|
|||||||
| SİTE ANA SAYFA | Galeri | Kayıt ol | Yardım | Ajanda | Oyunlar | Bugünki Mesajlar | Arama |
| Anketler Burada anketleri bulabilirsiniz |

| Anketimiz: SİZCE HARF İNKILABI NEDEN OLMUŞTUR ? | |||
| Latin harfleri daha kolay anlaşılıyordu |
|
42 | 21,21% |
| Yeni harfler sayesinde ileriye gidecektik |
|
62 | 31,31% |
| Osmanlıdan hatıra kalmaması için |
|
47 | 23,74% |
| İslamiyet ve Arapça ile araya mesafe koymak için |
|
38 | 19,19% |
| Diğer |
|
9 | 4,55% |
| Katılımcı sayısı: 198. Sizin Bu Ankette Oy kullanma Yetkiniz Bulunmuyor | |||
|
|
Seçenekler | Arama | Stil |
|
|
#10 | |
|
Usta Yiğido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kibrisli Şuan
Son Aktivite: 15.04.2015 04:22
Tecrübe Puanı: 1241
![]() ![]() ![]() ![]() |
Alıntı:
Uygur alfabesine gelince bende onu isterdim ve emin ol Atatürk'te onu istedi ama aradan yüzlerce yıl geçmiş hatta 1000 yıl geçmiş hiç geliştirilmeyen bir alfabe ve 1000 yıllık bir gelişim sağlamış bir dil, birbirlerini tutmazdı Uygur alfabesi yalın hali ile yine karşılamazdı Türkçeyi, geliştirilmesi gerekirdi, o zamanda sadece adı uygur alfabesi olarak kalırdı... Osmanlı'nın bilim ve teknolojisi konusunda söylediklerine tamam, haklısın diyeyim, ama bak uzak kalmamışsın, harf devrimi seni uzak tutmuyorken dönemin bilim adamlarını Osmanlı'nın biliminden, dönemin edebiyatçılarını Osmanlının edebiyatından, dönemin tarihçilerini Osmanlı'nın tarihinden neden uzak tutsun? Ayrıca Osmanlı'nın devlet yönetimi, ve yönetim gelenekleri hakkında ayrı şekilde tartışılması gerektiğini düşünüyorum... Kanuni'ye kadar yönetimin Türk devlet gelenekleri ile yapıldığını bende düşünüyorum ancak Kanuni'den sonra (daha doğrusu hürremden sonra) bunun değiştiğini düşünüyorum... Tekrar aynı şey, Atatürk dili değil yeni harfleri anlatmaya çıktı, halkın arasına girdi kendisi anlattı ilk olarak... Aynı şeyleri tekrar yazmayayım alim adam sadece harfler değiştiği için cahilleşiyorsa zaten alim değildir... Dil aynı dil, konuştuğu binlerce yıldır aynı dil, yazımda değişiklik var ki latin alfabesi geldi diye ne arapça kaynakları araştırmaları yasaklandı ne de o kaynakları okumaları, halen rahatlıkla bu araştırmaları yapabilirlerdi ki eminim yapmışlardır... Neden cahil kalsınlar ki? Yeni öğrendiği bir dil olmadığı için kendi yazımlarını da çevirmek zorunda kalmıyorlar, çünkü dilleri aynı...Elifbanın tam anlamıyla karşılamadığını sende söylüyorsun yani... a da yazarken e de yazarken elif harfini kullanıyorsun, ga yazarkende ge, gi, gü yazarkende gayn kullanıyorsun şimdi bu alfabe Türkçe'yi tam olarak karşılıyor mu? Harf devriminde, bir komisyon kuruluyor Barikat... Bu komisyonun başında da Ruşen Eşref ve Yakup Kadri oluyor, komisyonun içerisinde Agop Dilaçar var, evet Ermenidir ve Atatürk tarafından özel olarak istenmiştir, çünkü Türkçe ve Ortaasya Türk dilleri üzerine önemli çalışmaları olan bir Dilbilimcisidir... Ermeni diye ne olmuş ki onu anlamadım her kürt Pkk'lı mı? Yıllarca Osmanlı'nın en önemli yerlerinde Ermeniler oldu, O zaman Osmanlı asırlarca önümüzde oluyorda Ermeni bir Dilbilimci bu komisyona girince mi sorun oluyor anlayamadım... Akif, kendi özel düşüncesidir Barikat... Ben sadece sürülmediğini kendi rızası ile gittiğini söyledim... Şu anda da, o zamanda kimse zorla bu ülkeye bağlı tutulmuyor, o dönem yanlış olduğunu düşündüğü şeyler vardı demekki ve gitmiş ama sonradan da düşündüklerinin aslında yanlış olduğunu düşünmüş ki geri dönmüş ve dönmeden de bir arkadaşına yazdığı mektupta bahsettiğim şeyleri yazmış... İşte Akif, Namık Kemal ya da Şinasi hepsi okuma bilen %5'e yazıyordu... O %5'in de kaçı kitap okuyacak kadar okuma biliyordu ya da ilgiliydi... Askerler, saray görevlileri ve küçük bir halk grubu okuyordu o zaman bu eserleri... Ayrıca onların dertleri okunmaları değildiki, okunmalarına gerek yok eser vermeleri için, tarihe kayıt düşmeleri yeterli bizler için...
|
|
|
| Konuyu Toplam 1 Üye Okuyor. (0 Kay?tl? Üye Ve 1 Misafir) | |
|
|