye doğru hareket etmişiz.Benim aklımın yettiği kadarıyla 1967,1978,1993 ve en son da 2009 olan üzücü olaylar Sivas’ın hep geriye doğru gitmesine sebep olmuştur.1967 de yaşanan olaylar sanayi atılımının durmasına sebep olmuş ve Sivas dan ciddi anlamda küçük sanayici göç etmiştir.1978 de yaşanan olaylar köylerden büyük anlamda göç sebep olmuş bu da Sivas’ta hayvancılığın giderek bitmesine neden olmuştur.1993 de yaşanan olaylar da ise devlet Sivas’ı terk etmiştir. En son da 2009 da İki büyük siyaset adamından birinin ölümü ve birinin de etkisiz hale gelmesi neticesinde 2009 a kadar yerelde ateşlenen ileriye doğru giden atılım ve kalkınma hamlesi sekteye uğramıştır.İşte bütün bu olaylarda siyasetçilerimiz, toparlayıcı olması gerekirken, Sivas’ı toparlamamışlar ve Sivas halkının kaderine seyirci kalmışlardır..

Dedim ya siyasetçilerimizden bazıları hep vesayet altında kalmışlar . Ve bunlar hep birilerinden korkarak , saklanarak siyaset yapmışlardır.Ya yapılanı yıkmışlar,ya da geçmişi yok sayarak sil baştan yapmışlar.Doğrularını bile savunamayan bu aktörler, etrafımızı sarmış ve bizleri ters bir sarmalın içine hapsetmişler.Ben daha çok yaptım, ben daha çok hizmet ettim ve ya edeceğim gibi laflarla hep Sivas’ın vaktini çalmışlar. Adeta Sivas halkı ile de alay etmişler.Çünkü bu aktörler güçlerini halktan almışlar. Bu tür siyasetçilerin ayaklarının altında adeta sabun kalıbı vardır, dokunsan kayacakmış gibi korkarlar. Onun için de,ya birine, ya da birilerine sarılmışlardır. Hokkabazlarının yerine vezirlerini, vezirlerinin yerine de hokkabazlarını seçtikleri için de çoğu zaman da hata yaparak yanlış yapmışlar.Halbuki güçlerini halktan alan liderler asla vesayet altında olmazlar ,doğru bildiklerini söylerler,yaparlar ve savunurlar.Bunun en güzel örneği Başbakanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN değilimdir.Yaptığı işere bir bakın, benim diyen her siyasetçinin el atamayacağı bir çok konuya, halkın verdiği güçle başarıyla el atmıştır.İster beğenelim, ister beğenmeyelim.Doğru yapmış veya yanlış yapmış bunu tarih yargılar. Onun için siyasette;

Seveceksin ki memleketini, insanı da seni sevsin,

İnanacaksın ki yaptıklarına, arkasında kalasın,

Yalakalara taviz vermeyeceksin ki , herkes arkandan gelsin,

Atak ve aydın görüşlü olacaksın ki, memleketini ileriye götüresin,

Samimi olacaksın ki , dostların seni terk etmesin,

Emin ve erdemli olacaksın ki, herkes sana güvensin,

Tek başına kalmaktan korkup doğru söylemekten vaaz geçmeyeceksin ki,yalnız kalmayasın.

İşte böyle; siyasetin ‘S’ si olmak çok zor.

Derler ya sen daha siyasetin ‘’S’’ i bile olamazsın.

Eğer Siyasetin ‘S’ olmak itersen;

HZ MEVLANA’NIN dediği gibi;

Sevgide güneş gibi ol, dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi ol, hataları örtmede gece gibi ol, tevazuda toprak gibi ol, öfkede ölü gibi ol,her ne olursan ol, ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.
Alt 23.02.2011, 18:11   #8
burak5866
Usta Yiğido

SİVAS’TA TİCARİ HAYAT

Bundan önceki yazılarımda Sivas la ilgili bazı düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istemiştim. Geçen günlerde çok sevdiğim bir ağabeyim yazılarımda birden çok konuya değindiğim için konuların koptuğunu ve dağıldığını söyledi. Tabii, haddim değil kendimi asla bir edebiyat üstadı olarak görmüyorum. Dediği doğruydu, bundan sonra yazılarımda sorunları tek tek ele alıp aklımın yettiğince kendi doğrularımı sizlere aktarmaya çalışacağım.

Sivas’ımız tarihi İpek yolu, Baharat yolu ve Kral yolunun Anadolu’da kesiştiği noktalardan biridir.İpek yolu Kızılkavraz Göğdün tarafından Kızılırmak üzerindeki Boğaz köprüden geçerek Sivas’a ulaşır.Baharat yolu Kardeşlerden iner Eğri köprüden geçerek Sivas’a ulaşır.Kral yolu ise Zile istikametinden gelir Paşabahçe’den Sivas’a ulaşır.Yani Sivas üç yol ağzında bir ticaret şehirdir.Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerine kadar Ceneviz Konsolosluğu gibi birçok yabancı ülke temsilcisinin bulunduğu bir ildir. Sivas; o dönemlerde esir pazarlarından tutun kuzeyden gelen kürklere kadar bir çok malın getirilip satıldığı bir ticaret şehridir. Evliya çelebi Seyahatnamesinde Sivas’ta 10adet hanın olduğunu yazar. Fransız seyyah Gabriel’in ve Matrakçı Nasuh’un haritalarında meydan hamamından kepçeliye kadar buğday pazarı da dahil (üçgen şekilde) bu bölgenin tamamı Sivas’ın ticaret meydanıdır ve yakın zamana kadar da bu böyleydi. Ta ki 1980’li yıllarda gelen imar planı ile şehre dinamit konuldu.

Çocukluğumda çok iyi hatırlarım rahmetli dedem babam gibi bir çok esnaf Konya’dan Ordu’ya, Kayseri’den Erzincan’a kadar birçok şehre ve ilçelerine toptan bakkaliye satarlardı. Meydan camii etrafı toptan bakkaliyecisi, hırdavatçısı, nalburu. yüncüleri ve hatta şimdiki halin yanındaki kabzımalları ile adeta bir ticaret arenası gibi idi. Subaşı han,Çorapçı han ,Akça han,Kangal han gibi hanlar şimdiki terziler çarşısının bulunduğu yerdeki,yemeniciler, köşkerler, ağızlıkçılar, bıçakçılar, şapkacılar,terziler ve nice geleneksel el sanatlarının yapıldığı bu çarşı Akça hanla Behram paşa hanın arasında ki müzik bahçeleri, Nalbantlar başında at arabası tekerlerinin yapıldığı tekerciler atları nallayan nalcılar hemen yanında sebze hali,kangal hanında manifaturacılar,buğday pazarı arkasında sıcak demirciler,kalaycılar, değirmenler toptancılar çarşısında ki toptancılar hemen yanına bakırcılar çarşısı ve kalaycılar ve daha binlercesi hepsi bir ticaret orkestrasının öğesi gibi çalışırdı.Bunlar Sivas’ı adeta bir ticaret merkezi haline getirmişlerdi. Tabii Bankalar caddesi şeker imalathaneleri ve çeşitli ticaret kolları ile ayrı bir ticaret alanı idi. Kepçelide çarşı karakolunun bulunduğu yerde sıcak demirciler marangozlar adeta mini sanayi çarşısı gibi idi.Ayrıca Recep evinin karşısında sabunhane diğer tarafında bisküvi fabrikası, mahkeme çarşısındaki gazoz imalathaneleri Demirciler ardındaki sucuk ve şeker fabrikaları Sivas’ın Sanayi gücünü gösteriyordu.İyi tahlil edilmeyen bir çalışmanın sonucu yapılan imar planı Sivas’ı Sivas yapan geleneksel ticareti ve ayrıca tarihi birçok izi silip geçmiştir.Bu gün dünyanın bütün tarihi şehirlerinde bu kimlikler asla silinmemiştir.Örneğin Floransa, Verona, Viyana ,Roma,Prag gibi şehirler Türkiye’de Gaziantep,Urfa, Antalya.Adana,Çorum gibi bazı şehirler şehir kimliklerini sergileyen bu alanları korumaya çalışmışlardır. Sivas’ta ise; rahmetli Süleyman Çanka gelen imar planını hiç tartışmadan uygulamaya koymuş. Daha sonrada Sayın Bekir Timurboğa’da hiç tedbir almadan bazı geleneksel ticaret bölgelerini dağıtmıştır. Bu da Sivas’ta geleneksel ticareti bitirmiştir. Biz işte meydanda o yıktığın dükkanlar da bu geleneksel ticareti sergileyecektik. Sen onları yıkarak Sivas’a ihanet ettin. Bir de oraya afiş astırmışsın ayıp eğer esnafa hizmet edeceksen dükkanların arka cephesine vitrin ve bir giriş yapaydın bir de sokağı yayalaştıraydın bak ora nasıl cıvıl cıvıl olurdu

Evet dostum;

Daha sonra yapılan bu yer değişimleri(toptancılar çarşısı, sebze hali, buğday pazarı) ticareti ateşleyecekken adeta geriye doğru götürmüştür.Çünkü üye tespiti doğru yapılamış ve dükkanların çoğu boş kalmıştır.

Bu gün Sivas’ın ticaretinin kalbinin attığı bu bölge kimliksiz adeta virane görünümdedir. Bakımsızlık ve düzensizlik Sivas’ın ayıbı gibidir.

Yeni yapılacak imar planında; mutlaka bu bölgede faaliyet gösteren toptancılar, sebze hali esnafı, buğday pazarı esnafı ve diğer esnafla bir araya gelerek onların sorunlarını çözecek bir formül bulmak lazım. Bu bölge; Adliye, okullar ve fuar merkezinin yapılması ayrıca yapamadığınız Karşıyaka yolunun yapılması ile de çok farklı görünüme kavuşacaktır. Onun için burada değişim öngörmek lazım. Ben olsam Eski Gökçekler gölünün bulunduğu bölge bu faaliyetler için çok uygun ve revize palanda düşünürdüm.

‘’TİCARET VE SANAYİİ ŞEHRİ SULTAN SİVAS’’

Dedim ya;

‘’Ey Şehr-i yare gönül vermiş büyük insanın!! dostu, dostum; hata yapma,yare(şehre) eziyet etme, yoksa o değerli insanın kemikleri sızlayacak .Sen istemezsin dostuna ve yare eziyeti.Çünkü biliyorum sende aşıksın benimle aynı yare.Yoksa yanılıyor muyum?

Maksadım imarla ilgili nush etmektir dostuma, Sürçü lisan ettikse af ola….
Alt 04.03.2011, 10:43   #9
bilgin_58
Usta Yiğido

bilgin_58 - Ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

bilgin_58 Şuan bilgin_58 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır
Son Aktivite: 16.06.2019 13:06

Tecrübe Puanı: 719 bilgin_58 BU GIDISLE COK MESHUR OLACAK

Zeki Sarılar beyefendinin dediklerine katılmamak mümkün değil, ayrıca bu düşüncelerinden dolayı kendisini takdirle karşılıyor ve de alkışlıyorum,

Birde madalyonun diğer bir yüzü var!
Zeki Sarılar Sivas için değerli bir işadamıız, ayrıca STO değerli başkan yardımcısı
Her düşüncesi bana göre çok güzel olumlu şeyler, içinde biraz rant koksada, olsun o kadarcık kadı kızındada bulunur.
Ama Sivasımızı temsil eden Sivassporumuz düşme hattında gönül verenlerin yüreğini ağzına getiriyor, Zeki bey bu duruma ne kadar seyirci kalacak, bir sivas sakini olarak onu merak ediyorum, ben bir vatandaş olarak bir şeyler kaybetmem belki ama Zeki beyin çok şeyler kaybedeceği kesin, büyük otel ve sivastaki bütün oteller maç gününde %100'e yakın bir rezerv yapıyor, bu sivasa getiri değilmidir? Sivassporumuzun ligde kalması, buna Zeki beyin maddi olarak gücü yeter diye biliyorum
Saygılarımla
bilgin_58 isimli Üye şimdilik offline Konumundadır   sendpm.gif Alıntı ile Cevapla
Yukarıdaki Mesaj için Yandaki 2 Kullanıcı bilgin_58'e Teşekkür Ediyor...
Alt 18.03.2011, 09:54   #10
burak5866
Usta Yiğido

DOSTA MEKTUPLAR -4- SİVAS'TA MÜZİK

Havası sert suyu sert Sivas’ımızın insanı da, bir o kadar da duygusal,sevecen ve hayat doludur. Duygusallığımız bazen başımıza bela olsa da bu güzellik şehrimize kendine has bir ayrıcalık kazdırır.

Pir Sultan Abdal ‘dan Sefil Selimi’ye, Muzaffer Sarısözen’den İlyas Dökmetaş’a,Zaralı Halil’dan Sebahat Akkiraz’a, Aşık Veysel’den Ali Kızıltuğ’a,Ömer Şan’dan Emel Sayın’a kadar onlarca ve hatta yüzlerce sanatçı şehrimizin yetiştirdiği birer değerlerdir. Hepsi birer şaheser olan binlerce türküyü bütün bu sanatçılar ülkemizin sanat repertuarına kazandırmışlardır.

Hepsi birer değer olan bu sanat dostlarından bazıları Hakkın rahmetine kavuşmuştur.Aramızdan ayrılanlara rahmet yaşayanlara ise Cenab-ı Allah’dan uzun ömürler dilerim . Bizlere düşen ise bu sanatçılara sahip çıkmaktır. Bu güne kadar böyle bir çalışma ne yazık ki yapılamamıştır ufukta da yapılacakmış gibi görünmüyor.

Urfa şehri yılda yerel ve yabancı turist olarak en fazla insanın ziyaret ettiği Anadolu şehirlerinden biridir.Yılda yaklaşık üç,dört milyon ziyaretçinin yarısı din turizmi için yarısı ise SIRA gecelerini görmek için bu şehri ziyaret eder.Dini konuda ki (daha sonraki yazılarımda değineceğim) bir çok değere sahibiz. Türkülerimiz konusuna gelince Urfa türkülerinin tamamı sadece Pir Sultan Abdal’ın deyişlerinin bir sayfası dahi olamaz.Ne yazık ki biz her konuda olduğu gibi bu konuda da sahip olduğumuz bu değerlere sahip çıkmasını bir türlü beceremiyoruz.

Sivas’ın tarihine şöyle bir bakın içinden geçen üç suyun yanındaki müzik bahçelerinde söylenen türküler yılarca susmamıştır. Muzaffer Sarısözen’ler,Ömer Şan’lar,Selahattin Erorhan’lar ve daha onlarcası bu bahçelerde yetişmiştir. Buralar Sivas’a dışarıdan gelen insanların uğrak mekanları olmuştur.Bu gün ise bu mekanlardan hiçbir eser kalmamıştır.

Evet Dostum !.....

O eline yüzüne bulaştırdığın Aksu’nun üçüncü etabında biz saz şeklinde bir türkü kafe çizmiştik.Eğer yapsaydınız bu mekanda Sivas’ımızın türküleri söylenecek ve bir nebze de olsa değerlerimize sahip çıkmaya çalışacaktık. Sivas Aşıklar derneği ile birlikte çalışarak ve orada hem sanata hem de sanatçıya sahip çıkmanın ilk adımını atacaktık , ama sen bunu anlayamadın oraya bir garip şey yaptın.Biz bir taşla iki kuş vuracaktık, hem Akça hanın yanında suyun kenarındaki bir müzik bahçesini mekansal anlamda yaşatacak,hem de türkü kültürümüze sahip çıkacaktık. Öyle ki projesi dahi çizilmiş bir bahçeyi bile yapmayı beceremiyorsun.Ama sırçalı köşkü yapmayı çok iyi beceriyorsun. Halkı rahatsız her gün güç kaybeden bir memlekette sen nasıl rahat ediyorsun anlamıyorum.

Evet Dostum !.....

Sivas’ın Muhsin Yazıcıoğlu bisiklet turnuvasına ihtiyacı yoktur.O değerli insan mezardan çıksa ilk önce bu işi yapanı görevden alırdı.Çünkü o Sivas sevdalısıydı eğer yapacaksanız ‘’Uluslar arası Muhsin Yazıcıoğlu Sivas halk ozanları festivali’’ yapın.Festival içinde bir yarışma yapın ve minyatür altın saz ödülü koyun böylece bu memlekete hizmet etmiş olursunuz.Hem yurt içinden hem de yurt dışından bir çok insanın Sivas’ımıza gelmesini sağlarsınız.Bu ziyaretçiler Sivas’ın otelinde kalır lokantasında daha sonraki yazılarımda değineceğim Sivas yemeklerinden yer,bir türlü anlayamadığın o meydanda gün ışığına çıkardığımız tarihi eserlerimizi ve daha binlerce tarihi eserlerimizi görür,o yıktığın dükkanlardan yöresel el sanatlarımızdan alır ve çok önemlisi memleketine gider Sivas’ı anlatır da bir sonraki sene daha fazla insan gelir.Çünkü turizm kar topundan oluşan çığa benzer ne kadar çok kendini tanıtırsan ve kaliteli hizmet verirsen o kadar çabuk kar topunu büyütürsün ve çığ yaparsın. Sivas’ın ticaretini geliştirmenin ve bu küçülmenin önüne geçmenin en önemli ayaklarından biri kültür turizmidir.Yoksa dükkan yıkmakla Sivas büyümez.Evet birde Kale projesini hızla revize edip biraz daha seyrelterek Sivas konaklarından ve evlerinden oluşan bir proje üretmek lazım hem yapımı kolay hem maliyeti ucuz olursa yapılabilir.Burada Sivas yemeklerinin ve türkülerinin sunulduğu mekanlar yapılmalıdır.Ayrıca yine bu binalarla butik oteller yapılıp gelen insanların kalacağı nezih mekanlar oluşturulabilir.Amasya, Beypazarı bu tür çalışmalar için yanı başımızda en güzel örnekleri eğer vakit ayrılıp incelenirse çok değerli fikirler alına bilir.

Sayın Valim, siz saygı duyduğum çok değerli bir insansınız.Bu değerlere sahip çıkması gereken yerel yönetemeyenler (yöneticiler) gaflet uykusundalar.Eğer siz bu konuya bir el atarsanız bu memlekete en büyük hizmeti yapmış olursunuz. Sivas da bu işle uğraşan derneklerimiz var onlarla, ticaret odamızla,esnaf odamızla ve en önemlisi Sivas halkıyla el ele verilerek bu konuda değerli hizmetler verilebilir.Yoksa bu belediye yönetiminden cacık olmaz

Sayın Valim ;

Ne demiş değerli üstat Divriği’li Nuri ÜSTÜNSES;

Yine gam yükünün kervanı geldi
Çekemem bu derdi yavrum bölek seninle
Eremem lokmana çaresiz kaldım

Bağımıza gazel düştü güz oldu
Geçti bu vakitler yavrum ne de tez oldu
Derdim binbir iken binbeşyüz oldu

‘’AŞIKLAR VE TÜRKÜLER ŞEHRİ SULTAN SİVAS’’

Dedim ya;

‘’ Ey Şehr-i yare gönül vermiş büyük insanın!! dostu, dostum; hata yapma,yare(şehre) eziyet etme, yoksa o değerli insanın kemikleri sızlayacak .Sen istemezsin dostuna eziyeti ve yare (şehre) eziyeti.Çünkü biliyorum sende aşıksın benimle aynı yare.Yoksa yanılıyor muyum?

Maksadım türkülerimizle ilgili nush etmektir dostuma, Sürçü lisan ettikse af ola….

Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir)