|
|||||||
| SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Bugünki Mesajlar | Arama |
| Anketler Burada anketleri bulabilirsiniz |

| Anketimiz: SİZCE HARF İNKILABI NEDEN OLMUŞTUR ? | |||
| Latin harfleri daha kolay anlaşılıyordu |
|
42 | 21,21% |
| Yeni harfler sayesinde ileriye gidecektik |
|
62 | 31,31% |
| Osmanlıdan hatıra kalmaması için |
|
47 | 23,74% |
| İslamiyet ve Arapça ile araya mesafe koymak için |
|
38 | 19,19% |
| Diğer |
|
9 | 4,55% |
| Katılımcı sayısı: 198. Sizin Bu Ankette Oy kullanma Yetkiniz Bulunmuyor | |||
|
|
Seçenekler | Arama | Stil |
|
|
#10 |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() barikat58 Şuan
Son Aktivite: 06.04.2016 17:19
Tecrübe Puanı: 2255
![]() |
Abi yazdıklarını baştan sona kadar okudum !
10 yada 11. YY da yaşamış olsam o zamanda uygur alfabesinin devam etmesini isterdim !Çünkü dil önemli bir konu en az bayrak kadar önemli ! Dilin değişmesi bir çok tarihi bilgileri öğrenmemize yada günümüz tarihçilerin insafına göre bize öğrettikleri kadarıyla yetinmemize sebep olmuştur.Ben eğer alfabe değişikliği söz konusu ise (Atatürk dönemini kast ediyorum) yine uygur alfabesini isterdim ! Bilim ve teknoloji varmıydı demişin abi ! Peki ilk robotu kim icat etti ? Bugün japonların yaptığı şaşkınlıkla izlediğimiz o robotları ilk osmanlı icat etmiştir ve bu ilk robota alamet ismi verilmiştir.Hatta Japonlarada dönemin padişahı sultan abdülhamit han tarafından bir robot hediye edilmiştir ! Alman Hammer Osmanlı şairlerine ait 2000 den fazla eseri almancaya çevirmiştir ! Konu başında ismini zikrettiğim ünlü Shakespeare Fuzuli'den alıntılar yapmıştır ! Tıpta ilk kez kullanılan çiçek aşısını Ak şemsettin bulmuştur ve bu buluş tıp dünyasını şaşkına çevirmiştir.Öte yandan her alanda zirvede olan osmanlı'nın yönetim anlayışını yönetim şeklini merak eden ingilizler Osmanlı'nın milletini nasıl yönettiğini inceleme gereği hissetmiştir.Her ne kadar osmanlı döneminde bulunmasada sabunu yine türkler bulmuştur.Tarihte Osmanlının buldukları ve osmanlıyı taklite eden devletleri saymaya kalksak akşam olur abi Osmanlı döneminin bilim ve teknolojisini inceliyoruzda sanki bugün bilim ve teknoloji alanında ilerdemiyiz ? Kim ne derse desin Osmanlı gerek teknoloji gerek bilim gerekse yönetim olarak bugün yaşadığımız Türkiyeden asır olarak geride kalmış olsada aslında osmanlı bizden 3 asır ilerde gidiyor ![]() Peki abi bu dil sarayda konuşuluyor ve halk zaten türkçe konuşuyorsa o zaman M.Kemal neden kadına erkeğe köylüye çobana vs. öğretin dili diye konuşuyor?Neden il il dolaşarak dili öğretmeye çalışıyor oysa zaten milletimiz türkçe konuşuyor?Ve madem milletimiz türkçe biliyor o zaman o ilk sayfada ki çarşı pazarda ki harf resimleri ne diye asıldı ? Ben tarihini ecdadını merak eden,araştıran biri olarak bu konuyu inceliyordum ve dikkatimi çekti paylaşmak istedim söylediklerimden dolayı neden yakıştıramıyorsun abi ? Ben ortaya bir tez atıyorum karşıt görüşler yada hem fikirler bildiğini söyleyecek böylece farklı şeylerde öğrenmiş olacağız ve hala bir anda oldu alimler cahil kaldı sözümün üzerindeyim ! Çünkü dil değişimi bir anda onları kendi dillerini dahi bilmeyen insanlar konumuna getirdi ve bir çok yapacakları eserler ve çalışmalar belkide bu yüzden yarım kaldı yada yeni öğrendikleri bir dilde eserler sunmak isterken anlatmak istediklerini tam manasıyla ifade edemediler.Birde ecdadımı tanıyacağım eserlere yabancı kalmam var ki onun da tamamen üzerinde duruyorum.Bir yazar düşünün yeni öğrendiği bir dile kendi yazdıklarını çevirirken acaba ne kadar kaliteli bir çevrim yapar,acaba anlatmak istediği konunun özünü kaybettirmeden çevirebilirmi ? ELifba alfabesi günümüzde kullandığımız harflerle aynı.Her ne kadar harfin ismi elif olsa da 3 değişik şekilde okunur ve bunu az çok herkes bilir.Yinede örneklendireyim mesela elif e-i-ü gayn ga(ge)-gi-gü vav ve-vi-vü şeklinde cümlenin durumuna göre kullanılır.Şuan da kullandığımız ç,j,p harflerini osmanlıda arap alfabesinden farklı olarak kullanmıştır.Toplamda 31 harften oluşan osmanlı alfabesinde arapçadan eksik bir tek lam elif harfi bulunmaktadır. Öte yandan bir tek geceden kastım ; Halkın böyle bir değişimden bir şenlik sırasında haberdar olmasıdır.Benim en çok eleştirdiğim noktalar şunlardır ; Birincisi bu hayati devrim Ermeni Uşağına teslim edildi ! İkincisi ise bu ermeni uşağının latin alfabesini örnek göstermesi ve bunun kabul görmesidir. Konumuz dışında ama bir soru daha yine senin cümlelerin arasından çıktı geldi sorma gereği hissettim abi.Mehmet Akif Ersoy dinini daha rahat yaşamak için Mısır'a gitti demişsin ! Peki neden dinini yaşamak için Mısır'a gitti,Türkiye'de dini yaşamak yasakmıydı ? İstiklal Marşının yazarı o büyük insan dini özgür yaşayamadığını düşünürek çok sevdiği vatanını,öz yurdunu bile terk-i sefer etmek zorunda kalmış ! Ve son halk latin alfabesiyle daha çabuk okuma yazma öğrendi ve okuyan halk oldu diyorsun peki o zaman Mehmet Akif Ersoy Latin alfabesinden önce kime yazıyordu yazdıklarını,onun yazdığını okuyan anlayan yoksa M.E.A neden eserler çıkartıyordu ? Saygılar ... |
|
|
|
| Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir) | |
|
|